Gaat iemand uit jouw vriendengroep binnenkort trouwen? Dan is het tijd om een vrijgezellenfeest te organiseren. Dit is een leuke verrassing voor de bride to be. Tijdens deze dag kunnen jullie wat leuke activiteiten doen en natuurlijk lekker uit eten. Alleen wie betaalt er eigenlijk voor het vrijgezellenfeest? En hoe worden de kosten verdeeld?
Een vrijgezellenfeest kan soms best wat geld kosten. De activiteiten moeten natuurlijk betaald worden, maar daarnaast zullen jullie ook wat moeten eten en worden er vaak de nodige drankjes genuttigd. Geen probleem natuurlijk, maar het is wel fijn als het budget voor het vrijgezellenfeest een beetje binnen de perken blijft. Met een grote groep kan dat nog wel eens lastig zijn. Wie houdt de financiën in de gaten? En hoe wordt er voor alle onderdelen van het vrijgezellenfeest betaald?
Wie betaalt het vrijgezellenfeest?
De meeste mensen zullen wel weten dat het vrijgezellenfeest niet betaald wordt door de bruid zelf. Zij wordt uitgenodigd en hoeft dus geen kosten te maken. Dat betekent automatisch ook dat de andere deelnemers voor zichzelf én voor de bruid moeten betalen. Hoe werkt dat precies?
Fotograaf: Makenna Devey Photography via Ruffled
Duidelijkheid over het budget van het vrijgezellenfeest
Als je een vrijgezellenfeest organiseert, zul je vooraf goed na moeten denken over de kosten. Je berekent niet alleen het bedrag voor de activiteiten, maar je moet ook rekening houden met kosten voor vervoer, eten en drinken. Sommige bedragen staan vast, terwijl je andere bedragen pas op de dag zelf zult weten. Toch is het belangrijk een goede inschatting te maken zodat je de rest van de deelnemers kunt vertellen hoeveel het vrijgezellenfeest ongeveer gaat kosten. Voor iedereen is de financiële situatie anders. Hier zul je rekening mee moeten houden bij de voorbereidingen. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden zodat ook vriendinnen die het wat minder breed hebben toch mee kunnen doen.
Normaal bedrag voor een vrijgezellenfeest
Het schijnt zo te zijn dat Nederlanders gemiddeld 125 euro kwijt zijn voor een vrijgezellenfeest, een flink bedrag! Wat een normaal bedrag voor het vrijgezellenfeest is, hangt natuurlijk ook af van wat jullie gewend zijn. Het is helemaal niet gek om een vrijgezellenfeest voor 70 of 80 euro per persoon te organiseren. Worden de kosten meer dan 100 euro? Check dan vooraf goed of iedereen dit bedrag wel kan betalen.
Rekeningen vooraf betalen
De activiteiten van het vrijgezellenfeest zullen jullie vooraf al moeten betalen. Wel zo handig, want dan is dat maar vast gebeurd. Je kunt de rekeningen die je vooraf moet betalen voorschieten, maar dat kan flink wat geld kosten. Het is daarom ook mogelijk om de andere deelnemers meteen om een bijdrage te vragen. Geef hierbij wel aan dat er na het vrijgezellenfeest ook nog een rekening zal komen voor de overige kosten. Uiteraard delen jullie de kosten van de bruid met z’n allen.
Fotograaf: Madison Rylee via Inspired By This
Voorschieten of een pot maken
Er zijn ook altijd kosten die je pas tijdens het vrijgezellenfeest kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het eten en drinken of onverwachte uitgaven. Bedenk van tevoren wie deze kosten betaalt op het vrijgezellenfeest. Zo kan degene die het organiseert alle losse kosten voorschieten en achteraf een tikkie sturen naar de andere deelnemers. Vind je het niet prettig om geld voor te schieten? Dan is het ook mogelijk om een pot te maken. Iedereen legt dan een bepaald bedrag in en hier worden de drankjes van betaald.
Zorg dat je vooraf goede afspraken maakt over het geld dat jullie tijdens het vrijgezellenfeest uitgeven. Betalen jullie bijvoorbeeld allemaal evenveel voor de drankjes of betaal je minder als je geen alcohol drinkt? En kiezen jullie voor een vaste menuprijs of bestellen jullie gewoon waar jullie trek in hebben? Door hier vooraf duidelijk over te zijn, voorkom je dat mensen achteraf niet willen betalen omdat ze het niet eens zijn met de kosten. Zo houden jullie het gezellig, ook ná het vrijgezellenfeest.