Toespraak door de getuige

Fotograaf: Marijke Krekels

Zo schrijf je een onvergetelijke speech voor de bruiloft

Een speech geven op een bruiloft is ontzettend bijzonder. Je kunt op deze manier iets bijdragen aan één van de belangrijkste dagen uit het leven van het bruidspaar. Dit is de ideale manier om ze te laten merken wat ze voor je betekenen. Maar bruiloft speeches zijn ook best spannend en het is soms lastig te bedenken wat je wilt vertellen. Verwacht hier geen kant-en-klare speech voor de bruiloft, maar wel handige tips om een persoonlijke toespraak te maken voor het bruidspaar! 

Gaat je zus trouwen? Ben je de trotse vader van de bruid? Of stappen je beste vrienden in het huwelijksbootje? Dan is het leuk om een speech te geven op hun bruiloft. Ook als je getuige bent op een huwelijk is het leuk om een mooie toespraak voor te bereiden. Alleen hoe doe je dat precies?

Een speech voor de bruiloft voorbereiden

Het geven van een goede speech begint met een goede voorbereiding. Hoewel het leuk is om een beetje spontaan te kunnen vertellen, is het toch slim om je toespraak vooraf uit te schrijven. Zo zorg je voor een goede opbouw en weet je zeker dat je een duidelijk verhaal hebt. Bruiloft speeches bestaan uit 3 delen:

  • De opening: Een goede binnenkomer is belangrijk om de aandacht van het bruidspaar en de gasten te trekken. Zorg daarom voor een leuke quote of anekdote als binnenkomer. Dit kan bijvoorbeeld een mooie of grappige herinnering aan het bruidspaar zijn. Het is ook altijd leuk om even aan te geven hoe je het bruidspaar hebt leren kennen.
  • Het middenstuk: Vervolgens ga je over naar de kern van het verhaal. Hierin vertel je iets over het bruidspaar, bijvoorbeeld hoe ze elkaar hebben ontmoet of hoe hun relatie is. Probeer je hierbij niet te veel op jezelf te richten. Het is natuurlijk fijn als het bruidspaar een belangrijke rol in jouw leven speelt, maar het gaat in dit verhaal om hen en niet om jou.
  • De afsluiting: Je kunt afsluiten met iets wat je het bruidspaar voor de toekomst wenst. Een leuke manier om een speech af te sluiten is met een toost voor het bruidspaar. Zorg er dus voor dat je een drankje bij de hand hebt om te kunnen proosten.
Speech geven op een bruiloft

Fotograaf: Mon et Mine

Kant-en-klare bruiloft speech? We hebben wel een voorbeeld!

Zoals gezegd geven we je hier geen kant-en-klare speech voor de bruiloft. Het is namelijk juist zo belangrijk om een eigen, persoonlijke speech te schrijven. Praat bijvoorbeeld over positieve eigenschappen van de bruid en bruidegom, vertel iets over hun hobby’s of de dingen die ze graag samen doen. Natuurlijk draait het op de bruiloft om de liefde, dus vertel ook iets over de relatie van de bruid en bruidegom. Hebben ze elkaar bijvoorbeeld op een speciale manier leren kennen? Of hebben ze samen bijzondere dingen meegemaakt? Probeer hier een mooi verhaal van te maken.

Grappige bruiloft speeches

Bij de perfecte speech voor een bruiloft komen emotionele momenten voor, maar wordt er ook vooral hard gelachen. Het is natuurlijk fantastisch als je een grappige speech kunt schrijven, maar denk wel goed na over de grapjes die je maakt. Hoewel het logisch is dat je je vooral op het bruidspaar richt, is het ook belangrijk dat jouw speech voor de andere bruiloft gasten leuk is om naar te luisteren. Maak dus geen inside jokes die alleen de bruid of bruidegom begrijpen. Voorkom ook grapjes waarbij je bepaalde eigenschappen van het bruidspaar belachelijk maakt. Natuurlijk mag je best een beetje plagen, maar zorg er wel voor dat je niet te ver gaat.

Maak een korte speech voor de bruiloft

Zeker als je het bruidspaar goed kent, zal je heel wat te vertellen hebben. Probeer je speech toch kort en beknopt te houden zodat je de aandacht van het bruidspaar en de gasten weet vast te houden. Niemand zit te wachten op een eindeloze toespraak vol met quotes en gebeurtenissen uit het verleden. Less is more! Wil je weten hoe lang jouw speech duurt? Er zijn op internet diverse rekentools te vinden waarmee je kunt berekenen hoe lang je aan het praten bent. Gemiddeld spreek je zo’n 130 woorden per minuut tijdens het speechen.

Let op de manier waarop je spreekt

Hoe goed je voorbereiding ook is, uiteindelijk draait het vooral om de manier waarop je je speech geeft. Bruiloft speeches komen namelijk pas echt binnen als je op de juiste manier praat en iedereen tussendoor goed aankijkt. Natuurlijk is het belangrijk om je op het bruidspaar te richten, maar vergeet ook niet de andere gasten zo nu en dan aan te kijken. Zorg er verder voor dat je rustig praat en soms even een stilte laat vallen om je woorden in te laten werken.

Bruiloft speech van de bruidegom

Niet alleen de gasten op een bruiloft kunnen een speech geven, ook de bruidegom bereidt vaak een praatje voor. De speech van de bruidegom is bedoeld om de gasten op de bruiloft te bedanken. Je kunt deze toespraak daarom het beste aan het einde van de avond houden, wanneer het feest is afgelopen. Kies hier wel een handig moment voor uit zodat niet al een groot deel van de gasten naar huis is. In plaats van een speech bij het trouwfeest kun je ook een toespraak houden tijdens het diner. Op deze manier kun je als bruidegom alle daggasten bedanken voor hun aanwezigheid op de bruiloft.

Vergeet ook niet om jullie ceremoniemeester en getuigen nog eens extra te bedanken. Verder is het leuk om nog even kort iets over jullie relatie of verlovingsperiode te vertellen, wellicht met een grappige anekdote. Een speech van de bruidegom duurt over het algemeen niet al te lang, zorg dat je maximaal 5 minuten aan het praten bent.

Lachend bruidspaar bij speech op de bruiloft

Fotograaf: Mon et Mine

Nog wat handige tips voor trouwspeeches

Heb je een speech geschreven voor de bruiloft? Dan heb je misschien nog wat aan deze tips:

  • Probeer je speech thuis vast een aantal keer hardop te oefenen. Zo merk je meteen bij welke zinnen je even wat langer de tijd moet nemen en welke stukken nog niet helemaal lekker lopen.
  • Vraag iemand om je speech vooraf vast een keer door te lezen. Het is altijd fijn om te weten wat anderen van jouw toespraak vinden.
  • Bespreek met de ceremoniemeester wanneer jij je speech het best kunt geven. Zo weet je zeker dat er voldoende tijd voor is op de bruiloft.
  • Van speechen krijg je snel een droge keel, zorg dus dat je een glaasje water bij de hand hebt. Hoe verleidelijk het ook is om een paar glazen alcohol achterover te slaan voor je aan de speech begint, dit kun je toch echt beter niet doen. Je bent misschien wat zenuwachtig, maar de alcohol zal je toespraak niet beter maken. Uiteraard kun je wel een glaasje wijn of bubbels neerzetten om aan het einde van je speech je glas te heffen op het bruidspaar!

Ben je nog op zoek naar andere manieren om het bruidspaar in het zonnetje te zetten? In het blog 14 ideeën om het bruidspaar te verrassen vind je heel wat inspiratie!