Bruiloft gasten op een bankje

Fotograaf: Ray Sawyer

Wat zijn de kledingvoorschriften voor een bruiloft?

Je bent uitgenodigd op een bruiloft en nu komt de grote vraag: Wat trek je aan? Als je denkt dat de bruid de enige is die druk bezig is met haar outfit, think again! Ook de gasten op een bruiloft vinden het vaak best een uitdaging om de perfecte look te vinden. Staat er geen dresscode op de uitnodiging? Dan zijn er wel wat standaard kledingvoorschriften die gelden op elke bruiloft. Benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden? Wij zetten het voor je op een rijtje! 

Als gast op een bruiloft wil je er natuurlijk stijlvol en feestelijk uitzien. Het is hét moment om eens wat extra je best te doen voor je outfit. Wel is het slim je vooraf even in de kledingvoorschriften te verdiepen, zodat je zeker weet dat je je gepast kleedt voor de bruiloft. Heb je binnenkort een bruiloft in je agenda staan en vraag je je af wat je in hemelsnaam moet aantrekken? Dan hebben wij nog wat handige tips voor je.

Welke kleur kun je dragen?

Het lijkt misschien overbodig om te zeggen, maar het zal je verbazen hoe vaak dit toch nog fout gaat. Lieve vrouwen, draag geen wit naar de bruiloft! Wit is de kleur van de bruid, dus laat die prachtige witte jurk in de kast en kies voor een andere kleur. In principe kun je volgens de kledingvoorschriften verder alle kleuren dragen op een bruiloft, al kan het zijn dat je ook een beetje uit moet kijken met de kleur rood. Heeft het bruidspaar geen kleuren aangeven voor de kleding op hun bruiloft, maar wil je toch graag voor safe gaan? Kies dan een mooie pasteltint uit of ga voor een vrolijke kleur die past bij het seizoen.

Casual chic of formele flair?

Eén van de meest gestelde vragen als het om de kleding voor een bruiloft aankomt is: Hoe formeel moet het zijn? De dresscode staat vaak vermeld op de uitnodiging en geeft wel iets van informatie. Veel bruidsparen kiezen tegenwoordig voor de dresscode wedding chic of een variant hierop, dat eigenlijk een heel brede dresscode is. Het betekent vooral dat je feestelijk gekleed naar de bruiloft moet gaan, maar geen super chique kleding hoeft te dragen. Staat er geen dresscode op de uitnodiging? Dan kun je vaak wel een inschatting maken op basis van de locatie en het tijdstip van de bruiloft. Overdag of in de buitenlucht? Dan is een lichte, casual look vaak perfect. ’s Avonds of in een chique setting, bijvoorbeeld met een uitgebreid diner? Dan mag je wat meer uitpakken.

Voor de heren geldt ook: kies een outfit die bij de gelegenheid past. Een scherp pak is altijd een goede keuze, maar als de dresscode wat meer casual is, kun je ook gaan voor een nette broek en een overhemd. Een stropdas is optioneel en niet verplicht.

Hoe kort mag het zijn volgens de kledingvoorschriften?

We weten dat lang niet iedereen fan is van lange jurken, vooral als er gedanst moet worden. Een korte jurk kan dan ook zeker een goede keuze zijn. Het geeft je de vrijheid om los te gaan op de dansvloer zonder bang te zijn om te struikelen over je zoom. Kies voor een leuke cocktailjurk en let erop dat hij niet te kort is. Een lengte tot net boven je knie zou prima moeten zijn. In plaats van een jurk kun je ook kiezen voor een trendy jumpsuit, dit kan er heel stijlvol uitzien.

Voor mannen geldt dat een korte broek in principe een no go is voor iedere bruiloft. Uitzondering zijn zomerse bruiloften met een heel informele stijl, denk bijvoorbeeld aan een strandbruiloft. Check in dat geval wel altijd even de kledingvoorschriften bij de ceremoniemeester voor je in een korte (maar nette!) broek op de bruiloft verschijnt.

Schoenen voor onder je bruiloft outfit

Comfortabele schoenen zijn een must voor een lange dag vol festiviteiten. Als je geen ervaren stiletto-loper bent, kun je beter kiezen voor een chic paar comfortabele hakken of zelfs elegante platte schoenen. Schoenen met hakken zijn niet verplicht, zeker niet als je er snel last van krijgt. Niets is erger dan pijnlijke voeten op de dansvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *