Trouwweekend: Een bruiloft van meerdere dagen

Je kunt natuurlijk in het buitenland trouwen, maar ook dichter bij huis is het mogelijk om met alle gasten bij elkaar een mini vakantie te maken van jullie bruiloft. Zo zijn er in Nederland en België heel wat trouwlocaties te vinden voor een trouwweekend met alle gasten.

Een bruiloft vliegt voorbij voor je er erg in hebt en het is vaak lastig om alles in één dag te proppen. Het is dan ook niet zo gek dat het trouwweekend steeds populairder wordt. Hierbij verspreid je de bruiloft over meerdere dagen.

Wat is een trouwweekend?

Bij een trouwweekend nemen jullie meerdere dagen de tijd om met elkaar en de gasten jullie huwelijk te vieren. Vaak kies je één dag uit om te trouwen (bijvoorbeeld de zaterdag) en laat je de gasten al een dag eerder naar de locatie komen om gezellig met elkaar van de voorbereidingen te genieten. Handig, want zo heb je tijd genoeg om iedereen te spreken. Doordat jullie met elkaar op de trouwlocatie of in de omgeving overnachten, kan iedereen tot in de late uurtjes door feesten. Bovendien hebben jullie de volgende dag nog tijd voor een gezellige afsluiting.

Indeling van jullie bruiloft weekend

Een trouwweekend kan natuurlijk op verschillende manieren worden vormgegeven. Je kunt er voor kiezen om de gasten op vrijdagavond op de locatie aan te laten komen. Hier kunnen jullie vast gezellig wat met elkaar drinken. Zo heb je bovendien de tijd om iedereen te spreken, want in de drukte van de bruiloft kom je hier vaak nauwelijks aan toe. Vervolgens gaat iedereen slapen om goed uitgerust te zijn voor de bruiloft op zaterdag. Je kunt beginnen met een gezamenlijk ontbijt en daarna alle voorbereidingen treffen die nodig zijn. De trouwceremonie kan gewoon plaatsvinden op de locatie als je hiervoor een BABS inhuurt. Daarna is het tijd voor de receptie en gaan jullie met z´n allen dineren. Na afloop vindt het feest plaats. Doordat niemand ´s avonds laat nog naar huis moet, kan iedereen genieten van een lekker drankje. Na het feest vertrekt iedereen naar zijn eigen kamer en de volgende ochtend kunnen jullie gezellig met elkaar ontbijten en alle gasten gedag zeggen.

Ben je nog op zoek naar goede tips voor de indeling van jullie weekend? Lees dan zeker even dit blog met trouwweekend ideeën!

Hoeveel gasten nodig je uit?

Als je een heel weekend gaat trouwen, zul je waarschijnlijk geen 100 gasten uitnodigen. Je moet dus heel selectief zijn bij het maken van de gastenlijst. Welke mensen wil je écht graag op jullie bruiloft hebben? De meeste accommodaties hebben ruimte voor ongeveer 20 tot 50 gasten, dit is dan ook een mooi aantal om je op te richten. Het grote voordeel is dat je geen onderscheid hoeft te maken tussen daggasten en avondgasten. Iedereen kan lekker blijven eten en slapen. Tenzij je er voor kiest om extra mensen uit te nodigen op het feest natuurlijk!

Hapjes en drankjes zelf regelen

Het eten en drinken op een trouwweekend werkt net even anders dan wanneer je een trouwlocatie voor een dag huurt. Vaak zit er een grote professionele keuken in het gebouw waar je gebruik van kunt maken. Het is dan aan jullie of er personeel wordt ingehuurd of jullie veel zelf gaan doen. Wanneer je kosten wilt besparen, zou je (een deel van) het eten zelf kunnen regelen. Drankjes zijn ook een stuk goedkoper wanneer je zelf groot inkoopt en vervolgens alleen personeel inhuurt om het rond te brengen. Vaak kun je met de slijterij een deal maken dat alle flessen wijn en kratten bier die niet op gaan, terug gebracht kunnen worden. Voor het regelen van het eten zou je familieleden kunnen vragen. Het vergt wat voorbereiding, maar is wel heel leuk en het scheelt veel geld!

Het trouwfeest

Op de trouwlocatie moet natuurlijk wel een feestzaal aanwezig zijn. Het is aan te raden iemand te regelen voor de muziek, dit is vaak leuker dan wanneer je je eigen muziek aansluit. Toch is ook dat een optie als je echt geld wilt besparen. Je kunt personeel inhuren om rond te gaan met drankjes en hapjes. Hier zou je bijvoorbeeld studenten voor kunnen gebruiken. Check wel even of er een drankvergunning aanwezig is!

Overnachten op de trouwlocatie

Je kunt één of twee overnachtingen regelen voor alle gasten, zodat ze al wat eerder aanwezig zijn en na het feest niet meer naar huis hoeven. Wil je de gasten echt verwennen? Maak dan een goodiebag of leg alvast een verrassing op hun bed neer als ze aankomen. Denk bijvoorbeeld aan een klein mandje met wat lekkers, een leuke foto, de planning voor het weekend en / of een lief briefje. Ze zullen het waarderen!

Trouwweekend glamping

Fotocredits: Bell Tent

Wat kost een trouwweekend?

Je zult misschien denken dat het niet te betalen is om een heel weekend voor alle gasten te boeken, maar dat valt gelukkig mee. Natuurlijk kost een overnachting flink wat geld en is het zeker duurder dan een enkele dag, maar er zijn genoeg betaalbare accommodaties te vinden. Het grote voordeel is dat je geen aparte locatie hoeft te huren voor het feest en je zou eventueel kunnen besparen door een deel van het werk zelf te doen en niet uit te besteden aan professionals. Natuurlijk is de grootste kostenpost de accommodatie zelf. Je bent hier snel zo´n €4000,- tot €7000,- voor kwijt, dat is geheel afhankelijk van de trouwlocatie die je kiest. Daarnaast heb je iets meer kosten voor bijvoorbeeld eten en drinken, omdat je ook de avond voor en de ochtend na de bruiloft voor de gasten moet zorgen.

Trouwlocaties waar dit mogelijk is

Er zijn verschillende trouwlocaties in Nederland en België waar een trouwweekend mogelijk is. Leuke locaties zijn bijvoorbeeld de Pollepleats in Friesland, Chateau Cugnon en Chateau de Blier in België en de Heische Hoeve in Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *