Birdcage veil als alternatief voor de traditionele sluier

Traditioneel draagt een bruid een lange sluier op haar bruiloft. Prachtig natuurlijk, maar ook een beetje ouderwets. Zit je niet zo te wachten op een meterslange sluier, maar zoek je wel naar een passend alternatief? Dan is de birdcage veil misschien een idee! Deze mini sluier zet je vast in je haar voor een mooie vintage look, maar dan wel met een hip randje! 

Het uiterlijk van de bruid draait niet alleen om haar trouwjurk. Natuurlijk is een mooie jurk belangrijk, maar de accessoires maken het plaatje compleet. Vroeger trouwde bijna iedere bruid met een sluier op, maar tegenwoordig kiezen veel bruiden voor een van de alternatieven. Een goed voorbeeld van zo´n alternatief is de birdcage veil. Dit is een kleine versie van de sluier die je in je haar vast kunt zetten.

Bruid met een birdcage veil

Eigenlijk bestaat de birdcage veil alleen uit een stukje nettule met een klem er aan. Vaak wordt hij versierd met bloemen of steentjes. Je kunt deze birdcage veil gewoon in de trouwwinkel kopen, net als bij sluiers heb je verschillende soorten en maten. Het is dus even uitproberen welke jou het beste staat. Kies je voor een simpele versie of een exemplaar met veel glitters en tierelantijntjes? Er is van alles mogelijk!

De birdcage veil is goed te combineren met sieraden of een ander haaraccessoire zoals een bloem of een strik. Een paar opvallend rode lippen staan er ook mooi bij en geven een echt vintage gevoel!

Bruid met birdcage veil in haar haar

Fotograaf: The Soft Season via Junebug Weddings

Je eigen birdcage veil maken

Een birdcage veil is over het algemeen sowieso goedkoper dan een sluier. Het is echter helemaal leuk (en goedkoop) wanneer je hem zelf maakt. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Tule
  • Haarkammetje
  • Naald en draad
  • Acrylverf
  • Potlood met gummetje achterop

Stap 1: Stippen maken

Eigenlijk heb je voor een birdcage veil alleen witte nettule nodig. Wil je jouw mini sluier iets opvallender maken? Dat kan door zilveren stippen op de stof te maken. Dit kan met een beetje zilveren acrylverf en een potlood met een gummetje kun je hier stippen op maken. Leg een vel papier onder de tule wanneer je begint met stempelen, maar laat de tule los van het papier drogen. Zo voorkom je dat er ook verf tussen de gaatjes van de tule komt te zitten. Het is namelijk wel zo mooi als je er nog steeds doorheen kunt kijken!

Stap 2: Tule knippen

Na ongeveer een half uur is de verf gedroogd en kun je gaan knippen. Kies een mooi formaat (afhankelijk van hoe groot of klein je het zelf wilt) en maak eventueel extra rondingen in de randen.

Stap 3: Haarkammetje bevestigen

En dan is het tijd om het stuk tule vast te naaien aan een haarkammetje. Je zou het kammetje nog kunnen versieren met steentjes of veertjes om hem extra opvallend te maken. Maar simpel kan ook juist heel mooi zijn!

Birdcage veil op de trouwfoto’s

Is je zelfgemaakte birdcage veil klaar? Of heb je er één in de winkel gekocht? Met deze alternatieve sluier op kun je prachtige foto´s laten maken, het geeft een heel bijzonder effect. Laat je fotograaf eens vanuit verschillende hoeken een foto van maken. Van bovenaf levert het bijvoorbeeld een gaaf resultaat op!