Geld cadeau geven op bruiloft

Fotograaf: Plum & Oak Photo via Ruffled

Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Steeds meer bruidsparen zitten niet meer zo te wachten op een leuk en origineel huwelijkscadeau. Ze krijgen liever een envelopje met geld van hun gasten. Niet zo gek, want een bruiloft kost flink wat. Alleen hoeveel geld geef je op een bruiloft? En kun je ook op een originele manier geld cadeau geven aan het bruidspaar?

Volgens de etiquette hoort het niet, maar er zijn heel wat bruidsparen die met een envelopje op hun trouwkaart aangeven dat ze graag geld als cadeau voor hun bruiloft willen hebben. Handig, want zo blijven ze niet met cadeaus zitten waar ze niets mee kunnen. Voor de gasten is geld cadeau geven op de bruiloft bovendien een kleine moeite. Alleen wil je natuurlijk niet te weinig of juist veel te veel geven. Daarom geven wij antwoord op de vraag: hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Geld geven bruiloft: Hoeveel geld kun je missen?

De belangrijkste vraag is eigenlijk: wat kun je missen? Heb je al veel geld uitgegeven aan de voorbereidingen van de bruiloft of de reis er naartoe? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ingewikkelde dresscode waar je nieuwe kleding voor moet aanschaffen, een trouwlocatie waar je ver voor moet rijden of een uitgebreid vrijgezellenfeest dat flink wat geld kost. In dat geval heb je misschien wat minder geld over voor een huwelijkscadeau. Als je echter zelf meer dan genoeg te besteden hebt, kun je best wat guller zijn. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar iedereen zal het begrijpen dat je met een beperkt salaris een kleiner bedrag geeft dan iemand die meer dan genoeg verdient. Wil je toch graag weten wat standaard bedragen zijn? Wij hebben een aantal richtlijnen voor je in een lijstje gezet!

Hoeveel geld geef je op een bruiloft 2024

Allereerst is het belangrijk om te kijken voor wie het huwelijkscadeau bedoeld is. Directe familie krijgt bijvoorbeeld over het algemeen meer geld dan een vage kennis. Als je daggast bent op de bruiloft zul je waarschijnlijk ook meer geld cadeau geven dan wanneer je alleen bij de receptie of het trouwfeest uitgenodigd bent. Benieuwd welk bedrag gebruikelijk is voor het bruiloft geld cadeau? Je kunt hierbij gebruik maken van de volgende richtlijnen:

 • Collega of kennis: Ga je naar een bruiloft van een collega of een kennis? Dan hoef je geen gigantisch geldbedrag mee te nemen. Waarschijnlijk word je alleen voor het feest uitgenodigd en heeft het bruidspaar ook niet veel kosten voor jou hoeven te betalen. €25,- of €30,- is daarom een prima geldbedrag voor een collega of kennis.
 • Familie of vrienden: Wanneer familie of vrienden van je trouwen, geef je iets meer dan bij collega´s of kennissen. Zeker als daggast kun je denken aan een bedrag van €50,- tot €75,-.
 • Naaste familie of beste vrienden: Heb je een speciale band met degene die trouwt? Is het bijvoorbeeld je broer, zus of beste vriendin? Dan kun je €100,- of zelfs meer geven. Dat is een flink bedrag en als je het niet kunt betalen, mag je ook gerust lager gaan zitten.

Hoeveel geef je als koppel voor een bruiloft?

Als je als koppel naar een bruiloft gaat, is het gebruikelijk om samen één geldbedrag te geven. In dit geval kun je wat meer in de envelop doen dan wanneer je alleen bent. Voeg een leuk kaartje toe aan de envelop om het bruidspaar te feliciteren, zo weten ze ook meteen van wie ze het bruiloft cadeau geld hebben gekregen.

Verder lezen: Gefeliciteerd met jullie trouwdag: 6 Originele felicitaties

Geld als huwelijkscadeau in een fotolijstje

Fotocredits: NaschEule

Originele manier geld geven bruiloft

Heb je besloten wat het geldbedrag wordt dat je aan het bruidspaar gaat geven? Dan is het leuk om dit geld op een bijzondere manier te verpakken. Kun je hier wel wat creatieve ideeën voor gebruiken? Lees dan vooral dit blog even door: Geld als huwelijkscadeau: Dit zijn de leukste ideeën!

Voel je je toch een beetje ongemakkelijk bij het geven van geld als cadeau voor de bruiloft? Dan is een cadeaubon voor een uitje misschien een leuk idee! Op deze manier zadel je het bruidspaar niet op met een presentje waar ze eigenlijk niets aan hebben, maar hoef je ook geen geld cadeau te doen. Overigens hebben we ook nog een handig lijstje met 22 Huwelijkscadeaus voor ieder budget

Dit blog bevat affiliate links. 

Reacties (5)
 1. Het hangt er ook vanaf of je een daggast bent of niet en of er een diner bij zit. Ik denk altijd een avondje uit eten of stappen kost ook al gauw 100 EURO.
  Dus een trouwfeest voor vrienden waar alleen gedronken wordt en bitterbal voorbij komt is 50 EURO een mooi bedrag.
  Is het je broer/zus en je hebt een volledige dag met diner etc. dan is 100 EURO echt wel in minimum.
  Tenzij: je het jezelf niet kan veroorloven. En dat weet het bruidspaar dan ook wel.

 2. Toen een goede vriendin ging trouwen hadden ze een envelopje op de kaart gezet. Ik wist dat ze op veel dingen hadden bezuinigd en ze gaven dus aan het geld goed te kunnen gebruiken. Ik heb hen €75 gegeven, het hoogste bedrag wat ik ooit iemand gegeven heb voor een trouwerij. Direct na hun trouwen kochten ze een sportauto, en kort daarna liep de vriendschap stuk. Dat doe ik dus nooit meer :’) €40 is nu de max wat iemand van me krijgt.

 3. zelf vind ik voor degene die het kunnen missen – 2 verdieners of groot verdieners – voor familie 50 plus en voor vrienden 75 plus.

  broers/zussen en ouders vind ik 100 plus niet gek.

  Mensen met een kleine beurs waar dit bekend is, geven een bedrag wat ze kunnen missen. geen euro te besteden? kom je met 2? 2 pizza’s zouden je ook 20 euro kosten, probeer dan dit te geven als dit kan.

  dit is wel voor stellen.

  voor cadeau’s is het belangrijk dat je weet dat het bruidspaar dit ook echt kan gebruiken, zinloze rotzooi heeft niemand wat aan….. stem dit af!

 4. Vind €100 nog best aan de hoge kant. Het ligt eraan wat je ervoor terugkrijgt en of je aan de andere kant van het land moet zijn en zelf een hotel moet regelen bijv.

 5. Mijn zus gaat trouwen over een paar maanden, en ik ben er het helemaal mee eens dat honderd euro of meer genoeg is. Ik doe mijn best om haar te helpen, en nu ben ik op zoek naar een trouwlocatie voor haar. Hopelijk vindt ze mijn keuze leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *