Welke bruiloft dresscodes zijn er allemaal?

Een bruiloft is een bijzondere gebeurtenis en daar hoort natuurlijk speciale kleding bij. Niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor de gasten. Als jullie het leuk vinden, kunnen jullie een dresscode op de uitnodiging zetten. Dat is fijn voor de gasten, omdat ze zo weten wat jullie verwachten. Aan jullie de vraag voor welke bruiloft dresscode jullie kiezen. Gaan jullie voor chic of juist wat meer casual?

Er zijn verschillende soorten dresscodes om uit te kiezen, van super chic tot gewoon feestelijk. Door de bruiloft dresscode op de uitnodiging te zetten, voorkom je dat gasten zich over- of underdressed zullen voelen. De meeste gasten zullen zich sowieso wel feestelijk kleden, maar het is fijn als ze vooraf weten wat jullie van ze verwachten. Willen jullie voorkomen dat de gasten in hun oude spijkerbroek en afgetrapte gympen naar jullie bruiloft zullen komen? Dan is het slim om een dresscode te kiezen voor jullie bruiloft. Wij hebben de meest voorkomende dresscode ideeën voor je op een rijtje gezet!

Dresscode cocktail

De dresscode cocktail komt vaak voor op bruiloften. Het is een simpele dresscode waar niet veel regeltjes aan verbonden zitten. Wanneer jullie cocktail als dresscode op de uitnodiging zetten, moet het geheel er vooral feestelijk uitzien. Voor de vrouwen betekent dit dat ze een mooi, kort jurkje met een paar stijlvolle pumps kunnen dragen. Zo´n cocktailjurkje is gemakkelijk te vinden en hoeft helemaal niet duur te zijn. Veel vrouwen hebben bovendien al wat cocktailjurkjes in de kast hangen. Voor mannen betekent de cocktail dresscode dat ze een pak dragen met een wit overhemd en nette schoenen. Het geheel ziet er netjes uit, maar is niet overdreven chic. 

Dresscode white tie

Gaan jullie liever voor een chiquere bruiloft? Dan is de dresscode white tie hier geschikt voor. Bij deze dresscode dragen de vrouwen een lange avondjurk die tot de grond komt. Hier hoort ook een stijlvolle decolleté bij en handschoenen tot over de ellebogen. Mannen dragen een rokkostuum als bruiloft outfit die eventueel wordt gecombineerd met een hoed en zwarte lakleren schoenen. Doordat de regels van white tie zo strikt zijn, wordt deze dresscode niet veel voor bruiloften gebruikt. Als jullie echter een chique bruiloft in galastijl organiseren, kan dit wel een geschikte dresscode zijn.

Dresscode black tie

De regels voor black tie zijn iets minder strikt dan bij white tie. Je ziet deze dresscode dan ook vaker op bruiloften terug. Bij black tie mag je als vrouw zelf kiezen of je een korte of een lange jurk draagt. Ben je uitgenodigd voor het diner? Dan wordt er wel een lange jurk verwacht. Mannen dragen bij de dresscode black tie een smoking met een wit overhemd. Ze hoeven hier geen hoed bij op, maar hebben wel zwarte, lakleren schoenen aan.

Dresscode tenue de ville

Tenue de ville is een dresscode voor overdag. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een chic tuinfeest. Voor de vrouwen betekent dit dat ze een jurk tot op de knieën dragen. Een mantelpakje of een broekpak mag ook. Veel vrouwen kiezen voor kleding in lichte kleuren. Zeker in de lente en zomer passen pastelkleuren goed. Blote benen zijn een no go, dus kies voor een dunne panty. Een paar mooie pumps doen het altijd goed. Je zou eventueel ook voor nette, platte schoenen kunnen gaan. Mannen dragen een kostuum met een mooi overhemd, een stropdas en nette schoenen.

Dresscode casual chic

De meeste gasten zullen weinig moeite hebben met de bruiloft dresscode casual chic, omdat hierbij veel mogelijk is. Je gaat netjes gekleed, maar wel op je eigen manier. Een jurkje, rok of broek? Het kan allemaal! Blote benen zijn toegestaan, als het geheel maar netjes is. Je kunt alledaagse items combineren met wat chiquere kledingstukken. Wel is het belangrijk dat al je kleding er verzorgd uitziet. Bij casual chic kunnen mannen kiezen voor een outfit met een chic jasje en mooie schoenen. Dit kan gecombineerd worden met een iets meer casual broek. Doordat casual chic zo toegankelijk is, kiezen veel bruidsparen voor deze dresscode.

Dresscode summer chic

Trouwen jullie in de zomer? Dan past de dresscode summer chic hier goed bij. Deze bruiloft dresscode lijkt een beetje op casual chic, maar het verschil is dat de nadruk ligt op vrolijke, zomerse kleuren. Pastelkleuren passen perfect bij een summer chic outfit. Als vrouw hoef je niet per se een jurkje te dragen, een stijlvolle jumpsuit is ook een leuk idee. Mannen dragen bij de dresscode summer chic luchtige stoffen. De kleding heeft een lichte kleur en je kunt voor een kleurrijk overhemd kiezen. Is de bruiloft buiten? Vergeet dan ook zeker niet je zonnebril mee te nemen!

Een accentkleur voor de kleding van de gasten

Houden jullie eigenlijk niet zo van kledingregels, maar vinden jullie het wel leuk als er één of meerdere kleuren terugkomen in de kleding van jullie gasten? Dan is het slim om de themakleur op de uitnodiging te vermelden. Houd er wel rekening mee dat het voor sommige gasten lastig kan zijn zich aan deze themakleur te houden. Niet iedereen heeft immers iets in de kast hangen met jullie bruiloft kleuren.

Hoe chic moet de outfit zijn?

Heb je als gast een uitnodiging gekregen voor een bruiloft? En twijfel je hoe chic je gekleed moet gaan? In dat geval kun je beter voor een te chique outfit kiezen. Een bruiloft is immers een feestelijke aangelegenheid en het zou vervelend zijn als je te casual gekleed bent. Je zou wel wat extra accessoires mee kunnen nemen om je outfit te upgraden. Een hoed, sieraden en een stropdas zijn bijvoorbeeld gemakkelijk toe te voegen. Als dan op de bruiloft blijkt dat het toch wat chiquer had gekund, dan kun jij je outfit nog aanpassen!

Bruidspaar met gasten in black tie

Fotograaf: Floataway Studios via Green Wedding Shoes

Geen bruiloft dresscode? Dan gelden er wel kledingregels

Als bruidspaar kunnen jullie er natuurlijk ook voor kiezen om de gasten helemaal vrij te laten in hun kledingkeuze. In dat geval mag iedereen dragen wat hij wil. Natuurlijk geldt er wel altijd een aantal kledingregels voor de gasten. Zo blijken deze kledingregels bijvoorbeeld op veel bruiloften te gelden:

Bruiloft kledingregels voor vrouwen

  • Draag nooit wit op een bruiloft, deze kleur is gereserveerd voor de bruid. Kijk ook uit met andere lichte kleuren die dicht tegen wit aan zitten.
  • Kleed je niet te sexy. Een kort jurkje en een sexy decolleté kunnen mooi staan, maar het wordt al snel té.
  • Kies een elegant jurkje dat voldoende bedekkend is. Kies in plaats van blote benen voor een panty van maximaal 20 denier.
  • Maak je outfit af met accessoires. Zo kun je bijvoorbeeld een bijpassende clutch kopen.

Bruiloft kledingregels voor mannen

  • Witte sokken zijn een echte don´t. Een paar sokken met een opvallend printje kunnen dan wel weer heel leuk staan.
  • Besteed aandacht aan de accessoires. Draag bijvoorbeeld een mooie vlinderdas of chique stropdas.
  • Kies het juiste paar schoenen uit. Onder een zwart pak horen geen bruine schoenen.
  • Zorg voor een mooi overhemd. Tijdens het dansen gaat het jasje waarschijnlijk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *