Speech van de bruidegom met een toost

Fotograaf: Mon et Mine

Een voorbeeld voor de speech van de bruidegom én handige tips

Als bruidegom is het gebruikelijk om een speech te geven op de bruiloft. Best een spannend moment, want alle ogen zijn opeens op jou gericht terwijl jij de gasten bedankt voor hun aanwezigheid. Toch is het ook een mooi moment. Kun je nog wel wat tips gebruiken? Wij geven je een handig voorbeeld voor de opbouw van de speech voor jou als bruidegom. 

Een bruiloft kan eigenlijk niet zonder een goede toespraak van de bruidegom. Dit is een mooie manier om nogmaals te toosten op het huwelijk en alle gasten te bedanken voor hun aanwezigheid. Maar hoe doe je dat op een leuke manier?

Voorbeeld speech bruidegom

Jouw speech als bruidegom is natuurlijk heel persoonlijk en dus kun je nooit een kant-en-klare speech hiervoor gebruiken. Toch kunnen we wel een voorbeeld geven van de opbouw van de speech die jij als bruidegom vervolgens verder aan kunt passen naar jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan de volgende onderdelen voor de speech:

  • Start met het bedanken van jouw bruid. Vertel haar hoeveel ze voor je betekent en hoe je het vindt om nu eindelijk met haar getrouwd te zijn.
  • Zet de belangrijke gasten op jullie bruiloft in het zonnetje. Bedank bijvoorbeeld jullie ouders, getuigen en ceremoniemeester voor de belangrijke rol die ze op jullie trouwdag vervullen.
  • Bedank alle andere gasten voor hun komst naar de bruiloft.
  • Eindig met een leuke anekdote, dit maakt jouw speech echt persoonlijk. Vertel bijvoorbeeld iets over de verlovingstijd, het begin van de relatie of een andere bijzondere periode in jullie leven.
  • Tot slot kun je het glas heffen en proosten op jullie huwelijk
Voorbeeld van een speech van de bruidegom

Fotograaf: Tessa Bruggink

Hoe lang mag een speech duren?

Natuurlijk wil je als bruidegom even de tijd nemen om wat te zeggen op jullie bruiloft, maar let er op dat de speech niet te lang duurt. Als richtlijn kun je ongeveer 5 minuten aanhouden. Wist je dat er op internet allerlei handige websites te vinden zijn waar je kunt berekenen hoe lang jouw speech duurt? Je voert je tekst in en vervolgens zie je hoe lang je toespraak ongeveer zou moeten duren. Gemiddeld spreken mensen zo’n 130 woorden per minuut, dit zou je ook aan kunnen houden als richtlijn.

Andere handige tips

Het is dus heel belangrijk om je speech niet te lang te laten duren, maar daarnaast hebben we ook nog wel wat andere tips voor je. Kies bijvoorbeeld een goed moment uit om jouw speech als bruidegom te houden. Het is fijn om dit wat later op de avond te doen, maar het zou vervelend zijn als een groot deel van de gasten al naar huis is. Vraag daarom aan de ceremoniemeester om een geschikt moment in te plannen tijdens het trouwfeest. Wil je de speech liever wat kleiner houden? Dan is het ook een idee om een moment tijdens het diner te plannen wanneer alleen de daggasten aanwezig zijn.

Naast het juiste moment is de manier waarop je de speech brengt natuurlijk ook heel belangrijk. Oefen thuis goed zodat je de speech uit je hoofd kent en iedereen op het moment zelf goed in de ogen kunt kijken. Kun je nog wel wat meer tips gebruiken? Lees dan ook zeker even het blog Zo schrijf je een onvergetelijke speech voor de bruiloft