Bruidegom met corsage

Fotograaf: The Big Day via Tobey Nelson

Bruiloft corsages: De mooiste voorbeelden & ideeën

Gaan jullie binnenkort trouwen? Volgens de traditie worden er corsages gedragen op een bruiloft. Lang niet alle bruidsparen kiezen hier tegenwoordig meer voor, maar het kan wel heel leuk zijn om deze traditie in stand te houden. Alleen wat zijn corsages precies? En uit welke mogelijkheden kunnen jullie kiezen? Wij hebben de handigste informatie, mooiste voorbeelden en leukste ideeën voor je verzameld!

Een corsage is een klein bloemstukje dat op de kleding van de bruiloft gasten kan worden gespeld. Dit corsage bestaat vaak uit een of meerdere bloemen en wat groen. Het is leuk om de belangrijkste gasten een corsage te geven, maar het hoeft natuurlijk niet. Ook zijn er inmiddels veel alternatieven voor het traditionele corsage te krijgen.

Hoe worden bruiloft corsages gedragen?

Corsages worden volgens de traditie gedragen door de naaste familie van het bruidspaar, de getuigen en ceremoniemeester. Natuurlijk kun je helemaal zelf weten wie je allemaal een corsage wilt geven. Zo kun je er een geven aan iedereen die dicht bij jullie staat of kun je alle daggasten een corsage opspelden. Het handige aan corsages is dat het meteen duidelijk is wie er allemaal erg betrokken zijn bij de bruiloft. Op deze manier is het voor de andere gasten bijvoorbeeld gemakkelijk te zien wie ze allemaal moeten feliciteren.

Een corsage draag je aan de linkerkant, op het hart. Het corsage wordt meestal opgespeld. Ben je bang dat het speldje de kleding van jullie gasten zal beschadigen? Je kunt ook aan de bloemist vragen om in plaats van een speldje magneetjes te gebruiken. Deze magneetjes zijn sterk genoeg om met een stuk kleding ertussen vast te blijven zitten. Wist je overigens dat de manier waarop het corsage gedragen wordt voor mannen en vrouwen verschilt?

Corsage man: Bij mannen wordt het bloemstukje met de steel naar beneden gedragen.
Corsage vrouw: Vrouwen dragen het corsage omgekeerd, zodat de bloemen naar beneden wijzen.

Bruidegom corsage

Naast de gasten draagt ook de bruidegom een corsage. Vaak is dit corsage net wat uitgebreider dan die van de gasten. Het is leuk om in het corsage van de bruidegom bloemen terug te laten komen die ook in het bruidsboeket zitten. Dit zorgt ervoor dat jullie extra goed bij elkaar passen.

Wat kosten corsages?

Corsages zijn niet heel duur, maar wanneer er veel gasten zijn die deze bloemen dragen, kunnen de kosten toch hoog oplopen. Per corsage betaal je ongeveer 4 of 5 euro. Soms betaal je een beetje extra als je de speldjes wilt vervangen voor magneetjes. Het corsage van de bruidegom krijg je vaak gratis bij het bruidsboeket.

Willen jullie niet teveel geld aan corsages besteden? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen de bruidegom een corsage te geven. Dit corsage maakt de trouwoutfit extra bijzonder en zorgt ervoor dat het plaatje compleet is. Voor de gasten is een corsage leuk, maar niet per se noodzakelijk.

Verder lezen: Wat kost een bruiloft? De complete lijst met uitgaven!

Je eigen corsage maken

De corsages kun je gewoon bij de bloemist bestellen, bijvoorbeeld tegelijk met het uitzoeken van het bruidsboeket. Jullie kunnen er echter ook voor kiezen ze helemaal zelf te maken. Erg lastig is het niet en het kan jullie flink wat geld besparen, maar je zult wel goed moeten bedenken wanneer je de corsages maakt. Wanneer je met verse bloemen werkt, kun je ze immers pas vlak voor de bruiloft maken. Je kunt vooraf al een aantal keer oefenen en alle materialen de avond voor de bruiloft klaarzetten zodat het zo min mogelijk tijd kost op de dag zelf. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan het blog  Je eigen corsages maken? Dat doe je zo!

Voorbeelden en inspiratie

Corsages kunnen van allerlei soorten bloemen worden gemaakt. Er is dan ook heel wat keuze op dit gebied. Natuurlijk kan jullie bloemist wat voorbeelden laten zien, maar wij hebben ook vast wat mooie inspiratie voor je verzameld. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze prachtige corsages voor jullie bruiloft? (En als je nog niet bent uitgekeken, kun je ook deze 10 prachtige bruiloft corsages eens bekijken).

Corsage met witte bloemen

Fotocredits: MontgomeryBlues

Vetplantje als corsage

Fotograaf: Vera in August, trouwjurk: Rue de Seine via Green Wedding Shoes

Alternatieve corsage ideeën

Houden jullie niet zo van bloemen of willen jullie de corsages al ruim voor de bruiloft klaarmaken? Dan is het een idee om voor alternatieve corsages te gaan die van andere materialen zijn gemaakt. Hier kun je al je creativiteit op loslaten! Kies bijvoorbeeld een corsage uit dat goed bij jullie thema past of probeer zelf iets moois te knutselen. Het kan ook een tof idee zijn om jullie corsages te laten lasersnijden. Alternatieve corsages zijn minstens zo leuk als corsages van bloemen en bovendien erg origineel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *