Voor welke achternaam kies jij?

Bruid kan achternaam van haar man aannemen

Fotograaf: Youri Claessens

Als je gaat trouwen, kun je de achternaam van je man aannemen. Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen naam blijven houden of een combinatie maken van beide namen. Voor welke optie kies jij? 

Het is belangrijk om even goed over je achternaam na te denken wanneer je gaat trouwen. Wil je hem veranderen, of kies je liever voor je eigen naam? Voor sommige vrouwen is dit een lastige keuze. Bruiloft Inspiratie helpt je een handje door de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rijtje te zetten.

Zijn achternaam

Traditiegetrouw neemt de bruid de achternaam van haar man aan na het huwelijk. Dit heeft als grote voordeel dat het heel duidelijk is dat jullie getrouwd zijn en er één naam komt voor het hele gezin. Het geeft een gevoel van verbondenheid om allemaal dezelfde naam te dragen en voor veel mannen is het ook een eer als jij zijn achternaam aan wilt nemen. Wel is het een beetje ouderwets om voor deze optie te kiezen. Het aannemen van zijn naam wordt dan ook steeds iets minder populair.

Jouw achternaam

Je kunt er ook voor kiezen om allebei je eigen naam te blijven houden, ook als jullie getrouwd zijn. Het voordeel hiervan is dat je geen gedoe hebt met het wijzigen van je achternaam. Iedereen kent jou met de naam die je nu hebt en het is soms best lastig om dit te veranderen. Zo moet je paspoort aangepast worden en zul je bij veel bedrijven nog steeds bekend staan onder je eigen naam. Sommige vrouwen vinden het een romantisch idee om de achternaam van de ander te mogen dragen, andere vrouwen vinden het juist mooi om hun eigen naam te houden.

Combinatie

Dan kun je ook nog een combinatie maken van twee namen. Je kunt eerst je eigen achternaam nemen en die van je man er achter plakken, of juist andersom. Het is mooi om iets met beide namen te doen, maar in de praktijk zul je toch gebruik maken van één van deze namen.

Jouw naam bij hem

En dan zijn er ook nog heel moderne mannen die er voor kiezen de achternaam van hun vrouw aan te nemen. Het gebeurt nog niet vaak, maar het is natuurlijk een mogelijk. Dit is zeker een goede optie als hij niet blij is met zijn achternaam. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij een lastige naam heeft, geen contact meer heeft met zijn familie en daarom de familienaam niet meer wil dragen of dat hij jouw naam gewoon mooier vindt. In al deze gevallen zouden jullie er voor kunnen kiezen om samen jouw naam aan te nemen.

Wat gaan jullie met de achternamen doen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *