Gratis trouwen, dit is hoe het werkt!

Gratis trouwen klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het eigenlijk ook. Helemaal geen cent uitgeven aan de bruiloft is namelijk niet mogelijk. Toch kunnen jullie elkaar wel voor een heel laag bedrag het jawoord geven. Echt romantisch is het niet, maar er zijn manieren genoeg om er alsnog een feestje van te maken. Alleen hoe werkt dat gratis trouwen nou precies? Wij leggen het je uit! 

Trouwen kost veel geld en niet alle bruidsparen kunnen dat geld gemakkelijk bij elkaar krijgen. Toch moet het voor iedereen mogelijk zijn om te trouwen. Daarom zijn gemeentes wettelijk verplicht om ook een aantal momenten aan te bieden waarop mensen gratis kunnen trouwen. De regels verschillen echter per gemeente en niet elke gemeente houdt zich even goed aan de wet. Het is dan ook verstandig om vooraf uit te zoeken wat je precies kunt verwachten.

Hoeveel kost het om te trouwen bij de gemeente?

De kosten van trouwen bij de gemeente zijn al snel 400 tot 1000 euro. De precieze kosten verschillen per gemeente en zijn afhankelijk van de gekozen dag en tijdstip. Gratis trouwen is niet helemaal gratis, maar wel heel goedkoop. Je betaalt namelijk altijd legeskosten, bijvoorbeeld voor het uittreksel van het bevolkingsregister dat je nodig hebt voor het huwelijk. Dit is echter niet duur, je bent er minder dan 15 euro voor kwijt.

Jullie trouwen standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Willen jullie trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan hebben jullie hier een notaris bij nodig. De kosten voor de notaris moeten jullie zelf betalen.

Gratis trouwen op maandag

Iedere gemeente is dus wettelijk verplicht om één of meerdere momenten aan te bieden waarop gratis getrouwd kan worden. Je kunt hier niet je eigen dag voor uitkiezen, maar je bent afhankelijk van wat de gemeente als mogelijkheid geeft. In de meeste gemeenten kun je gratis trouwen op maandag, vaak vroeg in de ochtend. Sommige gemeenten kiezen voor de dinsdag of de woensdag. Een gratis huwelijksvoltrekking aanbieden is duur voor gemeenten. De mogelijkheden zijn daarom vaak beperkt en de wachttijd kan oplopen tot een paar maanden. Houd hier dus rekening mee wanneer jullie graag gratis willen trouwen. Er is een aantal gemeenten in Nederland waar je gratis kunt trouwen zonder wachtlijst. Ook hier zullen er echter een paar weken zitten tussen het aankondigen van jullie huwelijk en de uiteindelijke trouwdatum.

Officieel hoef je geen inwoner te zijn van een gemeente om er gratis te mogen trouwen. Sommige gemeenten houden zich hier echter niet aan. Het kan ook zijn dat de gemeente voorrang geeft aan eigen inwoners. In dat geval kan het zijn dat jullie wat langer moeten wachten.

Wat kun je verwachten?

Hoe een gratis huwelijksvoltrekking er precies uitziet, hangt af van de gemeente. Vaak vindt het huwelijk plaats in een spreekkamer of aan de balie, slechts in een aantal gemeenten trouw je in de trouwzaal. Wanneer jullie gratis trouwen, mag je in ieder geval 2 getuigen meenemen. Soms kun je ook nog een beperkt aantal gasten uitnodigen. Er is geen muziek en ook geen toespraken. Bovendien duurt een gratis huwelijksvoltrekking niet lang, binnen 10 tot 15 minuten staan jullie weer buiten.

Trouwen op een bijzondere locatie

Je kunt gratis trouwen omdat jullie weinig geld hebben, maar er zijn ook andere redenen te bedenken om hiervoor te kiezen. Zo trouwen sommige bruidsparen gratis bij de gemeente zodat ze meer geld overhouden om na afloop een groot feest te houden. Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie het huwelijk als een juridische formaliteit zien en hier zo min mogelijk geld aan uit willen geven. Willen jullie op een bijzondere locatie trouwen, zoals in het bos, op het strand of in het buitenland? Dan is het soms lastig om jullie huwelijk rechtsgeldig te laten verklaren. In dat geval is het ook mogelijk om eerst gratis te trouwen bij de gemeente waarbij jullie huwelijk officieel vastgelegd wordt, om vervolgens nog een ceremoniële huwelijksvoltrekking te doen op jullie droomplek. Jullie kunnen hiervoor een zelfstandige trouwambtenaar (BABS) inhuren, maar een ceremoniespreker kan ook voldoende zijn.

Low budget trouwen

Willen jullie niet alleen gratis trouwen, maar daarna ook nog een huwelijksfeest geven dat weinig geld kost? Een bruiloft is duur, maar gelukkig zijn er allerlei manieren om te besparen. Je leest er alles over in het blog Budget bruiloft: trouwen voor 1000 euro?

Bron:
Gemeente.nu

Reacties (1)
  1. Corrinne Preyll en Jack Rombouts

    Wij willen graag gratis trouwen omdat we de kosten er niet voor hebben liefst in Hoogerheide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *