Trouwambtenaar en bruidspaar

Fotograaf: Mon et Mine

Trouwambtenaar voor 1 dag, BABS worden doe je zo!

Een bruiloft draait natuurlijk vooral om de ceremonie waarbij jullie elkaar het jawoord geven. Voor deze huwelijksvoltrekking heb je een trouwambtenaar nodig. Dit kan een BABS zijn die voor de gemeente werkt, maar jullie kunnen hier ook zelf iemand voor uitkiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een zelfstandige BABS inhuren, maar is het ook mogelijk om je moeder, vader, beste vriend of vriendin als trouwambtenaar voor 1 dag te laten benoemen. Alleen hoe word je nou precies trouwambtenaar? En hoe werkt het inschakelen van een bekende als jullie BABS? 

BABS is de afkorting voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Een BABS is bevoegd om jullie in de echt te verbinden. Wanneer jullie bij de gemeente trouwen, krijgen jullie standaard een trouwambtenaar aangewezen. Het is echter ook mogelijk om een eigen trouwambtenaar mee te nemen. Dit zorgt er voor dat jullie ceremonie extra persoonlijk wordt.

Getrouwd worden door een trouwambtenaar

Wanneer jullie trouwen, kan dat op drie verschillende manieren. De meest simpele en goedkoopste optie is de trouwambtenaar die door de gemeente wordt aangewezen voor jullie bruiloft. In plaats hiervan kunnen jullie ook een zelfstandige BABS inhuren die vaak uitgebreid de tijd neemt om jullie beter te leren kennen en zo een persoonlijk praatje kan voorbereiden voor jullie ceremonie. Hier betaal je iets meer geld voor, maar je krijgt er wel een mooie ceremonie voor terug. Nog persoonlijker is het echter wanneer jullie getrouwd kunnen worden door iemand die een belangrijke rol in jullie leven speelt. In dit geval kunnen jullie kiezen voor een trouwambtenaar voor 1 dag.

Trouwambtenaar voor 1 dag

Fotograaf: Mae and Co

Trouwambtenaar voor 1 dag

Willen jullie graag getrouwd worden door een goede vriend of familielid? Dat is mogelijk! Iedere Nederlander kan in principe trouwambtenaar voor 1 dag worden. Dat betekent dat een bekende van jullie beëdigd wordt om één huwelijk te sluiten. Zo kunnen jullie getrouwd worden door iemand die veel voor jullie betekent en is dit huwelijk ook nog eens rechtsgeldig!

Hoe word je trouwambtenaar?

Uiteraard kun je niet zo maar BABS worden, hier zit wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Om BABS voor 1 dag te worden, moet je eerst informeren bij de gemeente of dit mogelijk is. Het bruidspaar kan vervolgens een verzoek indienen. Hierbij heb je een aantal gegevens nodig. In sommige gemeenten moet je bijvoorbeeld de datum van het huwelijk meteen bij de aanvraag doorgeven. Naast de contactgegevens van het bruidspaar en de trouwambtenaar vraagt de gemeente ook om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Wanneer alles in orde is, wordt de trouwambtenaar bij het gemeentehuis uitgenodigd. Hier krijgt hij informatie en vervolgens wordt hij door de rechtbank beëdigd. Tot slot is het nog mogelijk om een cursus te volgen als trouwambtenaar voor 1 dag. Hier leer je alles wat nodig is om deze bijzondere rol te kunnen vervullen.

Kosten BABS voor een dag

BABS worden is niet gratis, natuurlijk zitten er kosten verbonden aan de aanvraag bij het gemeentehuis. Deze kosten verschillen per gemeente, maar houd rekening met €150 tot €350 euro. Bij sommige gemeenten is het verplicht om daarnaast een trouwambtenaar van de gemeente zelf in te huren om te controleren of alles volgens de regels verloopt. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Hoeveel dit precies is, hangt af van de gemeente waar jullie trouwen. Je kunt de kosten terugvinden op de website van jullie gemeente.

Voordelen van getrouwd worden door een bekende

Het heeft heel wat voordelen om te trouwen met een BABS voor 1 dag. Jullie kunnen bijvoorbeeld helemaal zelf kiezen wie jullie trouwambtenaar wordt. Dit betekent dat jullie iemand kunnen vragen waar jullie een extra bijzondere band mee hebben, wat zorgt voor een ontzettend persoonlijke trouwceremonie. Bovendien hebben jullie veel invloed op de ceremonie en zal het een heel bijzondere ervaring zijn. Dit maakt jullie bruiloft echt uniek!

Verder lezen: 14 Tips voor een persoonlijke trouwceremonie

Nadelen van getrouwd worden door een trouwambtenaar voor 1 dag

Hoe leuk een bekende als trouwambtenaar ook is, er zitten ook nadelen aan verbonden. Iemand trouwen is bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Je moet een goede toespraak kunnen houden en de trouwceremonie is natuurlijk ontzettend belangrijk, waardoor er veel druk op kan komen te liggen. Het zou vervelend zijn wanneer de persoon die jullie hiervoor vragen heel zenuwachtig wordt of het een te grote verantwoordelijkheid vindt. Het zou ook zo kunnen zijn dat jullie er zelf spijt van krijgen omdat jullie trouwambtenaar toch tegenvalt.

Bedenk van tevoren dus goed of de persoon die jullie willen vragen dit echt kan en wil doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het iemand is waar jullie écht een bijzondere band mee hebben. Het zou jammer zijn als jullie jaren later terugdenken aan jullie bruiloft en eigenlijk helemaal geen contact meer met jullie trouwambtenaar hebben. Twijfel jullie toch? In dat geval is het misschien beter om op zoek te gaan naar een zelfstandig trouwambtenaar. Ook heel uniek en persoonlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *