Hoe kun je een bruidstaart invriezen?

De bruidstaart is een bijzonder onderdeel van jullie bruiloft. Als het goed is kiezen jullie een prachtig exemplaar uit die ook nog eens heerlijk smaakt. Gaan jullie voor een mooie lagentaart? Het is traditie om het topje van de bruidstaart te bewaren en op te eten tijdens jullie eerste jubileum. Alleen een bruidstaart invriezen, hoe werkt dat eigenlijk precies?

Op de bruiloft wordt de bruidstaart verdeeld over de gasten, alleen het topje kunnen jullie invriezen en op jullie eerste jubileum samen eten. Een leuke, en erg lekkere traditie die overgekomen is uit Engeland! Om er een jaar later nog plezier van te hebben, is het alleen wel heel belangrijk om de taart, eventueel met fondant, op de juiste manier in te vriezen.

Bruidstaart invriezen, zo doe je dat!

Tijdens de bruiloft snijden jullie als bruidspaar de bruidstaart aan en mogen jullie de eerste happen proeven. Meestal snijdt het personeel van de trouwlocatie de rest van de taart in stukken. Als jullie een stuk van de bruidstaart willen invriezen voor jullie eerste jubileum, is het belangrijk dat het personeel dat weet. Jullie ceremoniemeester kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het topje van de bruidstaart veilig wordt gesteld en hij of zij kan de taart vervolgens ook meenemen naar jullie huis.

Om de bruidstaart in te kunnen vriezen, zet je hem eerst 2 tot 3 uur in de koelkast om goed koud te worden. Op deze manier wordt de taart wat harder. Zodra de bruidstaart hard genoeg is, kun je hem in folie verpakken zonder dat de fondant of marsepeinen laag beschadigingen oploopt. Verpak de taart vervolgens in drie lagen folie en zorg dat dit luchtdicht is. Heb je de doos van de taart nog? Zet de taart dan met een laag folie er omheen in de doos. Vervolgens verpak je de taartdoos luchtdicht en zet je hem in zijn geheel in de vriezer. Willen jullie de taart invriezen zonder doos? Ook dat is mogelijk, dan kun je het best een plastic zak gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de taart veel makkelijker kan beschadigen op deze manier.

Overnachten jullie in een bruidssuite of gaan jullie meteen na de bruiloft op huwelijksreis? Vraag dan aan de ceremoniemeester of hij of zij het topje van de bruidstaart mee naar huis kan nemen om in te vriezen. Zo blijft de taart zo vers mogelijk.

Bovenste laag bruidstaart invriezen

Fotograaf: Jessica Janae Photography via Ruffled

De bruidstaart ontdooien

Op de dag van jullie eerste jubileum willen jullie natuurlijk kunnen genieten van een lekker stukje taart. Haal de bruidstaart daarom een dag van tevoren al uit de vriezer en zet hem (nog in de doos en met het folie er omheen) in de koelkast neer. Zo kan de taart langzaam op temperatuur komen en blijft hij mooi. Wanneer het temperatuurverschil te groot is, zal er condensvorming ontstaan. Zonde, want daar wordt de taart een stuk minder mooi van! Zeker wanneer er een laagje fondant om de taart heen zit, is het heel belangrijk dat er geen condens ontstaat na het invriezen. Begin dus op tijd met het ontdooien. Een paar uur voor jullie de bruidstaart gaan eten, kun je hem buiten de koelkast op kamertemperatuur laten komen. Je kunt dan ook alle lagen folie verwijderen.

Vieren dat jullie 1 jaar getrouwd zijn

Vervolgens is het tijd om de taart op te eten en te vieren dat jullie 1 jaar getrouwd zijn. Koop een goede fles bubbels en geniet van dit romantische moment samen. Hebben jullie meer dan genoeg taart over? Dan kan het ook een leuk idee zijn om de getuigen of ceremoniemeester uit te nodigen. Op deze manier kun je ze nogmaals bedanken voor hun aanwezigheid op jullie bruiloft. Het is ook leuk om met elkaar nog eens de trouwfilm of het trouwalbum terug te kijken en herinneringen op te halen.

Willen jullie liever niet een jaar wachten met het opeten van de bruidstaart? Dan kun je hem natuurlijk ook al eerder uit de vriezer halen. Zo kunnen jullie de bruidstaart bijvoorbeeld ook na één of twee maanden al eten om nog even na te genieten van de bruiloft. Het kan ook een leuk idee zijn om mensen te betrekken die niet bij de bruiloft aanwezig konden zijn, zoals bijvoorbeeld een opa of oma.

Hoe lang is taart houdbaar?

Ook al blijft een bruidstaart lang goed wanneer je hem op de juiste wijze invriest, toch kun je niet verwachten dat hij net zo lekker is als op jullie trouwdag. Een taart is in de vriezer is wel een aantal maanden houdbaar, maar na een jaar zal je toch echt verschil in kwaliteit merken. De bruidstaart zal waarschijnlijk wat droger zijn dan op de bruiloft. Als jullie de bruidstaart bestellen, is het daarom slim om vast aan te geven dat jullie van plan zijn hem in te vriezen. Niet alle bruidstaarten zijn namelijk even geschikt om in te vriezen. Degene die jullie bruidstaart maakt, kan jullie hier vast over adviseren. Overigens is er zelfs een stel dat al 49 jaar lang eet van hun bruidstaart. Het is dus zeker mogelijk, maar of je het moet willen is een andere vraag.

Wel bruidstaart, maar niet invriezen?

Lijkt het je leuk om samen een stuk bruidstaart te kunnen eten op jullie eerste jubileum, maar zie je het invriezen van de taart niet zo zitten? Of ben je bang dat jullie taart een jaar later niet meer zo lekker is? In dat geval zou je ook contact op kunnen nemen met degene die jullie bruidstaart heeft gemaakt. Het is namelijk mogelijk om een kleinere versie van jullie taart opnieuw te laten maken. Zo weet je zeker dat de taart heerlijk smaakt en krijg je toch weer het idee van jullie bruidstaart, maar dan zonder het gedoe van het invriezen. Wel zo fijn!