Traditiegetrouw veranderen veel vrouwen hun achternaam zodra ze gaan trouwen. Ze nemen dan de achternaam van hun man aan of kiezen voor een dubbele naam. Toch hoef je niet de achternaam van je partner aan te nemen, je zou ook je eigen achternaam kunnen houden. Het is in ieder geval belangrijk om goed over deze keuze na te denken, want na de bruiloft zul je voortaan met deze (nieuwe) achternaam door het leven gaan.
De voorbereidingen van een bruiloft zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar er moeten ook wat serieuze beslissingen genomen worden. Zo zullen jullie moeten kiezen of je je achternaam wilt veranderen na het trouwen. Je kunt gewoon je eigen naam houden, maar het is ook mogelijk om je achternaam te wijzigen bij jullie huwelijk. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Je leest hier alle informatie die je nodig hebt!
De mogelijkheden van achternaam veranderen bij trouwen
Als jullie gaan trouwen, moeten jullie beslissen of jullie namen hetzelfde blijven, of dat jullie je achternaam willen veranderen zodra jullie eenmaal getrouwd zijn. Maar welke achternaam kies je dan na het trouwen? Er zijn 4 verschillende mogelijkheden.
- Achternaam van je man aannemen: Het is gebruikelijk om als bruid de naam van je kersverse echtgenoot aan te nemen na het huwelijk. Dit heeft als grote voordeel dat het heel duidelijk is dat jullie getrouwd zijn en dat er één naam komt voor het hele gezin. Het geeft een gevoel van verbondenheid om allemaal dezelfde naam te dragen en voor veel mannen is het ook een eer als jij zijn achternaam aan wilt nemen. Wel is het een beetje ouderwets om voor deze optie te kiezen. Het aannemen van zijn achternaam is daarom lang niet meer zo gebruikelijk als vroeger.
- Dubbele achternaam na trouwen: Wil je graag de naam van je man, maar ook je eigen achternaam? Het is mogelijk om beide namen met elkaar te combineren. Je kunt eerst je eigen achternaam nemen en die van je man er achter plakken, of juist andersom. Het is mooi om een dubbele achternaam te nemen, maar in de praktijk zul je toch vooral gebruik maken van één van beide namen. Denk dus goed na over welke achternaam je op de eerste plek wil zetten.
- Je eigen naam houden: Je kunt er ook voor kiezen om allebei je eigen naam te blijven houden, ook als jullie getrouwd zijn. Het voordeel hiervan is dat je geen gedoe hebt met het wijzigen van je achternaam. Iedereen kent jou met de naam die je nu hebt en het is soms best lastig om dit te veranderen. Sommige vrouwen vinden het een romantisch idee om de achternaam van de ander te mogen dragen, andere vrouwen vinden het juist mooi om hun eigen naam te houden. Als je het niet belangrijk vindt om dezelfde naam te dragen, kun je dus gewoon je eigen achternaam blijven houden.
- Achternaam van de vrouw aannemen: Het gebeurt nog niet zo vaak, maar het is ook een mogelijkheid om als man de achternaam van je vrouw aan te nemen. Dit is een goede oplossing wanneer de man niet blij is met zijn eigen naam, bijvoorbeeld omdat het een lastige achternaam is of hij geen goede band met zijn familie heeft, of wanneer hij jouw achternaam gewoon mooier vindt.
Wijzigen achternaam na huwelijk
Ben je er inmiddels uit en wil je je achternaam wijzigen na jullie huwelijk? Je kunt je achternaam voor of na de bruiloft laten wijzigen. Wanneer je dit meteen aangeeft bij de aangifte van jullie voorgenomen huwelijk (vroeger heette dit in ondertrouw gaan), dan gaat je nieuwe naam officieel in vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn.
Je naamgebruik wijzigen bij de gemeente kan schriftelijk of online. Wanneer je een afspraak maakt bij het gemeentehuis, zul je een geldig legitimatiebewijs en een ingevuld aanvraagformulier mee moeten nemen. Dit formulier kun je vooraf downloaden via de website. Regel je het liever online? Dan heb je een DigiD nodig om de wijziging door te kunnen geven. Vervolgens duurt het nog 5 dagen voor je aanvraag verwerkt wordt.
Heb je achteraf spijt van het veranderen van je achternaam? Dat is geen enkel probleem! Je kunt namelijk net zo makkelijk je eigen achternaam weer terugkrijgen.
Bij welke instanties moet je je achternaam wijzigen na het huwelijk?
Je achternaam veranderen is niet zo lastig, maar het kan wel even duren voordat alle instanties jou op de juiste manier aanspreken. Het kost wat tijd om je nieuwe achternaam overal door te geven. Denk er bijvoorbeeld aan om de volgende personen en instanties op de hoogte te brengen van jouw nieuwe naam:
- Gemeente, denk hierbij ook aan het veranderen van de naam op je paspoort en rijbewijs
- Belastingdienst
- (Zorg)verzekering
- Bankpas en creditcard
- Huisarts, tandarts en ziekenhuis
- Werkgever, denk hierbij eventueel ook aan het veranderen van je e-mailadres
- Abonnementen van je telefoon, sportschool, tijdschriften enz.
- Social media accounts
Wil je ook je handtekening veranderen zodra je een andere achternaam hebt? Let er dan op dat deze nieuwe handtekening ook op je paspoort, rijbewijs en bankpas komt te staan. Dit kun je tegelijk doen met het doorgeven van je nieuwe naam.
Achternaam paspoort na trouwen
Als je de achternaam van je partner aanneemt of voor een dubbele achternaam gekozen hebt, komt er na jullie bruiloft ‘e.v.’ (echtgenoot van) in je paspoort te staan. Welke naam je ook kiest, op officiële documenten zoals je paspoort blijft altijd je eigen naam staan, eventueel aangevuld met de naam van je partner. Willen jullie vliegtickets boeken, bijvoorbeeld voor de huwelijksreis? Let er dan op dat je ook hierbij je meisjesnaam gebruikt! Het is natuurlijk hartstikke leuk om je nieuwe naam te gebruiken, maar het kan flink wat geld kosten wanneer de naam op je vliegticket niet overeenkomt met de naam op je paspoort. Vul daarom altijd je meisjesnaam in om problemen te voorkomen.