Weggeven van de bruid en 5 leuke alternatieven

Traditioneel wordt het weggeven van de bruid gedaan door haar vader. Gezamenlijk lopen ze naar het altaar waar de bruidegom op zijn bruid staat te wachten. Een mooie traditie, maar er zijn natuurlijk ook leuke alternatieven te bedenken. Willen jullie het graag op een andere manier aanpakken? Dan hebben wij vast 5 originele ideeën voor je op een rijtje gezet!

Bij een bruiloft horen heel wat verschillende soorten tradities. Soms is het leuk om deze tradities in stand te houden en in andere gevallen kan het juist beter zijn om voor een alternatief te gaan. Op deze manier wordt jullie bruiloft een leuke mix tussen tradities en jullie eigen ideeën die de dag extra persoonlijk maken. Het weggeven van de bruid is een bijzonder moment en het is daarom leuk om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Weggeven bruid door haar vader

Dat de bruid op haar bruiloft weggegeven wordt door haar vader is een oude traditie. Vroeger kwam er immers weinig romantiek kijken bij een huwelijk en was het vooral een zakelijke overeenkomst. De bruid was het bezit van haar familie en de vader gaf dat bezit weg aan een andere familie.

Tegenwoordig kiezen veel bruiden er nog steeds voor zich door hun vader weg te laten geven. Dit heeft niets meer te maken met een huwelijk als zakelijke overeenkomst, maar is vooral bedoeld als mooi symbool. Door de bruid weg te geven toont de vader aan dat hij achter het huwelijk staat en hiermee laat hij zien dat hij de zorg over haar toevertrouwt aan de bruidegom. Het is een mooi vader-dochter momentje.

Wil jij je als bruid weg laten geven door je vader en ben je benieuwd hoe dit traditioneel gaat? Wanneer je samen met je vader naar het altaar loopt, loop je aan zijn rechterkant. Bij het verlaten van de ceremonie gaat het precies andersom. Zodra jullie het jawoord hebben gegeven, loop je namelijk aan de linkerkant van je kersverse echtgenoot weer naar buiten.

Voor- en nadelen van weggeven op de traditionele manier

Het kan heel leuk zijn om door je vader weggegeven te worden. Het is een bijzonder moment samen en je vader zal deze taak waarschijnlijk als eer ervaren. Bovendien is het een leuke manier om oude tradities op jullie bruiloft terug te laten komen. Toch is het lang niet voor iedereen mogelijk om op de traditionele manier weggegeven te worden. Misschien heb je geen vader meer, is er weinig contact of ben je gewoon niet zo traditioneel ingesteld. In dat geval kun je beter voor een alternatief kiezen.

Alternatieven voor het weggeven van de bruid

Word je niet weggegeven door je vader? Er zijn heel wat leuke alternatieve manieren te bedenken om de ceremonie binnen te komen lopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën:

  • In plaats van je vader, zijn er ook andere familieleden die jou weg kunnen geven. Geef deze taak bijvoorbeeld aan je moeder, broer, opa of oma.
  • Het is ook mogelijk om je door beide ouders tegelijk weg te laten geven. Je kunt dan tussen je ouders in naar het altaar lopen.
  • Volgens de traditie staat de bruidegom je op te wachten bij het altaar, maar in plaats hiervan kunnen jullie ook samen binnen komen lopen. Arm in arm of juist allebei vanaf een andere kant. In dat laatste geval ontmoeten jullie elkaar dus pas vooraan.
  • Je hoeft niet per se samen met iemand naar voren te komen lopen, het kan ook gewoon in je eentje. Een beetje spannend misschien, maar ook wel weer heel stoer! Helemaal leuk is het wanneer je dit idee combineert met het maken van een eigen bruidsboeket waar de gasten aan meewerken. Alle gasten nemen een bloem mee en terwijl je naar voren loopt, verzamel je al deze bloemen tot je een mooi boeket in je handen hebt.
  • Tot slot is het ook mogelijk om helemaal niet binnen te komen lopen, maar vast klaar te gaan zitten en de gasten later plaats te laten nemen. Op deze manier hoeven de gasten niet lang te wachten en kan de ceremonie meteen beginnen, best handig!