Wie betaalt het vrijgezellenfeest? En hoe verdeel je de kosten?

Gaat iemand uit jouw vriendengroep binnenkort trouwen? Dan is het tijd om een vrijgezellenfeest te organiseren. Dit is een leuke verrassing voor de bride to be. Tijdens deze dag kunnen jullie wat leuke activiteiten doen en natuurlijk lekker uit eten. Alleen wie betaalt er eigenlijk voor het vrijgezellenfeest? En hoe worden de kosten verdeeld? 

Een vrijgezellenfeest kan soms best wat geld kosten. De activiteiten moeten natuurlijk betaald worden, maar daarnaast zullen jullie ook wat moeten eten en worden er vaak de nodige drankjes genuttigd. Geen probleem natuurlijk, maar het is wel fijn als het budget voor het vrijgezellenfeest een beetje binnen de perken blijft. Met een grote groep kan dat nog wel eens lastig zijn. Wie houdt de financiën in de gaten? En hoe wordt er voor alle onderdelen van het vrijgezellenfeest betaald?

Wie betaalt het vrijgezellenfeest?

De meeste mensen zullen wel weten dat het vrijgezellenfeest niet betaald wordt door de bruid zelf. Zij wordt uitgenodigd en hoeft dus geen kosten te maken. Dat betekent automatisch ook dat de andere deelnemers voor zichzelf én voor de bruid moeten betalen. Hoe werkt dat precies?

Vrijgezellenfeest met vriendinnen

Fotograaf: Makenna Devey Photography via Ruffled

Duidelijkheid over het budget van het vrijgezellenfeest

Als je een vrijgezellenfeest organiseert, zul je vooraf goed na moeten denken over de kosten. Je berekent niet alleen het bedrag voor de activiteiten, maar je moet ook rekening houden met kosten voor vervoer, eten en drinken. Sommige bedragen staan vast, terwijl je andere bedragen pas op de dag zelf zult weten. Toch is het belangrijk een goede inschatting te maken zodat je de rest van de deelnemers kunt vertellen hoeveel het vrijgezellenfeest ongeveer gaat kosten. Voor iedereen is de financiële situatie anders. Hier zul je rekening mee moeten houden bij de voorbereidingen. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden zodat ook vriendinnen die het wat minder breed hebben toch mee kunnen doen.

Rekeningen vooraf betalen

De activiteiten van het vrijgezellenfeest zullen jullie vooraf al moeten betalen. Wel zo handig, want dan is dat maar vast gebeurd. Je kunt de rekeningen die je vooraf moet betalen voorschieten, maar dat kan flink wat geld kosten. Het is daarom ook mogelijk om de andere deelnemers meteen om een bijdrage te vragen. Geef hierbij wel aan dat er na het vrijgezellenfeest ook nog een rekening zal komen voor de overige kosten. Uiteraard delen jullie de kosten van de bruid met z’n allen.

Voorschieten of een pot maken

Er zijn ook altijd kosten die je pas tijdens het vrijgezellenfeest kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het eten en drinken of onverwachte uitgaven. Bedenk van tevoren wie deze kosten betaalt op het vrijgezellenfeest. Zo kan degene die het organiseert alle losse kosten voorschieten en achteraf een tikkie sturen naar de andere deelnemers. Vind je het niet prettig om geld voor te schieten? Dan is het ook mogelijk om een pot te maken. Iedereen legt dan een bepaald bedrag in en hier worden de drankjes van betaald.

Zorg dat je vooraf goede afspraken maakt over het geld dat jullie tijdens het vrijgezellenfeest uitgeven. Betalen jullie bijvoorbeeld allemaal evenveel voor de drankjes of betaal je minder als je geen alcohol drinkt? En kiezen jullie voor een vaste menuprijs of bestellen jullie gewoon waar jullie trek in hebben? Door hier vooraf duidelijk over te zijn, voorkom je dat mensen achteraf niet willen betalen omdat ze het niet eens zijn met de kosten. Zo houden jullie het gezellig, ook ná het vrijgezellenfeest.

Reacties (1)
  1. Ik vind eerlijk gezegd zo’n vrijgezellenfeest altijd een moeilijk onderwerp. Is het leuk om iets voor de aanstaande bruid/bruidegom te organiseren? Ja. Een vrijgezellenfeest is daarnaast ook een leuke manier om de vrienden/vriendinnen van de bruid/bruidegom te leren kennen, dan heb je op de huwelijksdag zelf dan meer aanspraak met mensen omdat je ze al een keer hebt ontmoet. In die zin absoluut een meerwaarde.

    Maar het argument dat hij/zij wordt uitgenodigd en dus niet hoeft te betalen gaat niet helemaal op. Deelnemers aan het vrijgezellenfeest worden ook uitgenodigd (soms zelfs onverwachts, zelf meegemaakt) en als deelnemer moet je dus betalen om mee te kunnen doen. Dat voelt al een beetje krom. Als je iets wilt organiseren voor iemand wordt er meestal vantevoren gevraagd of je mee wilt doen en of je dan ook wilt delen in de kosten, terwijl bij een vrijgezellenfeest daar juist helemaal geen overleg over is. Er wordt maar vanuit gegaan dat je mee wilt doen en mee wilt betalen. Zelf meerdere vrijgezellenfeesten gehad waar ik zeker wist dat alle aanwezigen incl. de bruid meer te besteden hadden dan ik, en dan wordt toch nog verwacht dat je E80,- of meer moet lappen. Ik vind dat grote bedragen. En er iets van zeggen of niet meedoen vanwege de kosten is eigenlijk geen optie. Vaak krijg je dan discussies als ‘ja maar zoiets organiseren kost nou eenmaal geld en voor een lager bedrag is dit niet te doen etc’.
    En dat is ongetwijfeld waar, alleen wringt het ergens wel. Ik zeg niet dat ik er een oplossing voor heb, maar ik heb toch het gevoel dat het handiger moet kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.