Dit draag je bij de bruiloft dresscode Tenue de Ville

Is er bij jou onlangs een bruiloft uitnodiging met de dresscode Tenue de Ville op de mat gevallen, maar heb je eigenlijk geen idee wat je daar mee moet? Geen paniek! In dit blog leggen we je uit wat Tenue de Ville is en geven we je wat voorbeelden van kleding die je kunt dragen bij deze dresscode. Zo weet je zeker dat je geheel in stijl op de bruiloft zult verschijnen! 

De één vindt een dresscode voor een bruiloft heel fijn en duidelijk, terwijl de ander er alleen maar zenuwachtig van wordt. Lang niet alle bruidsparen hechten waarde aan de juiste kleding op hun trouwdag, maar er zijn ook genoeg bruidsparen die wél een dresscode op de uitnodiging zetten. De dresscode Tenue de Ville zie je bijvoorbeeld regelmatig voorbijkomen. Alleen wat is Tenue de Ville nou precies? En wat zijn voorbeelden van kleding die je bij deze dresscode zou kunnen dragen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt!

Wat is Tenue de Ville?

Tenue de Ville is een nette dresscode die vaak gebruikt wordt op bruiloften. Deze dresscode is Frans en betekent letterlijk: kleding die je naar de stad draagt. Dit komt nog uit de tijd dat mensen zich buitenshuis extra netjes kleedden. Tegenwoordig dragen mensen van alles en nog wat als ze naar de stad gaan, dus wat moet je je hier precies bij voorstellen? Tenue de Ville is een chique dresscode, maar niet overdreven netjes. De meeste mensen hebben wel iets in de kast hangen wat hierbij past. Denk aan nette kleding in rustige kleuren en subtiele accessoires. Wil je precies weten waar jouw kleding aan moet voldoen? Check dan hieronder de kledingvoorschriften voor Tenue de Ville bij dames en bij heren. Zo weet je zeker dat je in stijl naar de bruiloft toe kunt gaan!

Tenue de Ville dames 2024

Ben jij dit jaar te gast op een bruiloft met als dresscode Tenue de Ville, maar weet je nog niet precies wat je gaat dragen? Een groot voordeel is dat de regels van de dresscode anno 2024 niet meer zo streng worden nageleefd. Zeker voor vrouwen zijn er dus mogelijkheden genoeg! Grote kans dus dat je wel wat in de kast hebt hangen dat geschikt is voor een bruiloft met deze dresscode. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende opties voor Tenue de Ville voor dames:

Tenue de Ville jurk

Een jurk is sowieso een geschikt kledingstuk als je te gast bent op een bruiloft. Hiermee zit je eigenlijk altijd goed! Kies voor een jurk die net over de knieën valt. Veel korter is niet netjes en te lang past minder bij de dresscode. Je kunt een effen jurk kiezen of een jurk met een patroontje of bloemenprint. Pastelkleuren doen het altijd goed, maar ook klassieke kleuren zoals bordeaux of donker blauw kunnen prima. Wit is uiteraard gereserveerd voor de bruid en dus geen kleur die je als gast naar een bruiloft draagt. Onder je jurk trek je een (huidkleurige) panty aan. Valt de bruiloft op een warme, zomerse dag? Dan zou je eventueel ook voor blote benen kunnen kiezen.

Tenue de ville dames

Fotocredits: Alyson Haley

Rok of mantelpakje voor vrouwen

In plaats van een jurk zouden dames bij Tenue de Ville ook voor een chique rok kunnen kiezen. Hierbij geldt net als bij de jurk: net over de knieën. Combineer de rok met een mooi colbertje. Je zou ook voor een mantelpakje kunnen kiezen waarbij de rok en het jasje van dezelfde stof zijn gemaakt. Eventueel kun je hierbij de rok nog voor een nette broek verwisselen wanneer je dit prettiger vindt. Tegenwoordig zijn broeken namelijk ook toegestaan voor dames, als het geheel er maar netjes en vrouwelijk uitziet.

Tenue de Ville schoenen en accessoires voor dames

Bij de dresscode Tenue de Ville horen eigenlijk een paar mooie pumps. Kies voor middelhoge hakken van maximaal 10 centimeter. Wil je echt geen hakken dragen? Dan kun je in plaats hiervan een paar stijlvolle ballerina’s uitkiezen. Voor de accessoires geldt: houd het rustig. Geen grote, opvallende sieraden dus, maar liever wat subtiele accessoires. Je zou wel voor een mooie hoed kunnen kiezen. Maak je outfit af met een bijpassende clutch. Je totale outfit moet er stijlvol uitzien en niet té opvallend.

Tenue de Ville heren 2024

Bij de dresscode Tenue de Ville dragen heren een kostuum. Dit kan een twee- of driedelig pak zijn in een rustige kleur zoals grijs, blauw of een aardetint. Combineer je pak met een overhemd in een lichte kleur. Een stropdas of strik is verplicht voor heren. Kies voor een exemplaar in een effen kleur of een subtiel motiefje. Felle kleuren of een opvallend patroon zijn niet passend bij Tenue de Ville. Zorg voor schoenen die goed staan bij het pak en zoek een matchende riem uit. Op deze manier maak je een mooi geheel van je outfit en oogt het niet te druk. Vergeet ook je sokken niet. Kies bij voorkeur voor een onopvallend paar in een donkere kleur. Zo zul je goed aansluiten bij alle andere heren die zich kleden volgens de Tenue de Ville voorschriften.

Geen Tenue de Ville? Dit zijn andere bruiloft dresscodes

Tenue de Ville is natuurlijk niet de enige bruiloft dresscode. Black tie, cocktail, casual chic en summer chic zijn andere dresscodes die vaak op de uitnodiging staan. Ben je uitgenodigd voor een bruiloft met een specifieke dresscode? Probeer je vooraf goed te verdiepen in deze dresscode en vraag bij twijfel even aan de ceremoniemeester wat er van je verwacht wordt. Sommige bruidsparen vinden het erg belangrijk dat je je aan de dresscode houdt, terwijl anderen zich hier weer niet zo druk om maken. Door goed geïnformeerd te zijn voorkom je dat je volledig de plank mis slaat en under- of juist overdressed op de bruiloft verschijnt. Dit is niet alleen voor het bruidspaar fijn, maar zorgt er ook voor dat jij je niet ongemakkelijk voelt.

Overigens zijn er ook genoeg bruiloften waarbij er helemaal geen dresscode op de uitnodiging staat. Twijfel je wat je aan moet trekken als gast? Je kunt vaak beter iets te netjes gekleed zijn dan te casual. Als vrouw kun je eigenlijk altijd wel een jurkje dragen en voor de heren is een net jasje in ieder geval geschikt om aan te trekken. Verder hangt je kledingkeuze natuurlijk vooral af van je eigen stijl en de wensen van het bruidspaar.