Heb je een huis met een prachtig grote tuin? Of ken je iemand met een stuk land waar je tientallen gasten kwijt kunt? Een bruiloft in de tuin is ontzettend romantisch en biedt veel mogelijkheden. Hoe organiseer je een echte buiten bruiloft?

Er komt veel kijken bij een bruiloft in je eigen tuin. Het is een hele organisatie en je zult van te voren veel moeten doen. Toch is het ook ontzettend leuk. Dit zijn de belangrijkste punten waar je aan moet denken voor je zelf een tuinfeest organiseert.

Tenten huren

In Nederland is het helaas niet altijd even mooi weer. Daarom is het heel belangrijk dat er tenten komen te staan waar de gasten naar toe kunnen op het moment dat het begint te regenen. Je kunt partytenten huren bij verschillende organisaties. Natuurlijk volstaat een grote schuur ook als je die toevallig op het land hebt staan. Zorg er voor dat de tenten of de schuur ook mooi aangekleed zijn. Tenslotte zou het zonde zijn als het hele bruiloftgevoel weg is zodra je hier naar toe moet verkassen.

Eten en drinken voor de gasten

Het eten en drinken is een belangrijk punt voor een tuinfeest. Om kosten te sparen zou je het allemaal zelf kunnen regelen. ’s Middags kun je broodjes serveren voor de gasten, bij de receptie lekkere hapjes en ’s avonds een diner. Een barbecue of een andere simpele maaltijd kan altijd, ook op een bruiloft. Realiseer je wel dat het heel veel werk is om dit allemaal zelf te regelen. Het brengt een heleboel stress met zich mee.

Taartenbuffet bruiloft

Fotograaf: Tonya Joy Photography

Om deze stress te vermijden, kun je een cateringbedrijf inhuren. Zij verzorgen hapjes voor de gasten, maar ook het eten en alle drank. Meestal kun je een arrangement boeken en betaal je zo een prijs per persoon. De kosten hiervan komen echter wel veel hoger te liggen dan wanneer je het zelf zou regelen. Daarom nog wat tips voor als je zelf te catering verzorgt:

  • Roep de hulp van familieleden in of huur iemand in om de hapjes en drankjes rond te brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de buurjongen of een student? Dit bespaart je zelf een heleboel tijd en zorgen. Familie kun je ook altijd inzetten voor het bereiden van het eten. Kan je tante ontzettend lekkere taarten bakken en is je vader koning van de barbecue? Het is helemaal niet gek om hun talenten te gebruiken op jullie grote dag!
  • Zorg voor voldoende koeling. Op een warme dag zijn koelkasten niet te missen. Een goedkopere oplossing is het vullen van grote bakken met ijsklontjes en daar de flessen frisdrank, bier en wijn in doen. De etiketten zullen misschien een beetje loslaten, maar de smaak wordt er alleen maar beter van!
  • Zorg dat je voldoende drank in huis hebt. Niets is zo vervelend als een te kleine drankvoorraad op een  groot feest. Vaak kun je met de slijterij een afspraak maken dat niet geopende flessen weer teruggebracht mogen worden. Koop dus flink in zodat je nooit te weinig hebt.
  • Let op aanbiedingen. Veel producten kun je lang te voren al aanschaffen en het loont dan zeker om ze in de aanbieding te kopen. Dit kan honderden euro’s schelen.

Muziek voor het trouwfeest

Op een bruiloft is er natuurlijk muziek. Denk er goed over na hoe jullie dit gaan aanpakken. Komt er een band of een DJ? Controleer dan van te voren of dit gaat lukken met de stroomvoorzieningen. Je wilt niet hebben dat de hele omgeving opeens zonder stroom zit omdat jullie een feestje vieren. Vraag ook even na wat de regels zijn voor het draaien van harde muziek in de avonduren. Als je de buren niet hebt uitgenodigd op het feest is het handig ze van te voren even in te lichten.

Decoratie in de tuin

De decoratie van een tuinfeest is een ontzettend leuk onderdeel, omdat je zo veel kanten uit kunt. Zeker als je een beetje creatief bent, kun je je helemaal laten gaan. Vindt de hele bruiloft in de tuin plaats? Dan zul je veel werk hebben aan het versieren, tenslotte wil je wel het echte bruiloft gevoel hebben als je door de tuin loopt. Veel bedrijven verhuren witte klapstoeltjes die je kunt gebruiken tijdens de ceremonie. Hang lichtjes op in de tuin voor een romantische sfeer als het donker wordt. Langs de paden kun je rozenblaadjes strooien of bloemen neerleggen. Zelfgemaakte pompoms doen het ook altijd goed. Je kunt ze bijvoorbeeld ophangen in de bomen. Als je een tuin hebt met veel bloemen dan scheelt dit alweer een hoop in de kosten. Natuurlijk kun je altijd extra bloemen neerzetten tijdens de bruiloft.

Extra kosten

Vaak denken mensen dat een tuinfeest een stuk goedkoper is dan wanneer ze het feest ergens anders geven. Dit is slechts deels waar. Je bespaart een hoop in de kosten voor het huren van een zaal en wanneer je de drankjes zelf regelt is dit per persoon ook een stuk goedkoper. Toch zijn er een hoop extra kosten zoals het huren van tenten (je wilt niet dat je dag letterlijk in het water valt), extra WC’s (met honderd man naar één of twee WC’s is geen goed plan), eventueel personeel, decoreren en extra materialen zoals servies, pannen en tafels. Als je het goed aanpakt kan het echter wel wat goedkoper worden en bovendien is het echt jullie eigen feestje.

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook onze andere blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *