Als bruid en bruidegom gezamenlijk een speech geven op de bruiloft

Op een bruiloft zijn het vaak de speeches die zorgen voor emoties en een extra persoonlijke touch. Denk aan de ouders, broers, zussen, getuigen en beste vrienden, allemaal klaar om hun mooiste woorden over het bruidspaar te delen. Traditioneel neemt ook de bruidegom even het woord tijdens de bruiloft, maar hoe bijzonder is het als de bruid en bruidegom in plaats daarvan samen een speech geven? 

Vaak zijn er verschillende mensen die een speech willen geven op de bruiloft en zo iets kunnen vertellen over het leven van het bruidspaar. Dit geeft een mooie, persoonlijke toevoeging aan de trouwdag. Voor het bruidspaar is het geven van een toespraak echter ook een fijne manier om de gasten te bedanken. Maar hoe kun je dat op een leuke manier doen?

Als bruid en bruidegom een speech geven

Traditioneel geeft de bruidegom een speech tijdens het diner om een paar woorden uit te spreken richting de gasten en de meest belangrijke mensen op de bruiloft. Zo’n bruidegom speech is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is nog veel leuker om als bruid en bruidegom samen een speech te geven. Een mooi moment om jullie verbondenheid als kersvers echtpaar te laten zien. Jullie zouden eerst wat zinnen naar elkaar uit kunnen spreken en vervolgens samen het woord aan de gasten kunnen richten om ze te bedanken voor hun aanwezigheid. Dit is ook een mooi moment om de ceremoniemeester, getuigen en andere belangrijke personen te bedanken voor hun hulp bij de bruiloft.

Tips voor het schrijven van een speech

Een leuk idee, maar dan moeten jullie dus wel samen een speech voorbereiden voor de bruiloft. Speeches schrijven is een kunst op zich. Hoe breng je bijvoorbeeld niet alleen mooie woorden, maar ook een vleugje humor in je toespraak? En hoewel je waarschijnlijk het liefst recht uit het hart wilt spreken, is een beetje voorbereiding toch wel handig. Op het moment suprême kan het namelijk knap lastig zijn om de juiste woorden te vinden en niets belangrijks te vergeten. Kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan zeker even het blog Zo schrijf je een onvergetelijke speech voor de bruiloft

Als jullie als bruid en bruidegom samen een speech geven op de bruiloft zijn er nog wat extra dingen om rekening mee te houden in de voorbereiding. Zo willen jullie natuurlijk dat het een mooi verhaal wordt waarin jullie elkaar goed aanvullen. Maak een duidelijke verdeling zodat jullie precies weten wie welk deel van de toespraak zal geven, op deze manier voorkom je dat je door elkaar heen praat. Ook de tijd moeten jullie goed in de gaten houden. Dat jullie samen een speech geven, wil namelijk niet zeggen dat jullie er ook twee keer zo lang over kunnen doen. De aandacht van de gasten verslapt al snel en een speech mag eigenlijk niet langer dan 5 minuten duren. Zorg er dus voor dat jullie verhaal kort en bondig is.