Aan welke hand draag je een trouwring?

De trouwringen zijn een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Deze ringen staan namelijk symbool voor de verbintenis die jullie met elkaar aan gaan. Alleen aan welke hand moet je een trouwring eigenlijk dragen? 

Het samen uitzoeken van de trouwringen is een bijzonder moment. Je gaat een keuze maken voor de ring die je als het goed is de rest van je leven zult dragen. Zodra jullie op pad gaan om een trouwring uit te kiezen, is het belangrijk om te weten aan welke hand je hem gaat dragen.

Jouw trouwring en het geloof

Trouwringen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld binnen de katholieke kerk. Katholieken dragen de trouwring aan hun linkerhand. Protestanten kozen er daarom voor om de ring aan hun rechterhand te dragen. Met de hand die je kiest voor je trouwring kun je dan ook laten zien wat voor geloof je hebt.

De kant van het hart

Inmiddels zijn er echter steeds minder mensen die gelovig zijn. De keuze voor de linker- of rechterhand heeft daarom lang niet meer altijd wat te maken met het geloof. Soms kiezen mensen voor een symbolische betekenis. De linkerhand is verbonden met het hart. Om deze reden kiezen veel mensen er voor hun trouwring aan de linkerkant te dragen.

Wat is handig?

Natuurlijk kun je het ook puur praktisch bekijken. Ben je rechtshandig? Dan zul je minder snel last hebben van een ring die je aan je linkerhand draagt. Voor linkshandige mensen is het juist slim om hun trouwring rechts te dragen. Op deze manier is de kans kleiner dat hij beschadigt. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook juist leuk zijn om je ring te dragen aan de hand die je het meest gebruikt, zo valt hij immers ook het meest op.

De conclusie is eigenlijk dat het niet veel uitmaakt welke hand jullie kiezen voor het dragen van de trouwringen. Er zijn verschillende redenen om voor links of juist voor rechts te kiezen. De keuze maak je helemaal zelf!

Ga jij je trouwring links of rechts dragen? 

One comment to “Aan welke hand draag je een trouwring?”
  1. Grappig om te lezen. Wij hebben er helemaal niet over nagedacht. Pas toen we onze ringen droegen wezen mensen ons erop dat wij hem rechts-dragen. Achter afgezien had links handiger geweest sinds wij beide rechtshandig zijn. Al was voor ons beide een ring sowieso dragen al een ding.

    Met mijn ring aan mijn rechterhand doet het mij wel vaker herinneren dat ik mijn ring draag. En aan de dag waarop ik hem ging dragen. Wat ook wel fijn is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *