De ultieme checklist met taken van de ceremoniemeester

Ben je gevraagd als ceremoniemeester voor een bruiloft? Een hele eer natuurlijk, maar ook een zware taak! Om er voor te zorgen dat je vooral veel kunt genieten van de bruiloft en niet te veel stress hebt, hebben wij deze overzichtelijke ceremoniemeester checklist voor je opgesteld met alle taken van de ceremoniemeester. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet!

Het kan best even spannend zijn als je gevraagd bent als ceremoniemeester. Het is een leuke taak, maar je zult er ook flink wat tijd mee kwijt zijn. Alleen wat doet een ceremoniemeester nou eigenlijk precies? Wij hebben een handige actielijst voor de ceremoniemeester opgesteld!

Wat doet een ceremoniemeester?

Als ceremoniemeester ben je de rechterhand van het bruidspaar. Je assisteert ze niet alleen gedurende de dag zelf, maar ook tijdens de voorbereidingen. De taken van de ceremoniemeester beginnen al maanden voor de bruiloft en eindigen soms een paar weken na de grote dag. Natuurlijk is het voor elke ceremoniemeester verschillend wat het bruidspaar van hem of haar verwacht, maar toch zijn er veel taken die bijna elke ceremoniemeester wel uit moet voeren. Met deze ceremoniemeester checklist kun je nagaan of je overal aan gedacht hebt en weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet!

Taken van de ceremoniemeester voor de bruiloft

Het voorbereiden voor de grote dag begint meestal maanden tevoren en ook de eerste taken van de ceremoniemeester starten dan. Je bent betrokken bij alle voorbereidingen en je zorgt voor de volgende dingen:

#1. Adressen van de gasten verzamelen

Het bruidspaar stelt de gastenlijst voor hun bruiloft op, maar vervolgens is het jouw taak om alle adressen te verzamelen. Bij een grote gastenlijst kan dit flink wat tijd kosten. Heeft het bruidspaar al een lijst met adressen klaarliggen? Controleer dan even of deze adressen kloppen zodat je zeker weet dat alle uitnodigingen straks goed aan zullen komen.

#2. Uitnodigingen versturen

Zodra de gastenlijst bekend is, kunnen de gasten op de hoogte worden gebracht. De officiële trouwkaarten worden meestal ongeveer acht weken voor de bruiloft verzonden. Als ceremoniemeester is het jouw taak om de kaarten op de bus te doen. Dit geeft jou mooi de gelegenheid om meteen een briefje toe te voegen met wat extra informatie voor de gasten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld doorgeven of het bruidspaar het leuk vindt als er stukjes worden opgevoerd en je kunt de gasten ook vragen om een bepaalde verrassing voor het bruidspaar te verzorgen.

Tegenwoordig worden er lang niet meer altijd officiële trouwkaarten verstuurd. Een bruiloft website is een modern en handig alternatief. Voor jou als ceremoniemeester kan dit zeker handig zijn. Je kunt namelijk veel informatie kwijt op zo’n website en je kunt hier ook heel gemakkelijk een cadeaulijst of een RSVP formulier aan toevoegen. Dat scheelt een hoop gedoe!

#3. Lijst maken van alle speeches en stukjes

Vind het bruidspaar het leuk als er speeches of stukjes gedaan worden? Dan is het jouw taak om te inventariseren wie dit zou willen. Vervolgens kun je een planning maken om te zorgen dat iedereen aan de beurt komt, maar het verloop van de bruiloft er niet door gehinderd wordt. Plan bijvoorbeeld niet teveel stukjes achter elkaar in en probeer het trouwfeest niet te vaak stil te leggen.

#4. Cadeaulijst opstellen en bijhouden

Heeft het bruidspaar wensen met betrekking tot de cadeaus? Dan kunnen ze dit aan jou doorgeven. Het is ook mogelijk om een cadeaulijst op te stellen voor het bruidspaar. De gasten kunnen dan bij jou doorgeven wat ze het bruidspaar willen geven. Heeft het bruidspaar geen specifieke wensen? Dan kunnen ze het waarschijnlijk wel waarderen als de gasten een geldbedrag geven. Als ceremoniemeester kun je ook een handige app aanmaken om het bruidspaar met hun droomcadeaus te verrassen. Een ander leuk idee is het cadeau geven van een stukje van de huwelijksreis. Het bruidspaar stelt in dit geval een lijst op met onderdelen van hun huwelijksreis zoals bijvoorbeeld overnachtingen, etentjes en leuke activiteiten. De gasten kunnen zelf één van deze onderdelen kiezen om cadeau te geven aan het bruidspaar.

#5. Trouwlocatie bezoeken

Als ceremoniemeester is het belangrijk dat je de trouwlocatie(s) goed kent. Daarom breng je vooraf een bezoek om alles te bekijken. Let bijvoorbeeld even op wat er nodig is aan decoratie, hoe de ruimtes zijn ingedeeld, waar je spullen en cadeaus kwijt kunt, of er voldoende ruimte is voor gasten die even willen zitten en waar de toiletten zijn (kan de bruid ook naar het toilet in een grote jurk?). Door dit vooraf vast rustig te bekijken, kun je heel wat stress op de trouwdag zelf voorkomen. Mag je het bruidspaar ook assisteren bij het uitkiezen van de trouwlocatie? Neem dan deze lijst met 15 vragen die je aan de trouwlocatie kunt stellen zeker mee!

#6. Vrijgezellenfeest organiseren

Als vriendin van de bruid of vriend van de bruidegom heb jij de belangrijke taak om het vrijgezellenfeest te organiseren. Dit is een leuke, maar soms ook best lastige taak. Maak vooraf een lijstje van de vrienden die uitgenodigd moeten worden en probeer (met elkaar) een leuk programma op te stellen voor de vrijgezel. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van deze 25 ideeën voor een vrijgezellenfeest voor vrouwen. Probeer zoveel mogelijk mensen tevreden te houden, maar laat het programma vooral afhangen van de wensen van de bruid.

#7. Draaiboek voor de bruiloft maken

Een draaiboek voor de bruiloft is erg belangrijk om alles goed te laten verlopen. In principe maken de bruid en bruidegom het draaiboek, maar jij kunt ze hier natuurlijk wel bij helpen. Zorg er voor dat de planning niet te strak is, haasten is nooit leuk. Plan ook voldoende rustmomentjes in voor het bruidspaar waarop ze even niets hoeven en misschien zelfs wat tijd alleen met elkaar hebben. Zorg er wel voor dat de gasten ook altijd wat te doen hebben en zich niet gaan vervelen.

#8. Lijst met leveranciers samenstellen

Tot slot is het tijdens de voorbereidingen van de bruiloft van belang om een duidelijke lijst met leveranciers samen te stellen. Zorg dat je van alle leveranciers een telefoonnummer hebt waardoor je ze op de dag van de bruiloft snel kunt bereiken. Geef ook je eigen telefoonnummer aan ze door zodat ze kunnen bellen als dat nodig is. Jij bent namelijk het aanspreekpunt voor de leveranciers en als er iets fout gaat, zul jij het op moeten lossen.

Bruid met haar ceremoniemeester

Fotocredits: @Chantelle Paige

Taken van de ceremoniemeester op de trouwdag zelf

Op de dag zelf beginnen de taken van de ceremoniemeester natuurlijk pas echt! Je bent gedurende de hele dag het aanspreekpunt voor de gasten en de leveranciers. Je zorgt er voor dat het bruidspaar geen stress ervaart en lost alle problemen zo snel mogelijk op. Daarbij heb je de volgende taken:

#1. Bruidsboeket ophalen

De dag begint vroeg met het ophalen van het bruidsboeket voor de bruid. Omdat dit boeket vers moet zijn, kun je hem pas op de ochtend van de bruiloft halen. Dit is dan ook jouw eerste taak op deze bijzondere dag. Haalt de bruidegom het bruidsboeket op? Dan kun je dit onderdeel overslaan.

#2. Assisteren bij het maken van de trouwfoto´s

Wanneer het bruidspaar bezig is met de fotoshoot, ga jij mee om te assisteren. De jurk van de bruid optillen, een tas met spullen meeslepen, de fotograaf helpen bij het maken van de perfecte foto; je hebt genoeg te doen! Het is slim om hiervoor naast je nette pumps ook een paar makkelijk lopende schoenen mee te nemen.

Tip: Ben je bang dat de jurk van de bruid vies wordt tijdens de fotoshoot? Lees dan zeker even het blog Eerste hulp bij vlekken in je trouwjurk. Zorg ook dat je altijd wat make-up, haarlak en speldjes paraat hebt om de bruid er weer tiptop uit te laten zien.

Ceremoniemeester tilt trouwjurk op

Fotograaf: Vue Photography

#3. Gasten welkom heten op de bruiloft

Zodra de gasten aankomen, sta jij klaar om ze welkom te heten. Je schudt iedereen een hand en zorgt dat ze wat te drinken of te eten krijgen. Omdat jij gedurende de hele dag het aanspreekpunt bent voor de gasten, is het belangrijk dat ze je bij het begin van de dag vast leren kennen.

#4. Corsages uitdelen

Als je klaarstaat om alle gasten te ontvangen, kun je ook meteen de corsages uitdelen en helpen bij het opspelden van deze bloemstukjes. De mannen dragen het corsage aan de linkerkant met de bloem omhoog, bij vrouwen wordt hij naar beneden gedragen. Wanneer het bruidspaar voor corsages met een magneetje heeft gekozen, weet je zeker dat de kleding van de gasten niet kapot gaat. Anders zul je de corsages voorzichtig op moeten spelden om de kleding zo min mogelijk te beschadigen.

#5. Gasten naar de juiste plek leiden

Zodra de ceremonie begint, zullen alle gasten naar de juiste plek geleid moeten worden. Jij kunt er voor zorgen dat de naaste familie vooraan komt te zitten en ook alle andere gasten een plekje krijgen waar ze het bruidspaar goed kunnen zien. Door vooraf vast wat plekken te reserveren, weet je zeker dat de belangrijkste gasten de beste plekken krijgen.

#6. Contact houden met leveranciers

Gedurende de hele dag zullen er leveranciers langskomen. Bijvoorbeeld voor het klaarzetten van de bruidstaart, het neerzetten van stoelen en het opbouwen van de feestlocatie. Zorg er voor dat je precies weet wie wanneer waar moet zijn en wat er moet gebeuren. Zo heb je het ook op tijd door wanneer er iets mis gaat of er iemand te laat is.

#7. Speeches en bruiloft stukjes bijhouden

De lijst met speeches en stukjes houd je ook goed bij de hand, zodat je precies weet wat er wanneer staat te gebeuren. Loopt het programma iets uit? Zorg er dan voor dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt met alle mensen die hiermee te maken hebben. Het is bijvoorbeeld niet handig als het hoofdgerecht net wordt opgediend op het moment dat de vader van de bruid een speech aan het houden is.

#8. Cadeautafel beheren

Geven de gasten hun cadeaus aan het bruidspaar? Dan sta jij klaar om alle cadeaus aan te nemen en uit te stallen op de cadeautafel. Slimme tip: plak er een briefje op met de namen van de gasten die het cadeau gegeven hebben zodat het bruidspaar later precies weet wat ze van wie gekregen hebben.

#9. Gastenboek regelen

Heeft het bruidspaar een gastenboek geregeld? Dan zorg jij er voor dat iedereen er een stukje in schrijft. Als het bruidspaar geen gastenboek heeft aangeschaft, kun je hier zelf een leuk alternatief voor bedenken. Dit is een leuke verrassing voor het bruidspaar en een waardevolle herinnering aan hun bruiloft. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze 16 originele gastenboek ideeën.

Ceremoniemeester taken na afloop van de bruiloft

De taken van de ceremoniemeester zijn ook na de bruiloft nog niet afgelopen. Vergeet bijvoorbeeld niet om de volgende dingen nog even te regelen:

#1. Bedankkaartjes versturen namens het bruidspaar

Sommige bruidsparen vinden het leuk om na afloop van de bruiloft een bedankkaartje naar alle gasten te versturen. Dit kan bijvoorbeeld een foto zijn van de bruiloft met een bedanktekst achterop. Ook bij deze kaarten is het weer jouw taak om ze op de post te doen zodat het bruidspaar alle tijd heeft om van hun wittebroodsweken te genieten.

#2. Foto´s verzamelen van de gasten

Zijn er gasten die zelf foto´s hebben gemaakt tijdens de bruiloft? Dan is het leuk om al deze foto´s voor het bruidspaar te verzamelen! Het bruidspaar heeft waarschijnlijk een heleboel professionele trouwfoto´s van de fotograaf, maar het is ook leuk om wat spontane foto´s te hebben die de gasten zelf hebben gemaakt.

Eén ceremoniemeester of twee ceremoniemeesters?

Schrik je een beetje van de hoeveelheid werk die er op je af komt? Ceremoniemeester zijn op een bruiloft is een belangrijke rol die flink wat tijd kan kosten. Toch hangt het vooral van het bruidspaar af wat je taken uiteindelijk zullen worden en hoeveel tijd hierin gaat zitten. Blijkt het toch erg veel te zijn? Dan kun je ook voorstellen om het ceremoniemeesterschap te delen. Met twee ceremoniemeesters is het gemakkelijker om alles tegelijk in de gaten te houden. Het bruidspaar kan ook een professionele ceremoniemeester inhuren voor de belangrijkste dingen. In dat geval hoef jij alleen nog wat kleine dingen te regelen en zul je tijdens de bruiloft zelf weinig meer hoeven te doen.

Complete ceremoniemeester checklist

Hieronder vind je een handige checklist waarop we alle taken van de ceremoniemeester nog eens netjes op een rijtje hebben gezet (Tip: Pin de afbeelding op een Pinterest bord zodat je hem op een handige plek kunt bewaren). Door deze actielijst als ceremoniemeester bij de hand te houden, weet je zeker dat je niets vergeet.

Ben je als ceremoniemeester nog op zoek naar een ludieke actie voor het bruidspaar? Een aantal leuke ideeën kun je vinden in onze blog met 8 ludieke ideeën voor de ceremoniemeester! Ook hebben wij een blog geschreven met de 14 leukste ideeën om het bruidspaar te verrassen.

Dit blog bevat affiliate links. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *