In Nederland zul je voor de wet moeten trouwen om het huwelijk rechtsgeldig te maken. Na dit wettelijke huwelijk kun je er echter ook voor kiezen om te trouwen voor de kerk. De regels hiervoor zijn minder streng dan vroeger, maar toch is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

Een huwelijk moet in Nederland in ieder geval plaatsvinden voor de wet. Wanneer jullie gelovig zijn, kan het fijn zijn om ook te trouwen voor de kerk. Dit kerkelijke huwelijk zal altijd na het wettelijke huwelijk plaats moeten vinden. Veel bruidsparen kiezen ervoor om direct na hun bezoek aan het gemeentehuis naar de kerk te gaan, maar trouwen voor de kerk kan ook op een andere dag.

Trouwen voor de kerk

Fotograaf: Sophie Louise Media

Kerkelijk huwelijk, wel of niet?

Een kerkelijk huwelijk heeft voor- en nadelen. Wanneer jullie gaan trouwen, zullen jullie samen moeten beslissen of jullie wel of niet willen trouwen voor de kerk. Wij hebben voor beide opties wat redenen voor je op een rijtje gezet:

Wel trouwen voor de kerk

 • Het geloof is heel belangrijk in jullie leven.
 • Je bent gelovig opgevoed.
 • Je ouders en grootouders zijn in de kerk getrouwd en je vindt het belangrijk om de traditie in stand te houden.
 • Je wilt niet alleen een wettelijk huwelijk, maar ook een kerkelijk huwelijk met een prachtige ceremonie, mooie bloemen en veel muziek.

Niet trouwen voor de kerk

 • Je bent wel gelovig opgevoed, maar hebt nu niets meer met de kerk.
 • Je houdt jullie bruiloft liever simpel.
 • Je wilt de bruiloft zo goedkoop mogelijk houden.
 • De kerk wil jullie huwelijk niet voltrekken omdat jullie niet allebei hetzelfde geloof hebben of omdat het gaat om een homohuwelijk.

In welke kerk?

Wanneer jullie regelmatig de kerk bezoeken, hebben jullie een eigen kerk waar jullie kunnen trouwen. Het kan echter ook zo zijn dat jullie wel gelovig zijn opgevoed, maar eigenlijk nooit meer naar de kerk gaan. Of misschien willen jullie trouwen in een andere kerk dan jullie thuiskerk? In dat geval zul je contact op moeten nemen met de kerk zelf. Houd er daarbij rekening mee dat misschien niet alles mogelijk is wat jullie willen. De voorganger zal beslissen of hij jullie huwelijk wil voltrekken en onder welke voorwaarden.

Kerkelijk huwelijk katholieke kerk

Fotograaf: Katelyn James

Katholieke kerk

Voor katholieken is het trouwen voor de kerk heel belangrijk, dit wordt als het echte huwelijk gezien. Het gaat hierbij om een levenslange verbinding, scheiden wordt niet toegestaan. Voordat je kunt trouwen in een katholieke kerk moet je dan ook aantonen dat je nooit eerder voor de kerk bent getrouwd. Is dit wel het geval? Dan wordt er een procedure gestart om te kijken of er geldige redenen zijn om dit huwelijk te beëindigen.

Bij een katholiek huwelijk zijn, net als bij een wettelijk huwelijk, getuigen aanwezig. Na afloop van de huwelijksvoltrekking krijgt het bruidspaar een eigen kaars mee. Deze kaars wordt gebruikt om de doopkaarsen van eventuele kinderen aan te steken.

Protestantse kerk

De protestante kerk verklaart het wettelijke huwelijk als geldig en dit huwelijk wordt vervolgens in de kerk ingezegend. Of scheiden is toegestaan hangt af van jullie kerk, hier wordt namelijk binnen de protestantse kerk verschillend over gedacht. Bij een protestantse huwelijksvoltrekking zijn geen getuigen aanwezig. Na afloop van de dienst krijgt het bruidspaar een bijbel mee.

Allebei een andere kerk?

Zijn jullie allebei lid van een andere kerk? Geen enkel probleem! Voor sommige mensen ligt het wel gevoelig als een katholieke vrouw met een protestantse man trouwt, of andersom, maar tegenwoordig zijn veel kerken hier steeds soepeler in. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jullie willen trouwen voor de kerk terwijl slechts één van de twee christelijk is. In veel kerken is dit ook mogelijk, maar check het wel even van te voren. Vaak zal de dienst worden aangepast wanneer er veel niet-gelovigen aanwezig zijn. Dan zal de nadruk bijvoorbeeld meer op de liefde worden gelegd dan op het geloof.

Wanneer trouwen voor de kerk?

Alleen wanneer ga je nou precies trouwen voor de kerk? Deze kerkelijke huwelijksvoltrekking moet in ieder geval na het wettelijke huwelijk plaatsvinden. Jullie kunnen in de ochtend naar het gemeentehuis gaan om jullie in de echt te laten verbinden en vervolgens ´s middags voor de kerk trouwen. Het kan echter ook fijn zijn om het kerkelijke huwelijk op een andere dag plaats te laten vallen. Hechten jullie weinig waarde aan het huwelijk voor het gemeentehuis? Elke gemeente heeft een dag en tijdstip waarop gratis getrouwd kan worden. Hier zouden jullie in dat geval voor kunnen kiezen.

Trouwen voor de kerk

Fotograaf: Hans Jellema

Aan welke hand draag je de trouwring?

Moet je de trouwring nou aan de rechter- of linkerkant dragen? Dat hangt af van je geloof. Katholieken dragen hun trouwring links, dit is de hand die in verbinding staat met het hart. Protestanten kiezen voor de rechterhand. Deze hand staat in verbinding met God.

In de kerk is het zo dat de bruid aan de linkerkant binnen komt lopen. Ze gaat ook aan de linkerkant van haar bruidegom zitten. De gasten van de bruid zitten links, terwijl de gasten van de bruidegom aan de rechterkant plaatsnemen.

Kerk decoreren

Een kerk ziet er vaak uit zichzelf al mooi uit, maar het is meestal ook mogelijk om nog extra decoratie toe te voegen. Denk aan mooie bloemstukken, stoffen als organza of tule en papieren decoratie. Overleg van tevoren met de kerk wat de mogelijkheden zijn.

Kosten trouwen in de kerk

Trouwen voor de kerk brengt extra kosten met zich mee. Vindt de huwelijksvoltrekking in jullie eigen kerk plaats? Dan heb je kans dat jullie hier niet voor hoeven te betalen. Het is echter wel zo netjes om geld aan de kerk te doneren als teken van dank. Wanneer jullie in een andere kerk trouwen, zal hier een vast tarief voor gerekend worden.

Ben je op zoek naar nog meer ideeën? Bekijk dan ook onze andere blogs! 

One comment to “Trouwen voor de kerk: Regels en gebruiken”
 1. Grappig. Onze kerk is toch net wat ruimdenkender.
  Mijn opa en oma zijn wel voor de kerk getrouwd, mijn ouders absoluut niet.
  Ik ben niet gelovig opgevoed
  En toch mogen wij van de predikant gewoon voor de kerk trouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *