Zo kun je het gesprek met jullie trouwambtenaar voorbereiden

De trouwceremonie is waarschijnlijk het hoogtepunt van jullie bruiloft. Dit is namelijk hét moment waarop jullie al die tijd naartoe leven. Jullie geven elkaar officieel het jawoord tijdens deze ceremonie en natuurlijk wordt er uitgebreid stilgestaan bij jullie liefde voor elkaar. Om voor een mooie, persoonlijke ceremonie te zorgen, is het heel belangrijk dat de trouwambtenaar veel over jullie weet. Jullie BABS zal dan ook heel wat vragen aan jullie als bruidspaar gaan stellen. Het voorbereiden van het gesprek met de trouwambtenaar kan daarom prettig zijn. 

Hoe persoonlijker de ceremonie op jullie bruiloft is, hoe mooier. Tenslotte draait deze dag om jullie relatie en is het fijn als de trouwambtenaar hier een mooi verhaal over weet te vertellen. Voorafgaand aan de bruiloft maken jullie daarom een afspraak om elkaar vast wat beter te leren kennen. Ook voor jullie fijn, want zo kun je vast een beetje een beeld krijgen van hoe jullie BABS te werk gaat.

Zelfstandig trouwambtenaar inhuren of ambtenaar van de gemeente

Er zijn twee opties voor het kiezen van een trouwambtenaar voor jullie bruiloft. Je kunt gebruikmaken van een trouwambtenaar die door de gemeente wordt aangewezen of jullie kunnen een zelfstandige BABS inhuren. Het voordeel aan een zelfstandige trouwambtenaar is dat hij of zij vaak wat uitgebreider de tijd neemt om jullie te leren kennen. Bovendien kunnen jullie heel bewust op zoek gaan naar iemand die echt bij jullie past. Daarnaast zijn er vaak meerdere opties te kiezen wanneer jullie zelf een trouwambtenaar inhuren. Zo kun je bijvoorbeeld langer de tijd nemen voor de ceremonie of kan de trouwambtenaar contact opnemen met jullie getuigen om nóg meer informatie te krijgen. Zowel de ambtenaar van de gemeente als een zelfstandige BABS gaan voor de bruiloft met jullie in gesprek om een persoonlijk verhaal te kunnen schrijven voor de ceremonie. De BABS stelt zoveel mogelijk vragen aan jullie als bruidspaar om een goed beeld van jullie te krijgen.

Vragen die de BABS aan jullie als bruidspaar kan stellen

Het gesprek met de trouwambtenaar is als het goed is een gezellig en ontspannen moment waarop jullie vooral veel over jullie relatie kunnen vertellen. Het voorbereiden van dit gesprek is niet per se nodig, maar het kan wel fijn zijn om een beetje te weten wat jullie allemaal aan de trouwambtenaar willen vertellen. Vooraf kunnen jullie vast met elkaar bespreken wat in ieder geval aan bod moet komen in dit gesprek. De trouwambtenaar zal zelf ook allerlei vragen voor jullie hebben voorbereid om zoveel mogelijk over jullie te weten te komen. Hoe beter hij of zij jullie leert kennen, hoe persoonlijker het verhaal straks wordt. Vragen die in ieder geval aan bod gaan komen zijn vragen zoals: Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Wat kenmerkt jullie relatie? En hoe is het aanzoek gegaan? De meeste trouwambtenaren sturen na het gesprek een vragenlijst op die jullie allebei los van elkaar in kunnen vullen. Deze vragenlijst geeft nog meer input voor de trouwceremonie.

Ceremonie doornemen in jullie gesprek

De trouwambtenaar wil jullie zo goed mogelijk leren kennen, maar daarnaast zal hij of zij ook een hoop vragen hebben over de ceremonie. Tijdens het voorgesprek gaan jullie een opzet maken voor het verloop van de ceremonie. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

  • Hoe komen jullie de ceremonie binnenlopen? Word je weggegeven door je vader of iemand anders? Of komen jullie gezellig samen binnen?
  • Willen jullie muziek tijdens de ceremonie? Is er live muziek aanwezig? Hebben jullie al nummers uitgekozen voor de verschillende onderdelen van de ceremonie?
  • Willen jullie eigen geloften uitspreken? Deze geloften kunnen jullie eventueel ook met hulp van de trouwambtenaar schrijven. Stuur jullie geloften sowieso vooraf even op zodat de trouwambtenaar kan checken of ze goed op elkaar aansluiten en niet te veel overlap zit tussen jullie geloften en het verhaal van de BABS.
  • Zouden jullie een bepaald ritueel willen toepassen?
  • Hoe worden de ringen naar voren gebracht?
  • Moet er nog speciale aandacht zijn voor bepaalde gasten of eventueel overleden dierbaren?
  • Hoe lang mag de ceremonie duren?
Vragen van de BABS aan het bruidspaar over de invulling van de ceremonie

Fotograaf: Nikk Nguyen

Voorbereiden van het gesprek

Zoals gezegd is het eigenlijk niet nodig om het gesprek met jullie trouwambtenaar tot in de puntjes voor te bereiden. De meeste dingen kunnen jullie gewoon rustig tijdens het gesprek bespreken. Toch is het slim om er vooraf vast even over na te denken. Door dit samen voor te bereiden, weet je zeker dat je geen belangrijke dingen zult vergeten tijdens het gesprek. Overigens hoef je je hier niet al te druk over te maken, het is ook altijd mogelijk om jullie trouwambtenaar achteraf nog wat informatie door te sturen. Probeer dus vooral van het gesprek te genieten en alle leuke herinneringen op te halen!