Budget bruiloft: Trouwen voor 1000 euro?

Trouwen kost flink wat geld. Voor een bruiloft ben je zo tienduizend euro kwijt. Maar het kan ook zeker goedkoper. Met een beetje creativiteit en de bereidheid zelf veel tijd in de voorbereidingen te steken, is het mogelijk om goedkoop te trouwen. Kan het zelfs voor 1000 euro? Ja hoor, een budget bruiloft is zeker mogelijk!

Een budget bruiloft kan zo goedkoop als jullie dat zelf willen. Gemiddeld geven bruidsparen bijna 15.000 euro uit aan hun grote dag (je leest hier hoe deze kosten zijn verdeeld), maar niemand zegt dat jullie dat ook moeten doen. Met flink wat creativiteit en DIY´s gaat het ook lukken voor een stuk minder geld! Ben je benieuwd hoe je kosten kunt besparen? Goedkoop trouwen kan op de volgende manieren:

Digitale trouwkaarten

Gaan jullie trouwen? Een bruiloft begint bij het uitnodigen van de gasten. Dat kan met een mooie trouwkaart, maar hier ben je al snel veel geld voor kwijt. In plaats daarvan kun je ook digitaal een leuk kaartje in elkaar zetten en via de mail versturen. Dit scheelt niet alleen geld voor de trouwkaarten zelf, maar ook de kosten van de postzegels. Wil je het toch wat professioneler aanpakken zonder dat dit al te veel geld kost? Overweeg dan eens om een bruiloft website te maken. Dit kost maar een paar tientjes en je kunt hier heel wat informatie op kwijt.

Goedkoop trouwen of gratis trouwen

Normaal gesproken ben je zo €500,- tot €1000,- kwijt voor de huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis. Alle gemeentes zijn echter ook verplicht om een gratis moment aan te bieden waarop het mogelijk is om te trouwen. Vaak is dit op minder populaire tijdstippen zoals de maandagochtend. Overigens mogen hier meestal geen gasten bij aanwezig zijn, alleen het bruidspaar en de getuigen. Na het officiële jawoord kunnen jullie de rest van de bruiloft natuurlijk wel met meerdere gasten vieren.

Trouwen in eigen tuin

Dan heb je natuurlijk wel een locatie nodig om de gasten uit te kunnen nodigen. Een locatie huren kost geld, maar misschien hebben jullie zelf wel een grote tuin waar de bruiloft plaats kan vinden? Of hebben jullie ouders met een groot huis? In dit blog lees je alles over een buiten bruiloft plannen in jullie eigen tuin. Toch liever een locatie huren? Kijk dan of er goedkope opties zijn zoals een buurthuis of een gemeentelijk gebouw in jullie wijk. Met wat decoratie maak je hier al snel een mooi plekje van.

(Trouw)ringen voor weinig geld

Officiële trouwringen zijn duur, maar je kunt ook gewone ringen kopen en laten graveren. Deze ringen kosten slechts een paar tientjes en kunnen ook van goede kwaliteit zijn. Zilveren ringen zijn overigens een stuk goedkoper dan de gouden variant, dus dat is ook een handige tip als je goedkoop wilt trouwen. Tot slot zou je nog sieraden kunnen laten omsmelten voor de trouwringen zodat je op de materiaalkosten kunt besparen.

Tweedehands trouwjurk

Natuurlijk is het leuk om nieuwe kleding te kopen om in te trouwen, maar als jullie voor een echte budget bruiloft gaan, moet het een stuk goedkoper. Heeft je man nog een net pak in de kast hangen? Dan hoeft er echt geen nieuwe te komen. Met een mooie stropdas en een chic overhemd ziet hij er meteen anders uit.

Trouwjurken kun je prima tweedehands aanschaffen. Tenslotte draagt iedere vrouw haar jurk (als het goed is) maar één keer en er zijn veel vrouwen die hem daarna verkopen. Je kunt er ook voor kiezen een jurk van je moeder, een vriendin of familielid te lenen. Trouwen jullie in de zomer? Dan kun je ook voor een kort, wit jurkje kiezen. Dit is een stuk goedkoper!

Besparen op de trouwfotograaf

Een goede trouwfotograaf is erg duur. Heb je een familielid dat goed overweg kan met een camera? Vraag hem of haar dan om foto´s te maken tijdens de huwelijksvoltrekking. Het is ook altijd leuk om een paar geposeerde foto´s te hebben. Verder kun je de gasten vragen zelf foto´s te maken. Deze foto´s zijn vaak lekker spontaan en daarom juist extra leuk!

Heb je toch iets meer geld te besteden? Dan is het fijn om wel een goede trouwfotograaf in te huren. Jullie zullen immers nog jarenlang plezier hebben van de trouwfoto´s. Goede foto’s zijn zeker de investering waard!

Eten en drinken voor een budget bruiloft

Wil je het eten en drinken op de bruiloft goedkoop houden? In plaats van een bruidstaart kun je aan een aantal gasten vragen een taart te bakken. Zo heb je niet één bruidstaart, maar verschillende lekkere taarten tijdens de receptie. Als avondeten kun je kiezen voor een pastabuffet of barbecue. Goedkoop, simpel, maar wel erg lekker! Ook foodtrucks zijn een leuke oplossing als jullie een gezellig diner willen hebben voor een beperkt budget.

Zelfgemaakte decoratie

Decoratie zorgt er voor dat elke locatie er uit kan zien als een trouwlocatie. Gelukkig kun je decoratie zelf maken, zodat je er nauwelijks geld aan uit hoeft te geven. Maak bijvoorbeeld zelf pompons, spijkerpatronen en tafeldecoratie. De leukste ideeën vind je op onze DIY pagina.

Budget bruiloft?

Het kan vervelend zijn om op veel kosten te moeten besparen bij een budget bruiloft, aan de andere kant is het ook heel leuk om er op een creatieve manier mee om te gaan. Veel grote uitgaven zijn eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Hier kun je gemakkelijk op besparen! Of jullie een echte budget bruiloft willen of toch liever wat meer geld aan jullie huwelijk besteden, mogen jullie natuurlijk zelf kiezen. Zorg er in ieder geval voor dat er alleen geld besteed wordt aan dingen waar jullie echt gelukkig van worden. Zo weet je zeker dat je nog heel lang kunt genieten van het geld dat jullie uitgeven.

Dit blog bevat affiliate links. 

Reacties (4)
 1. Als je dan toch een tuin tot je beschikking hebt en zelf de boodschappen hebt gedaan bij bijvoorbeeld de Aldi, dan is het nog de vraag hoe je dit verder gaat regelen aangaande de bediening. Hiervoor kun je hulptroepen uit je familie inschakelen, maar het is tevens mogelijk om hiervoor obers in te huren. Daar zijn verschillende bedrijven voor die dit kunnen doen. Deze obers kunnen werkelijk alles voor je uit handen nemen, zoals de ontvangst van gasten, bijhouden van het draaiboek, opruimen, bedienen en afwassen. Wel zo fijn als je op je eigen bruiloft wilt genieten van je gasten

 2. Hier mag je op de gratis moment gewoon nog 30 gasten hebben.

  Hier scheelt het een hoop in kosten omdat wij veel dingen via familie/vrienden doen
  (trouwauto (vriend van mijn vader), dj (mijn broer), uitnodigingen e.d (andere broer) fotograaf (moeder van vriendinnetje van dochter) en zo hebben we nog meer dingen goedkoop weten te houden. Wij doen het wel in 2x
  We trouwen gratis op maandag en het feest doen we op een ander moment.
  Kosten zijn alles bij elkaar ongeveer 500euro.

  Nu nog zorgen dat het echt gebeurt haha

  • Hej Kim,

   Je post is al van enkele jaren geleden maar ik ben erg benieuwd hoe jullie het op een budget van 500€ hebben kunnen houden met de organisatie van jullie trouwfeest.

   Groetjes,
   Katrijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *