Verloofd stel tijdens love shoot

Fotograaf: Phil Wenger

In ondertrouw gaan, dit is hoe het werkt!

Waarschijnlijk kun je niet wachten tot jullie elkaar eindelijk het jawoord kunnen geven. De voorbereidingen voor de bruiloft zijn over het algemeen ontzettend leuk om te doen. Toch moeten er ook wat administratieve dingen geregeld worden die wat minder leuk zijn. In ondertrouw gaan is een van deze dingen. Maar wat houdt dit in? En wat moet je hier precies voor doen? 

Echt heel leuk is het niet, maar het zal toch moeten gebeuren. In ondertrouw gaan is namelijk een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen voor jullie bruiloft. Waarom je dit moet doen en hoe het werkt, lees je hier!

Wat is in ondertrouw gaan?

Wanneer je in ondertrouw gaat, laat je aan de gemeente weten dat jullie gaan trouwen. Dat is handig omdat de gemeente op dat moment kan uitzoeken of jullie wel met elkaar mogen trouwen. Ze kijken bijvoorbeeld of jullie oud genoeg zijn om te trouwen, of je geen familie van elkaar bent of al met iemand anders getrouwd bent. Ook kunnen mensen zich bij de gemeente melden wanneer ze bezwaar hebben tegen jullie huwelijk.

Hoe maak je een melding voorgenomen huwelijk?

In ondertrouw gaan is eigenlijk helemaal niet lastig. Sinds een tijdje is het zelfs niet meer nodig om een afspraak te maken bij de gemeente, je regelt heel gemakkelijk via internet! Je doet hiervoor een melding van jullie voorgenomen huwelijk. Dit doe je altijd bij jullie eigen gemeente, ook wanneer jullie ergens anders trouwen. Wonen jullie niet samen en hebben jullie allebei een andere gemeente? Kies dan een van beide gemeentes om de melding voorgenomen huwelijk door te geven. Dit kan tegenwoordig kosteloos en de bevestiging van de huwelijksakte ontvangen jullie vervolgens elektronisch.

Wanneer moet je in ondertrouw gaan?

Je mag zelf weten wanneer jullie in ondertrouw willen gaan, maar dit moet natuurlijk wel binnen de wettelijk vastgestelde termijn. Je kunt maximaal een jaar voor jullie gaan trouwen al een melding maken van jullie voorgenomen huwelijk. Wachten jullie liever iets langer? Dat is natuurlijk ook prima. Zorg echter wel dat je dit minstens twee weken voor jullie trouwdatum doet.

Wat komt vast te staan?

Als jullie in ondertrouw gaan, moeten jullie een aantal zaken vastleggen. Denk hier vooraf dus even goed over na. Het gaat om de volgende dingen:

  • De achternaam die jullie aannemen na de bruiloft. Verander jij bijvoorbeeld je achternaam in de naam van je man, blijf je je eigen naam houden of kies je voor een combinatie van beide namen?
  • De trouwdatum en de gemeente en trouwlocatie waar jullie elkaar het jawoord geven.
  • De namen van minimaal twee en maximaal vier getuigen.
  • Of jullie in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden trouwen.

Hoe kon je vroeger in ondertrouw gaan?

Deze nieuwe manier om online in ondertrouw te gaan, kennen we vanaf 1 september 2015. Daarvoor moest je een afspraak maken bij het gemeentehuis en moest je de volgende dingen meenemen:

  • Legitimatiebewijs van jullie allebei
  • Getuigenbiljet met gegevens van getuigen
  • Geboorteakte
  • Uittreksel uit het bevolkingsregister
  • Eventueel bewijs van echtscheiding
  • Eventueel bewijs van overlijden vorige partner

Tegenwoordig gaat het een stuk sneller en gemakkelijker, maar wel wat minder romantisch!

Maak een bijzonder moment van jullie voorgenomen huwelijk

In ondertrouw gaan is helaas niet meer echt een bijzonder moment. Natuurlijk kunnen jullie er wel zelf iets moois van maken! Ga na afloop bijvoorbeeld gezellig met z´n tweetjes of samen met de getuigen uit eten, trek een fles bubbels open of bestel een lekkere taart om dit heugelijke moment te vieren. Ook is het leuk om elkaar een cadeau te geven om te vieren dat jullie in ondertrouw zijn gegaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi sieraad om op de bruiloft te dragen? Een something blue voor de bruid? Een paar vrolijke sokken voor de bruidegom? Of dit leuke bucketlistboek voor koppels met 250 leuke ideeën om samen te doen? Je hoeft heus geen groot en duur cadeau te regelen, maar het is wel leuk om even extra stil te staan bij dit moment.

Bron:
Rijksoverheid

Dit blog bevat affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *