Bruiloft in de kerk

Fotograaf: Dario Endara

Regels en gebruiken bij trouwen in de kerk

In Nederland moet ieder bruidspaar in ieder geval voor de wet trouwen om het huwelijk rechtsgeldig te laten verklaren. Naast dit verplichte wettelijke huwelijk kun je er echter ook voor kiezen om te trouwen voor de kerk. Een kerkelijke inzegening van het huwelijk gebeurt minder vaak dan vroeger, maar er zijn nog steeds veel bruidsparen die hiervoor kiezen. De regels zijn ook niet meer zo streng als vroeger, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt trouwen in de kerk. 

Een huwelijk moet in Nederland in ieder geval plaatsvinden voor de wet. Wanneer jullie gelovig zijn, kan het fijn zijn om daarnaast ook te trouwen voor de kerk. Dit kerkelijke huwelijk zal altijd na het wettelijke huwelijk plaats moeten vinden. Veel bruidsparen kiezen ervoor om direct na hun bezoek aan het gemeentehuis naar de kerk te gaan, maar trouwen voor de kerk kan ook op een andere dag.

Kerkelijke inzegening van jullie huwelijk: De voor- en nadelen

Een kerkelijk inzegening van het huwelijk heeft voor- en nadelen. Wanneer jullie gaan trouwen, zullen jullie samen moeten beslissen of jullie wel of niet willen trouwen voor de kerk. Wij hebben voor beide opties wat redenen voor je op een rijtje gezet:

Wel trouwen voor de kerk

  • Het geloof is heel belangrijk in jullie leven.
  • Je bent gelovig opgevoed.d
  • Je ouders en grootouders zijn in de kerk getrouwd en je vindt het belangrijk om de traditie in stand te houden.
  • Je wilt niet alleen een wettelijk huwelijk, maar ook een kerkelijk huwelijk met een prachtige ceremonie, mooie bloemen en veel muziek.

Niet trouwen voor de kerk

  • Je bent wel gelovig opgevoed, maar hebt nu niets meer met de kerk.
  • Jullie zijn allebei niet gelovig.
  • Je houdt jullie bruiloft liever simpel.
  • Je wilt de bruiloft zo goedkoop mogelijk houden.
  • De kerk wil jullie huwelijk niet voltrekken omdat jullie niet allebei hetzelfde geloof hebben of omdat het gaat om een homohuwelijk.

In welke kerk gaan jullie trouwen?

Wanneer jullie regelmatig de kerk bezoeken, hebben jullie als het goed is een eigen kerk waar jullie kunnen trouwen. Het kan echter ook zo zijn dat jullie wel gelovig zijn opgevoed, maar eigenlijk  nooit meer naar de kerk gaan. Of misschien willen jullie trouwen in een andere kerk dan de kerk die jullie normaal gesproken bezoeken? In dat geval zul je contact op moeten nemen met de kerk zelf. Houd er daarbij rekening mee dat misschien niet alles mogelijk is wat jullie willen. De voorganger zal beslissen of hij jullie huwelijk wil voltrekken en onder welke voorwaarden. Sommige kerken zijn hier heel soepel in en hebben weinig regels terwijl andere kerken juist wel hoge eisen stellen aan alle bruidsparen.

Trouwen in de katholieke kerk

Voor katholieken is het trouwen voor de kerk heel belangrijk, dit wordt als het echte huwelijk gezien. Het gaat hierbij om een levenslange verbinding, scheiden wordt niet toegestaan. Voordat je kunt trouwen in een katholieke kerk moet je dan ook aantonen dat je nooit eerder voor de kerk bent getrouwd. Is dit wel het geval? Dan wordt er een procedure gestart om te kijken of er geldige redenen zijn om dit huwelijk te beëindigen.

Bij een katholiek huwelijk zijn, net als bij een wettelijk huwelijk, getuigen aanwezig. Na afloop van de huwelijksvoltrekking krijgt het bruidspaar een eigen kaars mee. Deze kaars wordt gebruikt om de doopkaarsen van eventuele kinderen aan te steken.

Trouwen in de protestantse kerk

De protestante kerk verklaart het wettelijke huwelijk als geldig en dit huwelijk wordt vervolgens in de kerk ingezegend. Of scheiden is toegestaan hangt af van jullie kerk, hier wordt namelijk binnen de protestantse kerk verschillend over gedacht. Bij een protestantse huwelijksvoltrekking zijn geen getuigen aanwezig. Na afloop van de dienst krijgt het bruidspaar een bijbel mee.

Trouwen voor de kerk

Fotograaf: Robyn van Dyke Photography via Style Me Pretty

Wat als jullie allebei lid zijn van een andere kerk?

Zijn jullie allebei lid van een andere kerk? Geen enkel probleem! Voor sommige mensen ligt het wel gevoelig als een katholieke vrouw met een protestantse man trouwt, of andersom, maar tegenwoordig zijn veel kerken hier steeds soepeler in. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jullie willen trouwen voor de kerk terwijl slechts één van de twee christelijk is. In veel kerken is dit ook mogelijk, maar check het wel even van tevoren. Vaak zal de dienst worden aangepast wanneer er veel niet-gelovigen aanwezig zijn. Dan zal de nadruk bijvoorbeeld meer op de liefde worden gelegd dan op het geloof. Je kunt dit uiteraard vooraf met de kerk bespreken.

Trouwen voor de wet en kerk

Jullie hebben besloten voor de wet en de kerk te willen trouwen, alleen hoe werkt dat dan precies? De kerkelijke huwelijksvoltrekking moet in ieder geval na het wettelijke huwelijk plaatsvinden. Jullie kunnen in de ochtend naar het gemeentehuis gaan om jullie in de echt te laten verbinden en vervolgens ´s middags voor de kerk trouwen. Het kan echter ook fijn zijn om het kerkelijke huwelijk op een andere dag plaats te laten vinden. Hechten jullie weinig waarde aan het huwelijk voor het gemeentehuis? Elke gemeente heeft een dag en tijdstip waarop het mogelijk is om gratis te trouwen. Niet heel romantisch, maar wel een prima oplossing wanneer jullie het belangrijker vinden om te trouwen voor de kerk dan voor de wet.

Liturgie maken voor de kerkdienst

Als jullie trouwen in de kerk, stellen jullie een liturgie samen voor de kerkdienst. Hierin komt wat algemene informatie te staan, zoals bijvoorbeeld jullie namen, de naam van de kerk en eventueel namen van muzikanten tijdens de kerkdienst. Verder bevat de liturgie de inhoud van de kerkdienst. Het is leuk om de liederen hierin volledig uit te schrijven zodat iedereen mee kan zingen. Bovendien is dit een mooie herinnering om te bewaren voor later.

Aan welke hand draag je de trouwring?

Wist je dat de hand waaraan je je trouwring draagt, afhankelijk is van je geloof? Katholieken dragen hun trouwring links, dit is de hand die in verbinding staat met het hart. Protestanten kiezen voor de rechterhand. Deze hand staat in verbinding met God. Welke hand je kiest, hangt dus af van jullie geloof. Overigens zijn er ook nog andere redenen om voor links of rechte te kiezen.

Wist je trouwens dat links en rechts niet alleen belangrijk is voor de hand waaraan je je trouwring draagt, maar ook voor andere onderdelen van de bruiloft? In de kerk is het zo dat de bruid aan de linkerkant binnen komt lopen. Ze gaat ook aan de linkerkant van haar bruidegom zitten. De gasten van de bruid zitten links, terwijl de gasten van de bruidegom juist aan de rechterkant plaatsnemen.

Kerk decoreren voor jullie bruiloft

Een kerk ziet er vaak uit zichzelf al mooi uit en is daarom zeker geschikt als trouwlocatie. Toch is het vaak ook mogelijk om nog wat extra decoratie toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan mooie bloemstukken, stoffen als organza of tule en papieren decoratie. Overleg van tevoren met de kerk wat de mogelijkheden zijn en check even wat de voorwaarden precies zijn. Zo weet je zeker dat jullie achteraf niet in de problemen zullen komen.

Kosten trouwen voor de kerk

Trouwen voor de kerk brengt extra kosten met zich mee. Vindt de huwelijksvoltrekking in jullie eigen kerk plaats? Dan heb je kans dat jullie hier niet voor hoeven te betalen. Het is echter wel zo netjes om geld aan de kerk te doneren als teken van dank. Wanneer jullie in een andere kerk trouwen, zal hier een vast tarief voor gerekend worden. Bij veel kerken is het ook gebruikelijk dat er gecollecteerd wordt. Het is slim om hier de gasten vooraf vast van op de hoogte te brengen. Als jullie trouwen in de kerk willen jullie natuurlijk ook een liturgie laten maken voor de kerkdienst. De prijzen van het laten maken van een liturgie hangen af van jullie wensen. Sowieso moet je rekening houden met de drukkosten, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een speciale liturgie in de stijl van jullie trouwkaart te laten maken. Hier zijn uiteraard extra kosten aan verbonden.

Reacties (3)
  1. Grappig. Onze kerk is toch net wat ruimdenkender.
    Mijn opa en oma zijn wel voor de kerk getrouwd, mijn ouders absoluut niet.
    Ik ben niet gelovig opgevoed
    En toch mogen wij van de predikant gewoon voor de kerk trouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *