Bruidspaar onder de bloesem bomen

Fotograaf: Sam Rae MUA Photo

Zo vind je een betaalbare fotograaf voor jullie huwelijk

Natuurlijk wil je alle mooie herinneringen van jullie bruiloft vast laten leggen voor later. Het inhuren van een goede trouwfotograaf is dan ook erg belangrijk. Wel neemt dit vaak een flink deel in van jullie totale budget. Dus hoe ga je dan op zoek naar een betaalbare fotograaf voor jullie huwelijk?  

Als jullie gaan trouwen, zul je zien dat hier heel wat kosten bij komen kijken. Met een beperkt budget moet je slimme keuzes maken om niet alsnog te veel geld uit te geven. De trouwfotograaf kost over het algemeen een groot deel van jullie budget. Niet zo gek, want je wilt natuurlijk een echte professional huren voor jullie bruiloft. Maar wat als je dit geld niet hebt? Hoe zorg je dan voor een betaalbare fotograaf voor jullie huwelijk?

Budget voor de trouwfotograaf

Om te weten wat een betaalbare fotograaf is, zul je eerst moeten weten wat een trouwfotograaf normaalgesproken kost. Je kunt naar de kosten per uur of in totaal kijken. Gemiddeld kost een trouwfotograaf ongeveer 150 tot 200 euro per uur. Het uurtarief lijkt misschien hoog, maar een fotograaf heeft heel wat meer werk dan alleen op jullie bruiloft. Er gaan namelijk ook nog flink wat uren in de nabewerking van de foto’s zitten. Een totaalbedrag van 2000 euro of meer is dus zeker niet gek.

Bruidspaar tijdens de fotoshoot

Fotograaf: Gina Paulson

Waar moet je op letten bij een betaalbare fotograaf voor jullie huwelijk?

Heb je niet zo veel geld te besteden of houd je het budget voor de trouwfotograaf liever beperkt? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om een goedkopere fotograaf te boeken. Let er echter wel op dat het niet ten kosten gaat van de kwaliteit. Geld besparen is natuurlijk fijn, maar de trouwfoto’s bekijk je nog de rest van jullie leven. Het is dus jammer als je achteraf spijt krijgt van jullie keuze.

Hoe vind je dan wel een betaalbare fotograaf voor jullie huwelijk zonder te veel risico te lopen? Allereerst is het belangrijk om goed na te denken over wat jullie precies willen. Als je bijvoorbeeld niet per se een professioneel trouwalbum wil, kan dit flink wat geld schelen. Een trouwalbum kost namelijk al snel een paar honderd euro. Ook door voor minder uren fotografie te gaan, kun je veel geld besparen. Huur de trouwfotograaf bijvoorbeeld alleen in voor de ceremonie, fotoshoot en receptie. Tijdens de voorbereidingen van de bruiloft en het feest in de avond kunnen jullie dan foto’s laten maken door jullie gasten zelf.

Lijkt de prijs die de trouwfotograaf rekent bijna te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Hoe lager de kosten, hoe groter het risico. Lees daarom altijd reviews en bekijk het portfolio van jullie fotograaf om er zeker van te zijn dat hij of zij goed werk levert.

Hobbyfotograaf inhuren voor jullie huwelijk

Dan zijn er ook nog bruidsparen die een vriend of familielid vragen om de foto’s op hun huwelijk te maken. Het is natuurlijk leuk als jullie een hobbyfotograaf in jullie kennissenkring hebben zitten, maar toch is het niet verstandig om van deze diensten gebruik te maken. De kwaliteit van de foto’s is vaak niet zo goed als van een professionele fotograaf en het risico dat er iets fout gaat is gewoon veel groter. Bovendien kan het vervelende situaties opleveren als jullie achteraf niet tevreden zijn met de foto’s. Dit doet vaak weinig goed voor jullie band met elkaar.

Totale kosten voor de bruidsreportage

De totale kosten voor de bruidsreportage liggen hoger dan alleen het uurtarief van de fotograaf. Er komen namelijk nog extra kosten bovenop. Soms rekent de fotograaf een tarief voor de reiskosten en ook het fotoalbum zit vaak niet inbegrepen. Wel zijn er veel fotografen die een compleet pakket aanbieden voor een aantal uur trouwfotografie, een trouwalbum en aanvullende kosten. In dat geval krijg je vooraf de totale prijs te zien, wel zo fijn! Check altijd nog even goed of inderdaad alle kosten in dit pakket opgenomen zijn en je achteraf niet alsnog met extra kosten te maken krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *