Een huwelijksvoltrekking wordt gedaan door een trouwambtenaar. Dit kan een BABS zijn die voor de gemeente werkt, maar jullie kunnen ook zelf iemand uitzoeken. Een freelance BABS is mogelijk, maar ook je moeder, je vader of je beste vriendin kan trouwambtenaar voor 1 dag worden.

BABS is de afkorting voor Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Een BABS is bevoegd om jullie in de echt te verbinden. Wanneer jullie bij de gemeente trouwen, krijgen jullie een trouwambtenaar aangewezen. Jullie kunnen echter ook zelf een keuze maken.

Door wie willen jullie getrouwd worden?

Normaal gesproken krijgen jullie gewoon een trouwambtenaar vanuit de gemeente aangewezen. Met een freelance BABS hebben jullie al iets meer keuze. Willen jullie een echt persoonlijke trouwceremonie? Dan kunnen jullie er ook voor kiezen om een bekende trouwambtenaar voor 1 dag te maken.

Trouwceremonie

Fotograaf: Zwart Fotografie

Trouwambtenaar voor 1 dag

Willen jullie graag getrouwd worden door een goede vriend of familielid? Dat is mogelijk! Iedere Nederlander kan in principe trouwambtenaar voor 1 dag worden. Dat betekent dat je beëdigd wordt om één huwelijk te sluiten.

Uiteraard zit hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Om trouwambtenaar voor 1 dag te worden, moet je eerst informeren bij de gemeente of dit mogelijk is. Het bruidspaar kan vervolgens een verzoek indienen. In sommige gemeentes moet de datum van het huwelijk bij de aanvraag worden doorgegeven. Naast de contactgegevens van het bruidspaar en de trouwambtenaar vraagt de gemeente ook om een Verklaring Omtrent Gedrag. Wanneer alles in orde is, kan de trouwambtenaar voor 1 dag bij het gemeentehuis worden uitgenodigd. Hier krijgt hij informatie en kan hij vervolgens door de rechtbank worden beëdigd.

Kosten voor de benoeming

Natuurlijk zitten er kosten verbonden aan de aanvraag bij het gemeentehuis. Deze kosten verschillen per gemeente, maar houd rekening met €150 tot €350 euro. Bij sommige gemeenten is het verplicht om daarnaast een trouwambtenaar van de gemeente zelf in te huren om te controleren of alles volgens de regels verloopt.

Voor- en nadelen van getrouwd worden door een bekende

Een trouwambtenaar uit jullie eigen familie of vriendenkring is natuurlijk ontzettend persoonlijk. Het kan dan ook een mooie toevoeging zijn aan jullie bruiloft. Er zitten echter ook nadelen aan verbonden. Iemand trouwen is niet zo gemakkelijk als het soms lijkt. Je moet een goede toespraak kunnen geven en het is natuurlijk een heel belangrijk moment. Het zou vervelend zijn wanneer de persoon die jullie hiervoor vragen heel zenuwachtig wordt of het een te grote verantwoordelijkheid vindt. Het zou ook zo kunnen zijn dat jullie er zelf spijt van krijgen omdat het toch tegenvalt. Bedenk van tevoren dus goed of de persoon die jullie willen vragen dit echt kan en wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *