We zijn steeds meer met duurzaamheid bezig, dus waarom zouden we bij onze bruiloft dan geen rekening met de wereld houden? Een duurzame bruiloft is helemaal hip! Met deze tips zorg jij ook voor een ecologisch verantwoorde bruiloft!

Duurzame bruiloft

Groen doen, dat zorgt voor een goed gevoel. Een bruiloft is over het algemeen niet zo goed voor de wereld, maar dat kan gelukkig ook anders. In Amerika is de ecological wedding al een echt begrip. Maar waar moet je dan precies op letten?

Uitnodigingen

Een bruiloft begint bij de uitnodigingen. Om echt groen bezig te zijn, zou je de uitnodigingen het beste per e-mail kunnen versturen. Waarschijnlijk vinden jullie het toch leuker om een tastbare kaart op de post te doen. Maak in dat geval gebruik van gerecycled papier om de trouwkaarten op te laten drukken.

Locatie

Vervolgens gaan jullie een locatie kiezen om te trouwen. Veel mensen gaan met de auto naar een bruiloft en dit is niet zo duurzaam. Kies daarom voor een locatie die zo dicht mogelijk in de buurt ligt zodat er minder gereden hoeft te worden. Het is leuk om zelf met een milieuvriendelijk vervoersmiddel te gaan zoals een fiets.

Jurk

Wat ga je dragen op een duurzame bruiloft? Je kunt een speciale jurk laten maken met natuurlijke materialen en zonder chemische stoffen. Zo weet je ook meteen zeker dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Heeft jullie bruiloft een vintage tintje? Ga dan voor een tweedehands jurk, bijvoorbeeld die van je eigen moeder. Natuurlijk kun je ook een moderne trouwjurk tweedehands kopen.

Eten

Natuurlijk houd je bij het eten ook rekening met duurzaamheid. Kies voor lokale producten en biologisch voedsel. Probeer zo min mogelijk vlees te serveren of ga zelfs voor een geheel vegetarische bruiloft. Denk ook eens na wat er met de restjes van jullie bruiloft maaltijd gebeurt. Is er een mogelijkheid om deze restjes bijvoorbeeld naar het Leger des Heils te brengen? Denk er aan zoveel mogelijk Fair Trade producten te gebruiken, bijvoorbeeld voor de koffie en thee.

Cadeaus

Allemaal cadeaus krijgen waar je uiteindelijk niets mee doet? Dat is natuurlijk jammer! Maak in plaats daarvan een specifieke cadeaulijst of vraag de gasten geld te doneren aan een zelfgekozen doel.

Gastenbedankjes

Bij een duurzame bruiloft horen ook duurzame gastenbedankjes. Denk bijvoorbeeld aan een plantje, zelfgebakken koekjes, gelukspoppetjes van de Wereld Winkel of Fair Trade producten.

Huwelijksreis

En tenslotte de huwelijksreis, is die wel zo duurzaam? Als je met een vliegtuig naar de andere kant van de wereld vliegt niet. Ga liever met de trein of de bus op vakantie. Of trek er op uit met de fiets. Wil je toch wat verder weg? Informeer dan bij je reisbureau naar ecologische reizen waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

Wat is jullie uitstoot?

Ben je benieuwd hoeveel CO2 er met jullie bruiloft wordt uitgestoot? Op de site van Duurzame Bruiloft kun je in een paar minuten een CO2 quick-scan laten uitvoeren. Zo weet je precies wat jullie uitstoten en of je de hoeveelheid misschien nog moet beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *