Soms zie je het nog wel eens gebeuren op een bruiloft: het loslaten van witte duiven. Dit is een oud traditioneel huwelijksgebruik in Nederland. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Sommige mensen vinden het maar zielig om duiven op te sluiten in een mandje voor ze weg mogen vliegen, maar anderen vinden het juist een mooie traditie. Het wordt dan ook lang niet op ieder huwelijk gedaan, maar het loslaten van duiven blijft een traditie die we nog steeds wel eens voorbij zien komen.

Waar komt deze traditie vandaan?

Er zijn heel wat bruiloft tradities die we nog steeds in stand houden zonder dat we precies weten waar ze vandaan komen. De duif staat symbool voor liefde en trouw. Deze dieren blijven namelijk hun hele leven bij elkaar en hebben dus een monogame relatie. Venus, de Romeinse godin van de liefde, werd ook altijd afgebeeld met een duif.

Romantisch symbool

Het loslaten van duiven tijdens de ceremonie is een romantisch symbool. Veel bruidsparen vinden dit dan ook erg mooi om te doen. Wel is het heel belangrijk om goed rekening te houden met het welzijn van de duiven die jullie gebruiken op jullie bruiloft. Laat ze altijd los op een open plek waar ze gemakkelijk weg kunnen vliegen, niet onder de bomen of een afdakje. Ze hebben zo voldoende ruimte om weg te kunnen vliegen zonder zichzelf te verwonden. Het is overigens niet in alle gemeentes toegestaan om duiven los te laten. Check dit van te voren even!

Getrainde duiven

Maak altijd gebruik van speciaal getrainde postduiven, zij kunnen hun thuis weer terugvinden. Huur deze postduiven bij een professioneel bedrijf zodat je zeker weet dat ze goed behandeld worden. Op deze manier kunnen jullie de traditie in stand houden zonder dat daar dieren onder lijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *