Fotograaf: Sara Holfelt Photo

Geen cadeau voor jullie bruiloft, maar een goed doel steunen

De meeste gasten willen graag een cadeau meenemen naar jullie bruiloft. Voor jullie als bruidspaar is het natuurlijk ook leuk om cadeaus te ontvangen, maar een groot deel zal uiteindelijk op zolder verdwijnen. Een vaas die niet matcht met jullie interieur of twee verschillende serviezen? Eigenlijk zijn dit soort cadeaus alleen maar jammer van het geld en de moeite. In plaats hiervan zouden jullie ervoor kunnen kiezen om geen cadeau voor jullie bruiloft te vragen, maar een goed doel te steunen. 

Tegenwoordig heeft bijna ieder bruidspaar al een huis vol spullen. Het is dus niet meer nodig om bij de bruiloft de uitzet cadeau te krijgen van familie en vrienden. In plaats hiervan worden er vaak allerlei andere cadeaus bedacht. Leuk natuurlijk, maar uiteindelijk doe je vaak weinig met deze spullen. Het is daarom een goed idee om geen cadeau te vragen voor jullie bruiloft, maar in plaats daarvan een goed doel uit te kiezen.

Geld voor een goed doel in plaats van een cadeau

Hoeven jullie geen cadeaus voor de bruiloft? Vraag de gasten dan een envelopje met geld mee te nemen. Dit geld is niet voor jullie zelf, maar voor een goed doel dat jullie hebben uitgekozen. Het is leuk om dit goede doel van tevoren aan de gasten bekend te maken, zodat ze weten waar ze geld aan doneren. Op deze manier maken jullie met jullie bruiloft nog meer mensen (of dieren) op de wereld blij! Hebben jullie een bruiloft website met informatie over jullie trouwdag? Dan kunnen jullie hierop een pagina aanmaken met extra informatie over het goede doel en wellicht ook meteen een knop waarmee de gasten geld over kunnen maken.

Spaarpot voor een goed doel als cadeau

Vind je het een leuk idee, maar gaat het je wat ver om al het geld aan een goed doel te doneren? Dan kun je ook een aparte spaarpot neerzetten op jullie bruiloft waar gasten iets in kunnen doen voor het gekozen doel. Zo spaar je toch een mooi bedrag bij elkaar, maar krijg je zelf ook nog wat geld of cadeautjes.

Geen geld cadeau maar donatie vragen voor een goed doel

Fotocredits: Offbeat Bride

Goeden doelen cadeau voor de gasten

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een cadeau te geven waar je goede doelen mee steunt. Koop bijvoorbeeld armbandjes van Pink Ribbon om je bruidsmeisjes te bedanken of geef een cadeautje van een goed doel als gasten bedankje. De wereldwinkel heeft veel leuke spulletjes, maar er zijn ook veel goede doelen die een eigen webshop hebben.

Tenslotte kun je er ook nog voor kiezen om de gasten geen trouwbedankje mee te geven na afloop van de bruiloft, maar in plaats daarvan geld over te maken naar een goed doel. Zo kun je de gasten bijvoorbeeld allemaal een token geven ter waarde van een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 3 of 5 euro). Vervolgens kun je meerdere goede doelen kiezen die jullie graag willen steunen. Maak voor ieder goed doel een potje en laat de gasten vervolgens kiezen welk goede doel ze willen steunen door hun token in het bijbehorende bakje te doen. Na afloop van de bruiloft kunnen jullie het geld overmaken naar de goede doelen die de gasten hebben gekozen. Een leuk idee om de gasten ook nog wat inbreng te geven in hun eigen bedankje!