Wat draag je als gast op een bruiloft?

Ben je te gast op een bruiloft? Dan wil je waarschijnlijk wel wat extra aandacht aan je kleding besteden. Het is op zo’n feestelijke dag tenslotte altijd leuk om er goed uit te zien. Maar wat draag je als gast op een bruiloft? Wat zijn de regels voor een bruiloft outfit? En waar moet je verder rekening mee houden? 

Sommige bruidsparen vinden dat je moet dragen waar jij je lekker in voelt, terwijl anderen het juist heel belangrijk vinden dat je je goed aan de regels voor de bruiloft outfit houdt. Naar wat voor bruiloft je ook gaat, het is natuurlijk altijd leuk om wat extra aandacht aan je uiterlijk te besteden. Maar wat draag je dan als gast op een bruiloft?

Wat doe je aan naar een bruiloft? Check eerst de dresscode

Om te beslissen wat jouw outfit voor de bruiloft wordt, is het allereerst belangrijk om na te gaan of er een dresscode is. Als dit het geval is, staat het op de uitnodiging vermeld. Veelvoorkomende dresscodes zijn bijvoorbeeld smart casual, casual chic, black tie, cocktail, summer chic, tenue de ville, ibiza chic en bohemian chic. Probeer je kleding als bruiloft gast zo goed mogelijk bij de dresscode aan te laten sluiten, daar doe je het bruidspaar zeker een plezier mee.

Outfit voor een bruiloft als je als vrouw te gast bent

Staat er geen dresscode op de uitnodiging vermeld? Dan ben je zelf vrij om te kiezen wat je draagt. Als je als vrouw te gast bent op een bruiloft, kies je voor een stijlvolle outfit met bijvoorbeeld een rok of een jurkje. Maar ook een nette broek of een jumpsuit doen het altijd goed. Trouwt het bruidspaar in de kerk? Zorg er dan voor dat je schouders bedekt zijn.

Bruiloft kleding voor een man die te gast is

Als man draag je meestal een pak naar een bruiloft of een nette broek met een colbert. Bij een zomerse bruiloft is het slim om voor een luchtig stofje te kiezen waarin je het niet te warm krijgt. Om je outfit extra netjes te maken kun je ook een stropdas of een strik dragen op de bruiloft. Je maakt het plaatje compleet met een paar mooie schoenen.

Mag je wit dragen op een bruiloft?

Dan nog even een belangrijke vraag die veel gesteld wordt: Mag je wit dragen op een bruiloft? Het antwoord hierop is simpel: Nee, dat is niet de bedoeling. Probeer wit en andere kleuren die tegen wit aan zitten zoveel mogelijk te vermijden. Wit is de kleur van de bruid en het is dus niet de bedoeling dat jij ook een witte outfit draagt op de bruiloft. Een witte, lange jurk is een echte no go. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen. Misschien trouwt het bruidspaar met het thema Ibiza chic, in dit geval is witte kleding vaak wel toegestaan. Het kan ook zijn dat het bruidspaar juist voor een heel wit thema kiest.

Als gast draag je geen wit op de bruiloft

Fotograaf: Chris and Ruth

Wat doe je aan op een trouwfeest?

Ben je geen daggast op een bruiloft, maar ga je alleen naar het trouwfeest? Dan zijn de regels iets minder strak en is het vooral belangrijk dat je een feestelijke outfit draagt. Als vrouw kun je bijvoorbeeld een mooi jurkje aantrekken en als man zit je goed met een nette broek en een colbertje. Ook hierbij geldt natuurlijk wel dat je je aan de dresscode houdt als die er is. Heeft het bruidspaar een bepaalde themakleur doorgegeven? Dan is het leuk om deze kleur in je outfit te verwerken.

Twijfel over je kleding als bruiloft gast

Twijfel je toch over de outfit die je voor de bruiloft hebt uitgekozen? Vraag dan de ceremoniemeester even om raad. Hij of zij kan je vast meer vertellen over de kledingvoorschriften en de wensen van het bruidspaar. Zo voorkom je dat je je tijdens de bruiloft ongemakkelijk voelt bij de kleding die je hebt uitgekozen. Compleet over- of underdressed zijn kan namelijk erg vervelend zijn.