Hebben jullie al een budget opgesteld voor jullie bruiloft? En hebben jullie daarbij ook rekening gehouden met onvoorziene kosten? Lang niet alle kosten van een bruiloft zijn namelijk even duidelijk. Het is daarom slim om vooraf even goed te checken of je overal aan gedacht hebt en eventuele verborgen kosten in kaart te brengen!
Onvoorziene kosten zijn altijd vervelend omdat het lastig is om er van tevoren rekening mee te houden. Natuurlijk kun je niet van alles vooraf al op de hoogte zijn, maar er zijn wel wat veelvoorkomende kosten die de meeste bruidsparen vergeten. Het is daarom slim om vast even naar de volgende onverwachte uitgaven te kijken.
Wat zijn verborgen kosten?
Eigenlijk zijn er altijd verborgen kosten bij een bruiloft. Dit zijn kosten die niet meteen duidelijk zijn en die pas later bekend worden gemaakt. Deze kosten worden bijvoorbeeld niet meteen genoemd door leveranciers, maar zijn later wel op de offerte zichtbaar. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel kosten die bruidsparen zelf vergeten mee te rekenen bij het bepalen van hun budget.
Voorbeelden van verborgen kosten op je bruiloft
Waarschijnlijk stellen jullie een budget op voor jullie bruiloft waarin de belangrijkste kostenposten worden opgenomen. Toch zijn er ook veel kosten die de meeste bruidsparen over het hoofd zien. Vergeet bijvoorbeeld niet om ook wat geld te reserveren voor de volgende voorbeelden van onvoorziene kosten:
- Verzenden van de trouwkaarten: Waarschijnlijk hebben jullie een budget opgesteld voor de trouwkaarten zelf, maar hebben jullie hierbij ook rekening gehouden met de kosten van het verzenden? Wanneer de kaarten extra zwaar zijn, kan het zelfs zijn dat jullie per kaart twee postzegels moeten betalen.
- Op maat maken van de trouwjurk: Zit jouw trouwjurk meteen als gegoten? Dan ben je een bofkont! De meeste trouwjurken moeten namelijk nog wel een beetje aangepast worden. Voor het vermaken van de jurk worden vaak extra kosten berekend.
- Reiskosten van leveranciers: De bedrijven die jullie inhuren, hanteren vaak niet alleen een vaste prijs voor de diensten die zij verlenen, maar zij brengen ook de reiskosten in rekening. Vergeet dit dus vooraf niet te checken!
- Aansnijden van de bruidstaart: Bestellen jullie de bruidstaart niet bij de trouwlocatie? Dan kan het zijn dat de locatie kosten in rekening brengt voor het aansnijden van de bruidstaart. Dit geld betaal je voor het gebruik van het servies en het personeel dat de bruidstaart aan de gasten serveert.
- Extra meubilair: Zijn er al mooie stoelen aanwezig op jullie trouwlocatie voor de ceremonie? En zijn er statafels voor tijdens het feest? Het kan zijn dat je geld moet reserveren voor huurkosten van extra meubilair.
- Maaltijden voor de mensen die jullie inhuren: Als je aan de kosten van het diner denkt, kijk je waarschijnlijk naar het aantal gasten op de gastenlijst. Maar houden jullie hierbij ook rekening met extra eters, zoals bijvoorbeeld de fotograaf of videograaf? Ook zij zullen namelijk wat moeten eten!
- Reinigen van de trouwkleding: Zelfs na jullie trouwdag zullen er nog dingen betaald moeten worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het reinigen van jullie trouwkleding? Na een dag feesten zullen jouw trouwjurk en zijn pak immers wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken!
Bruiloft potje voor onvoorziene kosten
Waarschijnlijk zal je ook met dit lijstje nog niet alle verborgen kosten op een rijtje hebben. Iedere bruiloft is immers weer anders en er zullen altijd uitgaven zijn die je vooraf niet verwacht. Daarom is het slim om een potje te maken voor onvoorziene kosten met ongeveer 10% van het totale budget. Wanneer je dit percentage voor onvoorziene kosten apart houdt, zal je niet snel in de problemen komen!
Lukt het jullie niet om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een dure bruiloft? Dan kunnen jullie overwegen om voor een budget bruiloft te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat het al mogelijk is om te trouwen voor 1000 euro?