Alles over de sluier van de bruid

Traditioneel draagt de bruid een sluier op haar bruiloft. Tegenwoordig zie je ook nog regelmatig sluiers op bruiloften voorbij komen. Niet zo gek, want het staat natuurlijk super mooi en romantisch. Alleen waar is de bruidssluier precies voor? Wanneer draag je hem? En wat kun je doen als je liever geen sluier op jullie bruiloft draagt? Je leest er alles over in dit blog!

Een bruidssluier kan een enorm verschil maken voor het totaalplaatje. Hiermee zie je er namelijk meteen uit als een echte bruid. Het kan de perfecte finishing touch zijn voor jouw bruidslook. Sluiers worden bovendien al eeuwenlang gedragen. Maar waarom draag je als bruid eigenlijk een sluier? En heb je al besloten of je er zelf één gaat dragen op jullie trouwdag?

Traditie van de sluier van de bruid

Traditioneel draagt de bruid een sluier over haar gezicht op het moment dat ze aan de arm van haar vader naar het altaar loopt. De bruidegom mag zijn bruid namelijk nog niet zien voordat ze officieel getrouwd zijn. Aan het begin van de ceremonie valt de sluier van de bruid dus over haar gezicht. Zodra het jawoord is gegeven, tilt de bruidegom de stof omhoog zodat hij zijn bruid een kus kan geven.

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig bruiden die een sluier over hun gezicht dragen tijdens de trouwceremonie. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je helemaal geen bruidssluier draagt op jullie trouwdag. Een sluier leent zich namelijk ook uitstekend als haaraccessoire en je kunt sluiers in allerlei soorten en maten krijgen.

Voordelen van een sluier

Ben je gek op tradities en probeer je ook zoveel mogelijk tradities terug te laten komen op jullie bruiloft? Dan is het zeker een leuk idee om een sluier te dragen tijdens de ceremonie! Maar het dragen van een bruidssluier heeft ook andere voordelen. Zo staat het bijvoorbeeld fantastisch bij je trouwjurk en kan een sluier het plaatje van jou als bruid echt compleet maken. Bovendien kunnen jullie prachtige romantische foto´s maken onder dit bijzondere stukje stof.

Nadelen van een sluier voor de bruid

Toch zijn er ook steeds meer bruiden die de sluier liever achterwegen laten. Een nadeel is namelijk dat het niet altijd handig is om een flink stuk stof achter je aan te slepen. Zeker wanneer jullie veel buiten zijn, zal je sluier snel vies worden of in de weg zitten. Een andere reden om niet voor een bruidssluier te kiezen, is als je dit iets te traditioneel vindt en je liever voor een moderne bruidslook gaat. Op deze manier kun je bijvoorbeeld meer aandacht aan je bruidskapsel besteden of een ander opvallend accessoire dragen, zoals een mooie bloemenkrans.

Wanneer draag je de sluier als bruid?

Hoe mooi een bruidssluier ook is, echt praktisch is het niet om met zo’n lang stuk stof rond te lopen. Daarom hoef je je sluier niet de hele dag door te dragen. Alleen wat zijn de momenten dat je dit wel doet? Volgens de traditie draag je als bruid een sluier tijdens de ceremonie, dit is hier dus een mooi moment voor. Na de ceremonie kun je hem af doen, maar het is wel mooi om je bruidssluier mee te nemen voor het maken van de trouwfoto’s. Tijdens het trouwfeest is het minder handig om een sluier te dragen, omdat je hierdoor minder gemakkelijk kunt bewegen. ’s Avonds kun je hem daarom beter veilig opbergen.

Foto’s maken met de bruidssluier

Zoals we eerder al aangaven, is het zeker een goed idee om je bruidssluier te betrekken bij het maken van de trouwfoto’s. Je kunt prachtige romantische foto’s maken met deze sluier. Dit kunnen zowel foto’s van jou alleen zijn als foto’s van jullie samen. Lijkt het je leuk om een mooie bridal boudoir fotoshoot in te plannen? Ook daarbij kun je heel goed gebruik maken van jouw sluier!

Benieuwd hoe deze foto’s met sluier er uit kunnen komen te zien? Wij hebben vast wat prachtige voorbeelden verzameld:

Bridal boudoir fotoshoot

Fotograaf: Justine Milton

Leuke alternatieven voor de bruidssluier

Wil je liever geen bruidssluier dragen, maar ben je nog wel op zoek naar een mooi alternatief? Er zijn genoeg leuke dingen te bedenken zoals een mooi haaraccessoire of een birdcage veil. De bridcage veil is zelfs een bruidssluier die je zelf kunt maken! Natuurlijk kun je de sluier ook helemaal achterwege laten en gewoon gaan voor een prachtig bruidskapsel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *