Bruiloftsspeech gegeven door een van de gasten

Fotograaf: Mon et Mine

5 Tips voor een onvergetelijke bruiloftsspeech

Speechen op de mooiste dag van iemands leven: dat is nogal wat. Je wilt met je speech iets moois, leuks en tegelijkertijd waardevols bijdragen aan deze prachtige dag. Voor veel mensen is dit dan ook een spannende en lastige opgave. Hoe zorg je ervoor dat jouw bruiloftsspeech een succes wordt? Wij hebben 5 tips voor je verzameld!

#1. Drink water voor je bruiloftsspeech

Speech je tijdens het huwelijksfeest? Dan is er waarschijnlijk al aardig wat alcohol genuttigd. Onze tip: probeer je eigen glaasje spraakwater te bewaren tot ná je speech. Hoewel je misschien denkt dat alcohol het spreken in het openbaar makkelijker maakt, zorgt alcohol er eigenlijk alleen maar voor dat je je nerveuzer zult voelen. Drink dus genoeg water voordat je gaat speechen en hef daarná het glas op de liefde.

#2. How you doin’?

Het lijkt zo’n goed idee: je speech beginnen met een vraag. Jij stelt een vraag, het publiek reageert enthousiast, en je gaat verder met je speech. Toch gaat het vaak niet zoals gehoopt. Je krijgt helemaal geen reactie óf juist te veel reacties. Hierdoor begint je speech ongemakkelijk en rommelig, en krijgt het publiek het idee dat de aandacht bij hen ligt in plaats van bij jezelf. Begin je bruiloftsspeech liever met een anekdote of quote, en bewaar de verdere interactie voor tijdens de borrel.

#3. Just the two of us

De bruiloft draait natuurlijk om het huwelijkspaar. Het is hún mooiste dag. Een veelgemaakte fout is dan ook dat men tijdens het speechen alleen op het bruidspaar focust. Maar er zijn nog zo veel meer mensen aanwezig! Vermijd toespraken waarbij de grappen en verhalen alleen worden begrepen door jouzelf en de bruid(egom) en bruid(egom). Vergeet ook de andere aanwezigen niet aan te kijken!

Lees ook: Bruidspaar verrassen: Dit zijn de 14 leukste ideeën

Emotionele bruiloftsspeech

Fotograaf: Trouw Trendy

#4. Mooimakers

Een gouden tip voor spreken in het openbaar is: wat je zegt is vaak minder belangrijk dan hoe je het zegt. Je kunt nog zo’n leuk verhaal hebben, het valt of staat bij hoe je het brengt. Probeer je verhaal dan ook leuk ‘aan te kleden’ met herkenbare voorbeelden, humor en aansprekende woorden. Kijk het publiek goed aan, pauzeer aan het einde van je zinnen én spreek met een glimlach.

#5. Kort maar krachtig

Natuurlijk heb je veel te vertellen over het bruidspaar, maar zit jij te wachten op een bruiloftsspeech van 30 minuten? Houd het kort: maximaal tien minuten is echt lang genoeg. Tijd voor feest!

Met deze 5 tips kan het bijna niet meer misgaan. Succes met je huwelijksspeech, en nog belangrijker: geniet!

Dit artikel is geschreven door Bureau Spraakwater. Bureau Spraakwater helpt ambitieuze mensen, teams en organisaties groeien door het ontwikkelen van hun communicatieve vaardigheden. Wij trainen onder meer op het gebied van presentatievaardigheden, spreken in het openbaar en overtuigingskracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *