Fotograaf: The Reason

8 Ludieke ideeën voor de ceremoniemeester

Ben je gevraagd als ceremoniemeester voor een bruiloft? Dat is een eervolle taak, maar ook best lastig. Want er komt veel kijken bij het ceremoniemeesterschap en je wilt natuurlijk ook echt iets leuks maken van de bruiloft. Kun je nog wel wat tips gebruiken? Dit zijn 8 ludieke ideeën voor jou als ceremoniemeester. 

Als ceremoniemeester heb je best een pittige taak. Je moet veel regelen voor het bruidspaar en je zult al maanden voor de bruiloft bezig zijn met de voorbereidingen. Het is wel zo leuk om ook iets persoonlijks toe te voegen. Een kleine verrassing voor het bruidspaar waar ze nog lang aan zullen denken.

1. Origineel gastenboek

Misschien regelt het bruidspaar een standaard gastenboek, maar het is altijd leuk om hier wat origineels voor te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bucket list, een pot met date ideeën, of een grote passe-partout lijst waar later een foto van de bruiloft in kan? Het kan ook leuk zijn om de gasten zelf foto´s te laten maken voor in het gastenboek. Regel hier een aantal polaroidcamera´s voor. Kun je nog meer ideeën gebruiken? Lees dan zeker even het blog 16 Ideeën voor een origineel gastenboek op jullie bruiloft

2. Laat de gasten kleine cadeautjes meebrengen

Het kan een leuk idee zijn om alle gasten een klein cadeautje mee te laten brengen. Als ceremoniemeester kun je een briefje bij de trouwkaarten doen waarop je het idee uitlegt. Iedereen die geboren is in de maand januari neemt bijvoorbeeld een reep chocola mee, omdat de bruid daar gek op is. Iedereen die in februari jarig is, koopt een lekker speciaal biertje, omdat de bruidegom daar zo van houdt. Op deze manier kun je 12 cadeautjes bedenken die iets met het bruidspaar te maken hebben. Let er wel op dat het niet te ingewikkeld of duur wordt voor de gasten.

3. Receptenboek samenstellen

Je kunt er ook voor kiezen om alle gasten een recept mee te laten nemen voor het bruidspaar. Hier kun je vervolgens een receptenboek mee samenstellen. Wanneer de gasten ook een van de ingrediënten uit hun recept meenemen, kun je als ceremoniemeester een grote mand vullen met het receptenboek en de ingrediënten. Koop hier nog een paar leuke ovenhandschoenen bij en je hebt een prachtig cadeau voor het bruidspaar waar ze nog maandenlang plezier aan zullen beleven.

4. Stuur iedere dag een kaartje

Het is natuurlijk altijd leuk voor het bruidspaar om kaartjes te ontvangen van de gasten. Vraag de gasten daarom om een kaart met postzegel mee te nemen voor het bruidspaar en doe in de weken na de bruiloft elke dag een kaartje op de bus. Zo kan het bruidspaar nog lang genieten van alle lieve berichtjes van gasten.

5. Reisgids met handige tips

Gaat het bruidspaar na hun bruiloft op huwelijksreis? Dan is het leuk om (met hulp van de andere gasten) een reisgids samen te stellen over hun bestemming. Zoek leuke restaurantjes op, maak een overzicht met de beste stranden, schrijf wat over de mooiste bezienswaardigheden of stel wandel- en autoroutes samen. Hier kan het bruidspaar nog veel plezier aan beleven tijdens de huwelijksreis!

6. Bruiloft stukjes vervangen door een filmpje

Stukjes die opgevoerd worden door de gasten tijdens het trouwfeest of het diner worden niet door iedereen gewaardeerd. Sommige bruidsparen vinden het geweldig, maar er zijn ook veel bruidsparen en gasten die het een verstoring van het feest vinden. In plaats hiervan zou je ook een filmpje kunnen maken met alle gasten. Iedereen kan een boodschap inspreken voor het bruidspaar of iets anders leuks doen. Van al deze stukjes samen kun je een film maken die je aan het bruidspaar aanbiedt. Hier kunnen ze thuis in alle rust naar kijken zodat het geen onderbreking is van de de bruiloft. Toch liever stukjes? Lees dan deze 5 Ideeën voor bruiloft stukjes die wél leuk zijn

7. Herinneringen vastleggen met een live painter

Het is ook leuk om een vorm van entertainment te regelen voor de bruiloft zelf. Zo is het bijvoorbeeld een idee om een live painter in te huren voor het bruidspaar. Op deze manier wordt er op de bruiloft zelf een schilderij gemaakt die het bruidspaar vervolgens mee naar huis mag nemen. Het is niet alleen leuk om de live painter bezig te zien met het maken van het schilderij, je hebt ook meteen een prachtig huwelijkscadeau voor het bruidspaar.

Live painting regelen als ceremoniemeester op de bruiloft

Schilderij: Kelly Boyet Art

8. Verrassing bij het bruidspaar thuis

Sommige ceremoniemeesters vinden het erg leuk om het huis van het bruidspaar compleet te verbouwen; alles ondersteboven neerzetten en een gigantische rotzooi achter laten. Natuurlijk zijn er bruidsparen die dit ook grappig vinden, maar over het algemeen wordt het niet echt gewaardeerd. Het is immers vervelend om thuis te komen na een lange trouwdag en alles nog op te moeten ruimen. Toch kan het wel leuk zijn om een verrassing bij het huis van het bruidspaar achter te laten. Vul het huis bijvoorbeeld met tientallen heliumballonnen. Je zou aan elke ballon een briefje van de gasten kunnen hangen. Of maak een lange slinger met foto´s van het bruidspaar of teksten van de gasten. Deze slinger kun je in de tuin of de woonkamer ophangen als verrassing.

Ceremoniemeester brief

Wil je de gasten op de hoogte brengen van jouw plannen voor de bruiloft? Als ceremoniemeester kun je een ceremoniemeester brief toevoegen aan de trouwkaart met wat extra informatie. Een handige manier om een verrassing te regelen voor het bruidspaar zonder dat ze het doorhebben! Hebben jullie veel informatie om te delen met de gasten? Dan kan een bruiloft website ook een slimme oplossing zijn.

Dit blog bevat affiliate links.