De trouwceremonie is hét moment op jullie bruiloft waar alles om draait. Tijdens de ceremonie geven jullie elkaar namelijk het jawoord en daarna zijn jullie officieel man en vrouw. Het is daarom leuk om echt wat bijzonders te maken van de ceremonie. Maar hoe verloopt een trouwceremonie precies? En wat voor keuzes kun je maken? Dit is alles wat je hierover moet weten!
Of jullie nou trouwen in een select gezelschap of met een flinke groep mensen erbij, het is altijd leuk om voor een persoonlijke ceremonie te gaan. Daarom is het slim je vooraf vast in alle mogelijkheden te verdiepen zodat jullie straks keuzes maken die echt bij jullie passen.
Trouwambtenaar voor jullie ceremonie
Om met elkaar te kunnen trouwen, hebben jullie een trouwambtenaar nodig. De trouwambtenaar die jullie kiezen, is heel bepalend voor jullie uiteindelijke ceremonie. Het is dus belangrijk om hier goed samen over na te denken. Er zijn drie verschillende opties: jullie kunnen gebruikmaken van een BABS van de gemeente, een zelfstandig trouwambtenaar inhuren of iemand laten aanwijzen als trouwambtenaar voor een dag. Aan alle opties zijn voor- en nadelen verbonden, dus het is slim om je hier vast even in te verdiepen.
Locatie van de trouwceremonie
Natuurlijk is ook de locatie van jullie ceremonie heel belangrijk voor de uiteindelijke sfeer. Misschien hebben jullie al een trouwlocatie gevonden, maar dan is nog steeds de vraag waar de ceremonie gaat plaatsvinden. Veel trouwlocaties hebben namelijk de keuze uit meerdere plekken voor de ceremonie. Zo kun je binnen of buiten trouwen en kun je soms kiezen uit verschillende ruimtes. Hierbij is het slim om rekening te houden met het aantal gasten dat jullie uitnodigen. Een grote ruimte met weinig mensen voelt heel leeg, terwijl een kleine ruimte met te veel mensen voor problemen kan zorgen. Zouden jullie het liefst buiten willen trouwen? Zorg dan altijd voor een back-up plan. In Nederland weet je het immers maar nooit met het weer.
Wettelijk huwelijk of niet?
Bij het plannen van jullie trouwceremonie is het belangrijk om te beslissen of jullie voor een wettelijk huwelijk gaan of juist kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Een wettelijk huwelijk is de officiële verbintenis die door de wet erkend wordt en hierbij moet altijd een bevoegd trouwambtenaar aanwezig zijn. Dit betekent dat jullie trouwakte geregistreerd wordt bij de gemeente, waardoor jullie officieel getrouwd zijn.
Steeds meer bruidsparen kiezen echter voor een ceremonieel huwelijk. Hierbij hebben jullie een uitgebreide trouwceremonie, maar zonder dat jullie officieel trouwen. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar toch zijn er veel voordelen aan verbonden. Door ceremonieel te trouwen, hoeven jullie je namelijk niet aan allerlei regeltjes te houden. Dit betekent dat je overal kunt trouwen waar je maar wilt, ook op plekken die niet als officiële trouwlocatie zijn aangewezen. Ook hoef je je niet aan een bepaalde tijd te houden en hoeft er niemand van de gemeente aanwezig te zijn om te checken of alles volgens de regels verloopt. Dit zorgt ervoor dat je veel flexibeler bent en vaak bespaart het ook geld. Stellen die voor een ceremonieel huwelijk kiezen, trouwen vaak een paar dagen eerder al officieel voor de wet. Bijvoorbeeld op één van de gratis trouwdagen die de gemeente beschikbaar stelt.
Jullie getuigen
Getuigen spelen een belangrijke rol tijdens jullie trouwceremonie. In Nederland zijn jullie verplicht om minimaal twee en maximaal vier getuigen te hebben bij een wettelijk huwelijk. Deze personen zetten hun handtekening onder de trouwakte en bevestigen daarmee jullie verbintenis. Getuigen kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden. Leuke ideeën om jullie getuigen nog meer te betrekken bij de ceremonie zijn bijvoorbeeld het laten geven van een korte speech, of hen een speciale taak te geven zoals het vasthouden van de ringen. Je kunt jullie getuigen op een persoonlijke manier vragen voor deze taak, bijvoorbeeld met een klein cadeautje of een handgeschreven brief.
Hoe is een trouwceremonie opgebouwd?
Een trouwceremonie bestaat uit verschillende onderdelen die samen een mooi geheel vormen. Meestal begint de ceremonie met de binnenkomst van het bruidspaar, vaak begeleid door muziek die jullie speciaal voor dit moment hebben uitgekozen. Daarna neemt de trouwambtenaar het woord en vertelt een persoonlijk verhaal over jullie. Veel bruidsparen kiezen ervoor om hun eigen geloften naar elkaar uit te spreken en elkaar hierna het jawoord te geven. En dan volgt natuurlijk dé kus en het uitwisselen van de ringen. Vervolgens wordt de trouwakte ondertekend door jullie, de getuigen en de trouwambtenaar. Tot slot verlaten jullie de trouwceremonie en is het tijd om jullie huwelijk te vieren samen met jullie gasten.
De juiste muziek kiezen
Muziek is heel belangrijk voor de sfeer tijdens jullie ceremonie. Bij de binnenkomst van het bruidspaar worden bijvoorbeeld vaak nummers afgespeeld. Je kunt een apart nummer voor de bruid en de bruidegom kiezen. Ook tijdens de kus, het tekenen van de akte en het einde van de ceremonie kan het mooi zijn om muziek toe te voegen. Voor het echte wauw-effect huur je live muzikanten in. Een zanger of zangeres met een gitaar of piano is bijvoorbeeld een mooie combinatie voor jullie ceremonie. Het grote voordeel aan live muziek is dat dit heel gemakkelijk aan te passen is aan jullie ceremonie. Nummers kunnen bijvoorbeeld wat rustiger gespeeld worden en worden ingekort of juist uitgebreid afhankelijk van jullie wensen. Je zult zien dat dit echt een verschil gaat maken.
Leuke tradities toevoegen
Wil je jullie trouwceremonie extra persoonlijk maken? Overweeg dan om leuke tradities toe te voegen die een speciale betekenis voor jullie hebben. Denk bijvoorbeeld aan een handfasting ceremonie, waarbij jullie handen worden samengebonden met linten als symbool voor jullie verbinding. Of wat dacht je van het planten van een boompje samen? Dit is een prachtig symbool voor groei en toekomst. Ook het zandritueel is erg populair. Hierbij gieten jullie allebei een andere kleur zand in een vaas, die vervolgens samen één geheel vormen. Hebben jullie al kinderen? Dan kunnen zij ook een eigen kleur krijgen. Hiermee hebben jullie meteen een mooi aandenken aan jullie bruiloft.
Afsluiting van de trouwceremonie
Na het uitwisselen van de geloften en het officiële gedeelte, is het tijd om de ceremonie op een feestelijke manier af te ronden. Laat jullie gasten bijvoorbeeld een boog vormen waar jullie onderdoor lopen als pasgetrouwd stel, terwijl ze bloemen of confetti over jullie heen strooien. Dit levert prachtige plaatjes op!