Gasten op een bruiloft

Fotograaf: Mon et Mine

Kun je een bijdrage voor jullie bruiloft vragen aan de gasten?

Je zult vast al gemerkt hebben dat bruiloften flink wat geld kosten. Dit kan een reden zijn waarom sommige bruidsparen wat langer moeten wachten voor ze elkaar het jawoord geven. Er zijn ook stellen die de gasten graag mee zouden willen laten betalen aan hun (dure) trouwdag. Maar kun je zomaar een bijdrage aan de gasten vragen voor jullie bruiloft?

Zo nu en dan zien we wel eens bruiloften voorbij komen waar de gasten zelf een kleine bijdrage hebben moeten leveren. De vraag is alleen of je dit zomaar kunt vragen, of dat het toch beter is om zelf wat langer te sparen. Moeten jullie als bruidspaar alle onderdelen van de bruiloft betalen, of kunnen de gasten hier ook een handje bij helpen?

Bijdrage voor de bruiloft vragen

Wanneer jullie het geld voor de bruiloft niet bij elkaar kunnen krijgen, is het mogelijk om een bijdrage aan de gasten te vragen. Dit is echter wel een gevoelig punt, sommige gasten zullen er namelijk echt niet op zitten te wachten om mee te betalen aan jullie huwelijk. Zeker de gasten die wat minder dicht bij jullie staan of zelf niets met trouwen hebben, zullen hier moeite mee kunnen hebben. Over het algemeen hebben bruiloft gasten namelijk al best wat kosten. Ze moeten naar de locatie reizen, misschien kleding aanschaffen en ze willen vast ook graag een cadeau voor jullie meebrengen. Jullie kunnen er dan ook beter voor kiezen om goedkoper te trouwen en het gehele bedrag zelf te betalen. Wist je dat je al kunt trouwen voor 1000 euro?

Eigen drankjes laten betalen als bijdrage

Er zijn ook bruidsparen die ervoor kiezen om de gasten hun eigen drankjes te laten betalen. Je zou bijvoorbeeld muntjes kunnen geven voor een beperkt aantal consumpties. Als de gasten meer willen drinken, betalen ze de extra drankjes zelf. Natuurlijk is dit mogelijk en het is aan jullie of jullie dit wel of niet willen doen. Veel mensen vinden het echter niet zo gastvrij overkomen. Grote kans dat jullie feest een stuk gezelliger wordt als iedereen gewoon kan drinken wat hij of zij wil zonder daarvoor te hoeven betalen. Bij een open bar kunnen de kosten voor jullie echter hoog oplopen. Wil je het trouwfeest toch zo goedkoop mogelijk houden? Regel dan een locatie waar je zelf drankjes in kunt kopen die je rond laat brengen door een aantal ingehuurde studenten. Een tuinfeest is bijvoorbeeld een goede goedkope oplossing.

Geld vragen als huwelijkscadeau

Er zijn steeds meer bruidsparen die met het symbool van een envelopje op de trouwkaart aangeven dat ze graag geld willen ontvangen als huwelijkscadeau. Natuurlijk kunnen jullie hiervoor kiezen wanneer jullie krap zitten, maar ga er nooit vanuit dat je een bepaald bedrag zult krijgen. De gasten zijn immers vrij om jullie te geven wat ze willen en je kunt dit geld dus niet vooraf vast uitgeven aan een deel van de bruiloft.

Eigen bijdrage voor bruiloft in het buitenland

Gaan jullie trouwen in het buitenland? Dan zullen de gasten waarschijnlijk hun eigen ticket moeten betalen en misschien ook hun verblijf. Houd er rekening mee dat dit best een flink bedrag kan zijn voor sommige gasten, zeker wanneer jullie buiten Europa trouwen. Sta er dan ook niet gek van te kijken wanneer niet iedereen op jullie bruiloft zal komen. Zorg dat de gasten alle vrijheid hebben om te kiezen of ze wel of niet zullen gaan en bedenk vooraf of jullie bepaalde gasten wellicht financieel tegemoet kunnen komen. Het is immers jullie bruiloft en dat betekent niet dat anderen ook op hoge kosten gejaagd moeten worden.