Het plannen van een bruiloft neemt best wat tijd in beslag. Niet alleen is het belangrijk om de juiste trouwjurk te vinden, op zoek te gaan naar een goede fotograaf en de perfecte decoratie te kiezen, je zult ook wat officiële zaken voor de wet moeten regelen. Met dit lijstje kun je goed voorbereid aan de slag gaan! 

Niet alle onderdelen van het plannen van een bruiloft zijn even leuk. Zo genieten veel bruidsparen van het kiezen van een trouwlocatie en het proeven van de bruidstaart, maar is al het papierwerk wat minder leuk. Het is echter wel belangrijk om dit goed geregeld te hebben. Daarom hebben wij een handige checklist voor je!

Achternaam kiezen

Heb je er al over nagedacht welke achternaam jullie aan gaan nemen na het huwelijk? Dit moet je namelijk al voor de bruiloft aangeven. Er zijn maar liefst vier mogelijkheden om uit te kiezen! De eerste mogelijkheid is het behouden van je eigen achternaam. In dat geval zal er na de bruiloft niets veranderen. In plaats hiervan kun je ook de achternaam van je partner aannemen. Liever een combinatie? Dan kun je de keuze maken tussen eerst je eigen achternaam en dan die van je partner, of juist andersom. Het gebeurt nog niet zo vaak, maar het kan natuurlijk ook dat je partner jouw achternaam aanneemt als jullie trouwen. Keuze genoeg dus!

Namen van getuigen doorgeven

Bij de trouwceremonie hebben jullie getuigen nodig. In totaal moeten er minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij jullie bruiloft. Jullie moeten deze getuigen voor de bruiloft bij de gemeente aanmelden. Hoelang dit van tevoren moet, verschilt per gemeente. Check dit dus even goed en zorg dat alles op tijd geregeld is.

Wet gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden?

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe wet in werking getreden waardoor je nu automatisch in beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Dit betekent dat schulden en schenkingen of erfenissen van voor het huwelijk van jou alleen blijven en niet gedeeld worden met je partner. Bezittingen en schulden die na het huwelijk ontstaan, delen jullie samen. Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om wel in algehele gemeenschap van goederen te trouwen en alle schulden en bezittingen van voor het huwelijk te delen. Daarnaast kun je kiezen voor trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld aan te raden zijn wanneer één van jullie grote zakelijke risico´s loopt of jullie graag financieel onafhankelijk willen blijven. Met een bezoek aan de notaris kunnen jullie alles vast laten leggen.

Bruidspaar op stoelen

Fotocredits: Etsy

Trouwlocatie kiezen

Vroeger trouwde vrijwel iedereen gewoon in de kerk of het gemeentehuis, maar tegenwoordig is dat wel anders. Steeds meer bijzondere locaties worden aangewezen als trouwlocatie. Als jullie op zoek gaan naar de trouwlocatie van jullie dromen, moeten jullie wel even checken of de wet deze locatie ook als officiële trouwlocatie ziet. Bij de gemeente kun je om meer informatie vragen. Schakelen jullie een zelfstandige BABS in? Dan zal hij of zij jullie waarschijnlijk ook van meer informatie kunnen voorzien.

Melding doen van het voorgenomen huwelijk

Tot slot moet je voor de bruiloft nog een melding doen van jullie voorgenomen huwelijk. Vroeger heette dit ´in ondertrouw gaan´. Dit kun je een jaar tot twee weken voor jullie bruiloft doen. Het melden van een voorgenomen huwelijk gaat tegenwoordig heel gemakkelijk via de website van de gemeente. Gaan jullie toch liever even bij de gemeente langs? Dat kan natuurlijk ook!

Ben je op zoek naar nog meer ideeën? Bekijk dan ook onze andere blogs!

Bron: Rijksoverheid 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *