Een tafelschikking maken voor jullie bruiloft

Misschien denk je dat de gasten zelf wel een plekje kunnen vinden om te dineren, maar toch is het vaak wel verstandig om vooraf een tafelschikking te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat mensen elkaar beter leren kennen of dat het contact tussen bepaalde gasten juist vermeden wordt. 

Wanneer je de gasten zelf een plekje laat zoeken, heb je de kans dat dit niet helemaal vlekkeloos verloopt. Gasten die weinig andere mensen kennen op de bruiloft zitten dan misschien net naast een groepje vrienden dat alleen maar aandacht heeft voor elkaar. En je gescheiden oom en tante zouden zo maar eens per ongeluk te dicht bij elkaar kunnen komen te zitten.

Zelf een tafelschikking maken

Het is daarom aan te raden om zelf een tafelschikking te maken. Het is even wat gepuzzel en je zult het nooit perfect kunnen doen, maar over het algemeen is bijna iedereen wel tevreden met het plekje dat jullie voor hem of haar hebben bedacht. Neem goed de tijd voor het maken van de tafelschikking en overleg eventueel met meerdere mensen voor je een definitieve opstelling maakt.

Etiquette

Bij het maken van de tafelschikking zou je rekening kunnen houden met etiquette. Er zijn namelijk heel wat regeltjes aan verbonden. Officieel hoort het bruidspaar in het midden van de tafel te zitten. De bruid neemt aan de linkerkant van de bruidegom plaats. Aan de andere kant van de bruidegom komt de moeder van de bruid te zitten. De vader van de bruidegom wordt naast de bruid ingedeeld. De moeder van de bruidegom en vader van de bruid zitten aan de overkant van de tafel.

In de buurt van het bruidspaar komen de bruidskinderen en naaste familie te zitten. Mannen en vrouwen worden afgewisseld en stelletjes komen niet naast elkaar te zitten.

Gescheiden ouders

Zijn jouw of zijn ouders gescheiden? Dan zijn er twee mogelijke oplossingen voor de tafelschikking. De eerste optie is beide ouders aan de hoofdtafel plaats te laten nemen, maar allebei aan een andere kant van het bruidspaar. Een andere mogelijkheid is om ze aan twee verschillende tafels te laten zitten met vrienden of familieleden waar ze het goed mee kunnen vinden.

Tafel voor de kinderen

Komen er veel kinderen op jullie bruiloft? Dan is het misschien leuk om een aparte kindertafel te maken. Hier kun je wat neerleggen voor de kinderen om te doen wanneer ze wachten op hun eten. Maak bijvoorbeeld speciale bruiloft kleurboekjes of zet wat spelletjes neer. Wil je de ouders van de kinderen helemaal een onbezorgd diner geven? Dan zou je ook een oppas kunnen regelen.

Wisselen

Vind je het leuk om een beetje af te wisselen met de plekken tijdens het eten zodat je meerdere mensen kunt spreken? Je kunt ervoor kiezen om met het hele gezelschap van plek te wisselen. Je kunt bijvoorbeeld na iedere gang mensen een nieuw plekje laten zoeken.

Niet iedereen vindt het prettig om te verhuizen als hij eenmaal aan tafel zit en wanneer je goed over je tafelschikking hebt nagedacht, is het misschien handiger om iedereen gewoon op zijn eigen plek te laten zitten. In dat geval kan het leuk zijn om aan iedere tafel twee plaatsen vrij te houden zodat jullie zelf wel op verschillende plekken kunnen dineren.

Tafelschikking bekend maken

Er zijn heel wat leuke manieren om de tafelschikking aan de gasten duidelijk te maken. Zet bijvoorbeeld naambordjes neer en maak een plattegrond die je bij de deur hangt. Organiseren jullie een grote bruiloft? Dan is het handig om ook met tafelnummers te werken. Deze nummers kun je leuk neerzetten in de centerpieces.

Hoe gaan jullie de tafelschikking maken? 

5 comments on “Een tafelschikking maken voor jullie bruiloft
    • Je hebt helemaal gelijk Kim! Helaas zijn er ook veel gescheiden ouders die dat lastig vinden. Als het gewoon mogelijk is, is dat natuurlijk wel zo fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *