Trouwjurk aan een hanger

Fotograaf: Beba Vowels

Je trouwjurk zelf wassen en vlekken verwijderen, dit is hoe het werkt

De meeste bruiden kiezen voor een witte trouwjurk en hoe voorzichtig je ook bent, de kans is natuurlijk aanwezig dat er een vlek op komt. Een beetje lippenstift tijdens het aandoen van de jurk, een glas rode wijn dat omvalt of het stuifmeel van de bloemen: dit zijn allemaal veroorzakers van vlekken. Gelukkig zijn er ook manieren om deze vlekken in je trouwjurk te verwijderen. En ben je benieuwd hoe je je trouwjurk zelf kunt wassen? Ook daar hebben we een antwoord op! 

Wanneer er een vlek op je trouwjurk ontstaat, zul je waarschijnlijk even flink in paniek raken. Want wat is het zonde als die mooie, dure jurk vies wordt! Even balen mag natuurlijk, maar daarna is het tijd om rustig adem te halen en als een speer de vlek te behandelen. Hoe sneller je er iets aan doet, hoe groter de kans dat het werkt. Daarom is het slim dit blog vooraf vast door te lezen, zodat je meteen weet wat je moet doen. Ga je zelf niet trouwen, maar ben je ceremoniemeester op een bruiloft? Ook dan is het slim om dit lijstje bij de hand te houden voor de bruid!

Algemene tips bij vlekken in je trouwjurk

Er zijn wat algemene tips die eigenlijk voor elke vlek gelden. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het materiaal van je trouwjurk. Is je jurk van zijde? Gebruik dan zeker geen water om de vlek schoon te krijgen, maar pak een schone, katoenen handdoek. Vlekken moet je nooit verwijderen door te wrijven, dep de vlek in plaats daarvan voorzichtig schoon. Zorg ervoor dat je van buiten naar binnen werkt zodat de vlek zich niet uit zal breiden. Een busje talkpoeder in de buurt kan ook nooit kwaad, hiermee kun je de vlek goed camoufleren! Vaak werkt dit beter dan wanneer je hard gaat boenen.

Vlekken die veel voorkomen

Natuurlijk kunnen er allerlei dingen gebeuren waardoor er een vlek op je trouwjurk komt. Het is dan ook onmogelijk om voor alle soorten vlekken een oplossing paraat te hebben. Toch kunnen we wel wat tips geven voor vlekken die vaak voorkomen op bruiloften. Je kunt ze op de volgende manieren behandelen:

  • Rode wijn: Rode wijn kan nare vlekken geven en helaas komen ze maar al te vaak voor op bruiloften. Gelukkig is de oplossing ook vrijwel altijd in de buurt. Je behandelt deze vlekken namelijk het liefst met witte wijn en vervolgens een beetje spa rood. Daarna dep je je jurk voorzichtig droog.
  • Stuifmeel: Het bruidsboeket kan ook gemakkelijk voor vlekken zorgen. Komt er wat stuifmeel van je boeket op je jurk terecht? Zorg dat je het niet in de stof veegt! Blaas het voorzichtig schoon en verwijder het laatste stuifmeel met een plakbandje.
  • Modder en gras: Lopen jullie door een modderig gebied tijdens het maken van de trouwfoto´s? Laat je jurk dan eerst drogen voor je aan de vlekken zit. Zodra de modder opgedroogd is, kun je het er waarschijnlijk grotendeels uitkloppen. Wanneer de vlekken er niet uit gaan, kun je de onderkant van de jurk wassen met baby shampoo of alcohol. Met een föhn maak je je trouwjurk weer droog. Ook grasvlekken kun je op deze manier verwijderen.
  • Lippenstift: Lippenstift of lipgloss vlekken verwijderen kan ook best lastig zijn. Voor vlekken van lippenstift of andere vette materialen kun je het beste wasbenzine gebruiken. Dep dit voorzichtig op de vlek met een schone theedoek.

Vlekken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt dus ook vooraf vast wat maatregelen treffen om de vlekken in je trouwjurk te beperken. Neem bijvoorbeeld een handdoek of vuilniszak mee waar je trouwjurk op kan rusten bij het maken van de trouwfoto´s en probeer de stof zoveel mogelijk op te tillen. Willen jullie bellenblazen op de bruiloft? Het is helaas ook mogelijk om bellenblaas vlekken op je trouwjurk te krijgen. Deze vlekken zijn gelukkig niet erg opvallend, maar om vlekken te voorkomen zou je gebruik kunnen maken van speciale bellenblaas zonder glycerine. Ga je zelf ook bellen blazen? Dan is het slim om een beetje naar voren te leunen met de bellenblaas om te voorkomen dat er wat op je trouwjurk lekt waardoor er grotere vlekken kunnen ontstaan.

Zelf je trouwjurk wassen

Zijn er toch veel vlekken in je trouwjurk gekomen? Dan kun je hem na afloop van de bruiloft naar de stomerij brengen in de hoop dat zij alle vlekken er weer uit zullen krijgen. Hier zit echter wel een flink prijskaartje aan verbonden. Wil je liever zelf je trouwjurk wassen? Ook dat is mogelijk, maar er zitten wel wat risico’s aan verbonden. Het is een goedkope en handige oplossing, maar je zult wel heel voorzichtig moeten proberen of je trouwjurk hier geschikt voor is. Check vooraf bijvoorbeeld even goed of de stof van de jurk wel nat mag worden.

Heb je het waslabel gecheckt? Dan kun je gaan wassen, maar niet met de wasmachine. Niet alleen zal hij waarschijnlijk niet passen, ook is je mooie jurk hier veel te kwetsbaar voor. In plaats daarvan kun je je trouwjurk in een badkuip wassen met behulp van groene zeep. Dit zachte, ouderwetse wondermiddeltje is heel geschikt om vlekken te verwijderen. Laat de onderkant van de jurk ongeveer een uur in een mengsel van groene zeep en water hangen en poets ondertussen de vlekken er uit. Vervolgens kun je de jurk voorzichtig uitwringen en te drogen hangen boven de badkuip.

Trouwjurk hangend aan een deur

Fotograaf: Natalie Barrett via Ruffled

Maak je niet te druk over je trouwjurk

Tot slot nog een belangrijke toevoeging. Er gaan sowieso vlekken op je trouwjurk komen tijdens jullie bruiloft, hier kun je je maar beter bij neerleggen. Natuurlijk kun je veel tijd verspillen met je hier druk om maken, maar dat is zonde van de dag. Probeer de schade te beperken en geniet verder vooral van jullie bruiloft! Je trouwjurk kan na afloop van de bruiloft gereinigd worden en de meeste vlekken zijn hiermee wel weer weg te krijgen. En ook als ze niet helemaal verdwijnen, is dit geen ramp. Je draagt je trouwjurk immers maar één dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *