Ben je gevraagd als ceremoniemeester voor een bruiloft? Een hele eer natuurlijk, maar ook een zware taak! Om er voor te zorgen dat je vooral veel kunt genieten van de bruiloft en niet te veel stress hebt, hebben wij deze overzichtelijke ceremoniemeester checklist voor je opgesteld met alle taken van de ceremoniemeester. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet! 

De taken van de ceremoniemeester beginnen al maanden voor de bruiloft en eindigen soms een paar weken na de grote dag. Natuurlijk is het voor elke ceremoniemeester verschillend wat het bruidspaar van hem of haar verwacht, maar toch zijn er veel taken die bijna elke ceremoniemeester wel uit moet voeren. Met deze ceremoniemeester checklist kun je nagaan of je overal aan gedacht hebt!

Taken voor de bruiloft

Het voorbereiden voor de grote dag begint meestal maanden tevoren en ook de eerste taken van de ceremoniemeester starten dan. Je bent betrokken bij alle voorbereidingen en je zorgt voor de volgende dingen:

1. Adressen van de gasten verzamelen

Het bruidspaar stelt de gastenlijst voor hun bruiloft op, maar vervolgens is het jouw taak om alle adressen te verzamelen. Bij een grote gastenlijst kan dit flink wat tijd kosten.

2. Uitnodigingen verzenden

Zodra de gastenlijst bekend is, kunnen de daggasten op de hoogte worden gesteld. De officiële trouwkaarten worden meestal ongeveer acht weken voor de bruiloft verzonden. Als ceremoniemeester is het jouw taak om de kaarten op de bus te doen. Dit geeft jou mooi de gelegenheid om meteen een briefje toe te voegen met wat extra informatie voor de gasten. Hier kun je bijvoorbeeld ook aan de gasten vragen om een leuke verrassing voor het bruidspaar te verzorgen.

Trouwuitnodigingen

Fotocredits: Etsy

3. Lijst maken van alle speeches / stukjes

Vind het bruidspaar het leuk als er speeches of stukjes gedaan worden? Dan is het jouw taak om te inventariseren wie dit zou willen. Vervolgens kun je een planning maken om te zorgen dat iedereen aan de beurt komt, maar het verloop van de bruiloft er niet door gehinderd wordt.

4. Cadeaulijst opstellen en bijhouden

Heeft het bruidspaar wensen met betrekking tot de cadeaus? Dan kunnen ze dit aan jou doorgeven. Het is ook mogelijk om een cadeaulijst op te stellen voor het bruidspaar. De gasten kunnen dan bij jou doorgeven wat ze het bruidspaar willen geven.

5. Trouwlocaties bezoeken

Als ceremoniemeester is het belangrijk dat je de trouwlocatie(s) goed kent. Daarom breng je vooraf een bezoek om alles te bekijken. Let bijvoorbeeld even op wat er nodig is aan decoratie, hoe de ruimtes zijn ingedeeld, waar je spullen en cadeaus kwijt kunt, of er voldoende ruimte is voor gasten die even willen zitten en waar de toiletten zijn (kan de bruid ook naar het toilet in een grote jurk?)

6. Vrijgezellenfeest organiseren

Als vriendin van de bruid of vriend van de bruidegom heb jij de belangrijke taak om het vrijgezellenfeest te organiseren. Met deze 7 tips moet dat zeker lukken!

7. Draaiboek voor de bruiloft maken

Een draaiboek maken voor de bruiloft is erg belangrijk om alles goed te laten verlopen. Dit doe je samen met de bruid en de bruidegom. Zorg er voor dat de planning niet te strak is, haasten is nooit leuk. Plan ook voldoende rustmomentjes in voor het bruidspaar.

8. Lijst met leveranciers samenstellen

Tot slot is het voor de bruiloft van belang om een duidelijke lijst met leveranciers samen te stellen. Zorg dat je van alle leveranciers een telefoonnummer hebt waardoor je ze op de dag van de bruiloft snel kunt bereiken. Jij bent namelijk het aanspreekpunt voor de leveranciers en als er iets fout gaat, zul jij het op moeten lossen.

Bruid met haar ceremoniemeester

Fotocredits: @Chantelle Paige

Taken op de trouwdag zelf

Op de dag zelf beginnen de taken van de ceremoniemeester natuurlijk pas echt! Je bent gedurende de hele dag het aanspreekpunt voor de gasten en de leveranciers. Je zorgt er voor dat het bruidspaar geen stress ervaart en lost alle problemen zo snel mogelijk op. Daarnaast heb je de volgende taken:

1. Bruidsboeket ophalen

De dag begint vroeg met het ophalen van het bruidsboeket voor de bruid. Omdat dit boeket vers moet zijn, kun je hem pas op de ochtend van de bruiloft halen.

2. Assisteren bij het maken van de trouwfoto´s

Wanneer het bruidspaar bezig is met de fotoshoot, ga jij mee om te assisteren. De jurk van de bruid optillen, een tas met spullen meeslepen, de fotograaf helpen bij het maken van de perfecte foto; je hebt genoeg te doen!

Tip: Bang dat de jurk van de bruid vies wordt tijdens de fotoshoot? Lees dan zeker even het blog Eerste hulp bij vlekken in je trouwjurk

Taken van de ceremoniemeester

Fotograaf: Vue Photography

4. Gasten welkom heten

Zodra de gasten aankomen, sta jij klaar om ze welkom te heten. Je schudt iedereen een hand en zorgt dat ze wat te drinken of te eten krijgen.

5. Corsages uitdelen

Ook kun je dan de corsages aan de daggasten uitdelen. De mannen dragen de corsage aan de linkerkant met de bloem omhoog, bij vrouwen wordt hij naar beneden opgespeld.

6. Gasten naar de juiste plek leiden

Zodra de ceremonie begint, zullen alle gasten naar de juiste plek geleid worden. Jij kunt er voor zorgen dat de naaste familie vooraan komt te zitten en ook alle andere gasten een plekje krijgen.

7. Contact houden met leveranciers

Gedurende de hele dag zullen er leveranciers langskomen. Bijvoorbeeld voor de bruidstaart, het neerzetten van stoelen en het opbouwen van de feestlocatie. Zorg er voor dat je precies weet wie wanneer waar moet zijn en wat er moet gebeuren.

8. Speeches / stukjes bijhouden

De lijst met speeches en stukjes houd je ook goed bij de hand, zodat je precies weet wat er wanneer staat te gebeuren. Loopt het programma iets uit? Zorg er dan voor dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt met alle mensen die hiermee te maken hebben. Het is bijvoorbeeld niet handig als het hoofdgerecht net wordt opgediend op het moment dat de vader van de bruid een speech aan het houden is.

9. Cadeautafel beheren

Geven de gasten hun cadeaus aan het bruidspaar? Dan sta jij klaar om alle cadeaus aan te nemen en uit te stallen op de cadeautafel. Slimme tip: plak er een briefje op met de namen van de gasten die het cadeau gegeven hebben zodat het bruidspaar later precies weet wat ze van wie gekregen hebben.

10. Gastenboek verzorgen

Heeft het bruidspaar een gastenboek geregeld? Dan zorg jij er voor dat iedereen er een stukje in schrijft. Als het bruidspaar geen gastenboek heeft aangeschaft, kun je hier zelf een leuk alternatief voor bedenken.

Na afloop

De taken van de ceremoniemeester zijn ook na de bruiloft nog niet afgelopen. Vergeet namelijk niet de volgende dingen nog even te regelen:

1. Bedankkaartjes versturen

Sommige bruidsparen vinden het leuk om na afloop van de bruiloft een bedankkaartje naar alle gasten te versturen. Dit kan bijvoorbeeld een foto zijn van de bruiloft met een bedanktekst achterop. Ook bij deze kaarten is het weer jouw taak om ze op de post te doen.

2. Foto´s verzamelen van de gasten

Zijn er gasten die zelf foto´s hebben gemaakt tijdens de bruiloft? Dan is het leuk om al deze foto´s voor het bruidspaar te verzamelen!

Complete checklist

Hieronder vind je een handige checklist waarop we alle taken van de ceremoniemeester nog eens netjes op een rijtje hebben gezet (Tip: Pin de afbeelding op een Pinterest bord zodat je hem op een handige plek kunt bewaren). Ben je als ceremoniemeester nog op zoek naar een ludieke actie voor het bruidspaar? Een aantal leuke ideeën kun je vinden in onze blog met 8 ludieke ideeën voor de ceremoniemeester! Ook hebben wij een blog geschreven met de 14 leukste ideeën om het bruidspaar te verrassen.

Ceremoniemeester checklist

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook onze andere blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *