De bruid weggeven

Bruid weggeven door vader

Fotograaf: Hans Jellema

Wie gaat jou als bruid straks weggeven? Traditioneel hoort je vader dat te doen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En wat als je geen vader meer hebt, of er een andere reden is waarom hij je niet kan of wil weggeven? Gelukkig zijn er heel wat verschillende alternatieven voor de bruid weggeven. 

Traditioneel

Dat de vader wordt gekozen om de bruid weg te geven op haar bruiloft is een oude traditie. Vroeger kwam er immers weinig romantiek kijken bij een huwelijk en was het vooral een zakelijke overeenkomst. De bruid was het bezit van haar familie en de vader gaf dat bezit weg aan een andere familie.

Tegenwoordig kiezen veel bruiden er nog steeds voor zich door hun vader weg te laten geven. Dit heeft niets meer te maken met een huwelijk als zakelijke overeenkomst, maar is vooral bedoeld als mooi symbool. De bruid weggeven toont aan dat de vader achter het huwelijk staat en hiermee laat hij zien dat hij de zorg over haar toevertrouwt aan de bruidegom. Het is een mooi vader-dochter momentje.

Anderen die de bruid weggeven

Heb je geen vader meer? Is er weinig contact of ben je gewoon niet zo traditioneel ingesteld? Dan zijn er natuurlijk ook andere mensen die je kunt vragen om jou als bruid weg te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van je broer, zus of moeder? En anders heb je misschien nog wel een opa of oma die het prachtige zouden vinden om jou weg te mogen geven.

Zelf naar het altaar lopen

Wil je liever niet weggegeven worden? Dan kun je ook zelf naar het altaar lopen. Je hoeft je tenslotte niet altijd aan tradities te houden! Vind je het een beetje spannend wanneer alle ogen alleen op jou zijn gericht? Je kunt er ook voor kiezen samen met jouw bruidegom naar voren te komen lopen.

Wil jij als bruid weggegeven worden?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *