Bruid weggeven door vader

Fotograaf: Nienke van Denderen

Loop je als bruid links of rechts als je wordt weggegeven door je vader?

Je kent vast de traditie wel waarbij de bruid door haar vader wordt weggegeven op haar trouwdag. Het is een oude traditie die veel bruidsparen nog steeds in stand houden. En geef toe, het is ook ontzettend bijzonder om je vader zo’n belangrijke taak te kunnen geven op jullie trouwdag. Alleen als je vader je gaat weggeven, loop je dan als bruid links of rechts?

Misschien heb je hier nog niet eens bij stilgestaan, maar het zou vervelend zijn als je vlak voor het moment suprême opeens bedenkt dat je eigenlijk helemaal niet weet aan welke kant je moet lopen. Een klein detail, maar natuurlijk wel handig om vooraf even te weten. Dus wat is het nou, loop je als bruid aan de linker- of rechterkant?

Traditie van het weggeven van de bruid

Eigenlijk is de traditie van het weggeven van de bruid door haar vader helemaal niet zo mooi als het lijkt. Dit komt namelijk voort uit de tijd dat de bruid nog het bezit was van haar familie en zij weggegeven werd aan een andere familie. De vader van de bruid sloot hiermee eigenlijk gewoon een zakelijke overeenkomst.

Tegenwoordig heeft deze traditie natuurlijks niets zakelijks meer, maar is het gewoon een mooi gebaar. Door jou weg te geven, laat je vader namelijk zien dat hij achter het huwelijk staat. Een bijzondere traditie!

Bruid samen met haar vader

Fotograaf: Mon et Mine

Loopt de bruid links of rechts?

Maar dan een belangrijke vraag: bij het weggeven door je vader, loop je als bruid links of rechts? Er is een verschil tussen de start en het einde van de ceremonie. Bij binnenkomst loop je als bruid aan de rechterkant van je vader. Wanneer je de ceremonie verlaat, doe je dit echter aan de linkerkant van je man. Zodra jullie getrouwd zijn, wissel je dus van kant.

Overigens is dit hoe het officieel volgens de traditie werkt. Willen jullie het anders doen? Geen enkel probleem! Het is jouw bruiloft, dus bepaal vooral zelf hoe je het wil hebben!

Weggegeven worden door je vader, of door iemand anders?

Traditioneel word je als bruid weggegeven door je vader, maar dat hoeft natuurlijk niet. Misschien is je vader overleden, hebben jullie weinig contact met elkaar of wil je het gewoon helemaal anders doen. In dat geval zijn er nog heel wat leuke andere opties om voor te kiezen. Je leest ze in het blog Weggeven van de bruid en 5 leuke alternatieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *