Bruidspaar tijdens de ceremonie

Fotograaf: Vicky Baumann

Kan ik trouwen in een andere gemeente?

Een bruiloft organiseren is natuurlijk ontzettend leuk, maar er komen ook wat officiële zaken bij kijken. Zo zullen jullie officieel melding moeten doen van jullie voorgenomen huwelijk en moet je rekening houden met bepaalde regels. Het is niet gek als hier wat vragen over ontstaan. Misschien vraag je je bijvoorbeeld af: Kan ik trouwen in een andere gemeente? Wij leggen je uit hoe dit werkt! 

De meeste bruidsparen trouwen in hun eigen gemeente, maar het kan natuurlijk zo zijn dat jullie andere wensen hebben. Misschien hebben jullie wel een prachtige trouwlocatie gevonden aan de andere kant van het land of zouden jullie elkaar graag het jawoord willen geven in de stad waar jullie elkaar ontmoet hebben. Is het in dat geval mogelijk om te trouwen in een andere gemeente? En waar moeten jullie dan rekening mee houden?

Kan ik trouwen in een andere gemeente?

Mag je in een andere gemeente trouwen? Laten we maar meteen antwoord geven op deze vraag: Ja, dat mag. In Nederland is het namelijk zo geregeld dat je mag trouwen in elke gemeente. Fijn natuurlijk, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Je zult vooraf bijvoorbeeld vast moeten nadenken over de aangifte van jullie huwelijk. Dit kan iets ingewikkelder zijn dan wanneer jullie in je eigen gemeente trouwen.

Melding doen van het voorgenomen huwelijk

Om officieel te kunnen trouwen, moeten jullie minimaal twee weken tevoren een melding van jullie voorgenomen huwelijk doen bij de gemeente. Ook als je in een andere gemeente wilt trouwen dan de gemeente waar jullie wonen, kan het toch zijn dat je bij je eigen gemeente aangifte van jullie huwelijk moet doen. De regels verschillen hiervoor per gemeente, check voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.

Wel is het goed om te weten dat wanneer jullie in een andere gemeente willen trouwen dan waar jullie de aangifte hebben gedaan, alle documenten uiteindelijk in het bezit moeten komen van de gemeente waar jullie trouwen. Dat is niet altijd even praktisch, dus als het mogelijk is, is het het handigst om de melding van jullie voorgenomen huwelijk te doen in de gemeente waar jullie daadwerkelijk trouwen. Vraag ook even bij jullie eigen gemeente na hoe dit precies in zijn werk gaat en zorg dat jullie alles op tijd geregeld hebben.

Bruidegom kust bruid op haar voorhoofd

Fotograaf: Miks Sels

Een trouwambtenaar kiezen

Je kunt gewoon trouwen in het gemeentehuis, maar er zijn ook andere opties. Misschien willen jullie bijvoorbeeld graag in het bos of het strand trouwen of hebben jullie een toffe trouwlocatie gevonden waar jullie elkaar het jawoord willen geven. In dat geval zullen jullie een zelfstandig trouwambtenaar moeten inhuren die jullie in de echt kan verbinden. Het inhuren van een zogenaamde BABS heeft heel wat voordelen. Niet alleen kunnen jullie op deze manier overal trouwen waar jullie maar willen, ook neemt een zelfstandig trouwambtenaar alle tijd om jullie beter te leren kennen. Op deze manier wordt jullie trouwceremonie écht persoonlijk. Eventueel zouden jullie zelfs een bekende kunnen vragen om jullie te trouwen. In dat geval maken jullie gebruik van de optie om een trouwambtenaar voor één dag te benoemen. Zo zouden jullie bijvoorbeeld getrouwd kunnen worden door jullie beste vriendin, broer of oom, hoe tof is dat?!

Trouwen in het buitenland

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie willen trouwen in het buitenland. Een huwelijk dat in het buitenland gesloten is, is niet altijd rechtsgeldig in Nederland. Het kan daarom zo zijn dat jullie in Nederland officieel voor de wet moeten trouwen en in het buitenland alleen een ceremonieel huwelijk plaats laten vinden. Je leest hier meer over in het blog Alles wat je moet weten over trouwen in het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *