Het opstellen van de gastenlijst kan best lastig zijn. Hoe meer mensen jullie uitnodigen, hoe duurder de bruiloft wordt. Bovendien zul je zo niet voldoende tijd hebben om met iedereen een praatje te kunnen maken. De gastenlijst beperken is dus zeker niet verkeerd, alleen hoe pak je dit aan?

Veel mensen vinden het lastig om een keuze te maken uit al hun familie, vrienden, collega´s en kennissen. Je wilt niemand teleurstellen, maar aan de andere kant kun je ook weer niet iedereen uitnodigen. Luister daarom goed naar je eigen gevoel en gebruik de volgende 3 tips om de gastenlijst zo beperkt mogelijk te houden.

Tip 1: Bepaal vooraf een een maximaal aantal gasten

Het is altijd slim om vooraf een maximaal aantal gasten te bepalen. Heeft jullie trouwlocatie bijvoorbeeld een bepaalde limiet? Of is er een beperkt aantal gasten dat binnen jullie budget past? Bereken dan vooraf hoeveel dit er zijn zodat jullie weten waar jullie rekening mee moeten houden. Stel vervolgens een lijst op met alle gasten die jullie zouden willen uitnodigen en kijk of deze aantallen overeenkomen. Zo niet, dan zullen jullie nog wat kritischer door de gastenlijst moeten gaan. Misschien kan deze vragenlijst jullie hierbij helpen.

Tip 2: Vraag je af hoe belangrijk bepaalde gasten écht voor jullie zijn

Vervolgens zullen jullie moeten beslissen welke gasten er wel binnen jullie aantal passen en welke gasten niet. Je kunt hiervoor de namen van alle mensen die bij jullie opkomen op losse kaartjes schrijven en verdelen in drie verschillende categorieën. De eerste categorie zijn de mensen die jullie beslist op jullie bruiloft willen uitnodigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jullie ouders, broers, zussen en beste vrienden. De tweede categorie zijn mensen die jullie graag zouden zien op jullie bruiloft. Dit kunnen bijvoorbeeld ooms, tantes, nichten, neven en vrienden zijn die jullie regelmatig zien. De derde categorie zijn mensen die eventueel op de bruiloft zouden kunnen komen wanneer daar ruimte voor is. Dit zouden collega´s of kennissen kunnen zijn.

Tip 3: Stel duidelijke grenzen om de gastenlijst te beperken

Zorg dat jullie duidelijke grenzen stellen. Zitten jullie bijvoorbeeld niet zo te wachten op kinderen op jullie bruiloft? Dan hoef je je daar absoluut niet schuldig over te voelen! Zorg er wel voor dat alle gasten met kinderen hier op tijd van op de hoogte zijn, zodat ze een oppas kunnen regelen. Hetzelfde geldt voor partners van jullie gasten. Kennen jullie de partner van een goede vriend of familielid nauwelijks? Of hebben ze nog maar net een relatie? Dan is het geen enkel probleem om deze partners niet uit te nodigen! Zo lang jullie voor voldoende duidelijkheid zorgen, is er niets aan de hand en kunnen jullie de gastenlijst blijven beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *