Alles wat je moet weten over een Marokkaanse bruiloft

In de Islam heeft het huwelijk veel betekenis. Een man en vrouw kunnen alleen een relatie met elkaar aangaan door te trouwen. Volgens de profeet Mohammed zou je door te trouwen al de helft van het geloof hebben uitgevoerd. Het is dus niet gek dat een Marokkaanse bruiloft vol met bijzondere tradities en gebruiken uit de Islam zit. Maar hoe gaat zo’n huwelijk dan precies? 

Als je dacht dat een bruiloft in Nederland een groot feest is, dan heb je waarschijnlijk nog nooit een Marokkaanse bruiloft meegemaakt. Binnen de Islam wordt een huwelijk namelijk uitgebreid gevierd en in Marokko hebben ze een aantal bijzondere huwelijksrituelen.

Islamitisch trouwen

De Islam is de belangrijkste godsdienst in Marokko. Daarom is een Marokkaanse bruiloft ook meteen een Islamitische bruiloft. Om te kunnen trouwen volgens de Islamitische gebruiken, zijn bepaalde regels van belang. Het huwelijkscontract volgens de Islam wordt ook wel een Nikah genoemd. Voor deze Nikah zijn drie dingen nodig. Natuurlijk de bruid en bruidegom zelf, maar ook de getuigen en een geschenk van de bruidegom voor de bruid. Deze bruidsschat bestaat vaak uit geld of goud.

Nikah ceremonie

Tijdens de Nikah ceremonie wordt het huwelijkscontract ondertekend door de bruid en bruidegom. De Nikah ceremonie is een traditionele ceremonie volgens de Islamitische wet. Nikah begint natuurlijk met een aanzoek. In Nederland vraagt de man de vrouw meestal ten huwelijk met een ring, maar hoe vragen Marokkaanse mannen om de hand van hun vrouw? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het huwelijksaanzoek niet per se van de man hoeft te komen. Binnen een Islamitisch huwelijk kan het namelijk ook zo zijn dat de vrouw of haar familie de vraag stelt aan de man. Je kunt de vraag persoonlijk stellen of dit via de familie doen.

Omdat een relatie tussen een man en vrouw niet mogelijk is zonder het huwelijk, kennen de toekomstige bruid en bruidegom elkaar op het moment van het aanzoek niet altijd even goed. Het is dan ook niet nodig om meteen antwoord te geven op de vraag. Het stel mag in de tussentijd met elkaar afspreken om elkaar beter te leren kennen, voor ze akkoord gaan met het huwelijksaanzoek.

Marokkaanse bruiloft

Traditioneel duurt een Marokkaanse bruiloft 7 dagen. Tijdens deze 7 dagen wordt er heel wat gefeest door de vrienden en familieleden van het bruidspaar. Het is een bijzondere aangelegenheid met mooie tradities, lekker eten en veel muziek. Tegenwoordig is het niet altijd meer even praktisch om een huwelijk van 7 dagen te vieren. Een Marokkaanse bruiloft wordt daarom ook wel eens ingekort tot bijvoorbeeld 2 of 3 dagen. De Nikah ceremonie vindt plaats voor de feestelijkheden en hierbij zijn maar weinig mensen aanwezig. Het huwelijk wordt voltrokken door de imman. Daarnaast moeten er twee mannelijke getuigen aanwezig zijn. De Nikah is vaak zo simpel mogelijk, pas daarna start de echte bruiloft.

Hammam behandeling en hennafeest

Op de eerste dag gaat de bruid samen met alle vrouwelijke familieleden, vriendinnen en buurvrouwen naar de hammam. Met een uitgebreide hammam behandeling wordt het lichaam van de bruid klaargemaakt voor de bruiloft. Het haar van de bruid wordt gewassen met ghassoul klei. Deze ghassoul klei wordt in Marokko gebruikt als natuurlijk reinigingmiddel. Vervolgens wordt het lichaam van de bruid gescrubd, gemasseerd en gewaxt, zodat ze goed is voorbereid voor de huwelijksnacht. Natuurlijk is de hammam behandeling natuurlijk ook een gezellig moment om bij te kletsen met vriendinnen.

De volgende dag is het tijd voor het hennafeest waarbij de bruid opnieuw samenkomt met de vrouwen om haar lichaam van prachtige hennaversieringen te laten voorzien. Ook de andere vrouwen krijgen henna aangebracht en ondertussen wordt er veel gedanst en muziek gemaakt.

Djellaba voor de man en Marokkaanse bruiloft jurken voor de vrouw

Tijdens een Marokkaanse bruiloft wisselen de bruid en bruidegom regelmatig van outfit. Zo is het bijvoorbeeld niet gek als de bruid drie of vier jurken voor haar bruiloft heeft. Voor alle verschillende onderdelen van de bruiloft is weer een nieuwe jurk nodig. De man draagt traditioneel een ‘djellaba’ op de bruiloft. Een djellaba is een lang, losvallend gewaad tot op de enkels. De djellaba voor de bruiloft is wit en daaroverheen draagt de man een witte ‘serham’, een soort cape. Bij deze trouwoutfit horen platte puntschoenen.

Marokkaanse decoratie voor het huwelijk

Een Marokkaanse bruiloft leent zich heel goed voor prachtige decoratie. Zeker wanneer jullie niet in Marokko, maar in Nederland trouwen, is het leuk om met decoratie de Marokkaanse sfeer te creëren. Denk bijvoorbeeld aan sprekende kleuren, veel kussens en kleden, mooie natuurlijke materialen en sfeervolle lichtjes.

Marokkaans eten op de bruiloft

Natuurlijk vormt ook eten een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse bruiloft. Traditiegetrouw worden de gasten welkom geheten met dadels en een glaasje amandelmelk. De dadels staan symbool voor vruchtbaarheid en de melk symboliseert reinheid en maagdelijkheid.

Meteen nadat de bruid en bruidegom hun entree hebben gemaakt, wordt het diner geserveerd. Bij een Marokkaanse bruiloft wordt er flink wat geld aan het eten besteed. Wat er op het menu staat, hangt af van de voorkeur van het bruidspaar. Als dessert is vers fruit een gebruikelijke keuze. Natuurlijk kan ook de bruidstaart niet ontbreken op een Marokkaanse bruiloft. Na het aansnijden van de taart verlaat het kersverse paar de trouwlocatie. Aangezien er binnen de Islam geen alcohol is toegestaan, worden op een Marokkaanse bruiloft verschillende soorten sapjes geschonken.

Huwelijksnacht volgens de Islam

Na het feest gaan de bruid en bruidegom samen naar het huis waarin ze gaan samenwonen of ze brengen de nacht door in een hotel. De huwelijksnacht is volgens de Islam het eerste moment waarop het kersverse paar intiem mag zijn met elkaar. Vroeger was er bewijs nodig van de maagdelijkheid van de bruid bij de huwelijksnacht, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval.

Mooie dua voor iemand die gaat trouwen

Natuurlijk hoop je bij een bruiloft op een mooi en gelukkig huwelijk. Binnen de Islam kun je een smeekbede doen, een gebed met een verzoek aan Allah. Zo’n smeekbede heet een ‘dua’. Een mooie dua voor iemand die gaat trouwen, is in het Arabisch: بارَكَ اللّهُ لَك، وَبارَكَ عَلَـيْك، وَجَمَعَ بَيْـنَكُما في خَـيْر De betekenis van deze dua is in het Nederlands: Moge Allah jullie huwelijk zegenen en Zijn zegeningen aan jullie schenken en jullie samenbrengen in het goede (bron).

Bronnen:
Columbus Magazine
Brides

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *