Tips & voorbeelden voor het trouwkostuum van de bruidegom

Niet alleen de bruid, maar ook haar bruidegom moet er prachtig uitzien op de trouwdag. Dat de meeste ogen in eerste instantie op de bruid gericht zijn, wil dan ook niet zeggen dat je als bruidegom niet op kunt vallen met een bijzonder pak. Het is daarom belangrijk om het perfecte trouwkostuum te vinden. Alleen waar moet je allemaal op letten als je jouw kleding voor de bruiloft gaat kopen? Wij hebben de handigste tips en leukste trouwpak inspiratie voor je verzameld!

Als bruidegom gaat het om het complete plaatje. Niet alleen een goed trouwpak, maar ook de juiste accessoires zijn van groot belang. Overigens is er een verschil tussen een gewoon pak en een echt trouwpak. De bruidegom draagt namelijk meestal een trouwkostuum dat net even iets extra’s heeft. Een goed trouwpak staat ontzettend mooi en laat je stralen op jullie grote dag. Wanneer je gebruik maakt van deze tips, moet het zeker lukken om de perfecte trouwoutfit te vinden!

Kleur en materiaal van het trouwpak

Er is enorm veel variatie op het gebied van trouwpakken. Zo kun je pakken in verschillende stoffen, kleuren en patronen krijgen. Voor je een trouwpak gaat uitkiezen, is het slim vast na te denken over de kleur die je graag zou dragen op jullie bruiloft. Een zwart pak is mooi en stijlvol, maar ook kleuren als grijs en blauw doen het altijd goed. Als je voor een neutraal pak kiest, zou je hem ook na de bruiloft nog kunnen dragen. Aan de andere kant kan het ook leuk zijn om juist voor deze gelegenheid eens extra uit te pakken en een trouwkostuum te kiezen dat je normaal niet zo snel zou aantrekken. Ga bijvoorbeeld voor een opvallende kleur, een hip patroontje of een bijzondere stof!

Of een trouwpak geschikt is voor jullie bruiloft hangt natuurlijk ook af van het seizoen waarin jullie trouwen. Wanneer jullie elkaar midden in de zomer het jawoord geven, is het verstandig om te kiezen voor een luchtig pak, bijvoorbeeld van linnen. Hierbij staan lichte kleuren mooi. In de wintermaanden kun je juist beter kiezen voor een dikkere stof in een donkere kleur. Zo zijn donkergroen en donkerrood prachtige kleuren voor een winters trouwkostuum!

Pasvorm van het trouwpak

Het is heel belangrijk dat het trouwkostuum de juiste pasvorm heeft en perfect op jouw lichaam aansluit. Ga daarom naar een professionele winkel om het pak te kopen, hier kunnen ze je namelijk goed helpen. Het trouwpak zal waarschijnlijk niet in één keer de goede maat hebben, maar hij kan gelukkig nog ingenomen of verlengd worden. Let er op dat de broekspijpen net iets boven de hak van je schoen hangen en dat hij aan de voorkant iets korter is. Strek je armen uit om te checken of de lengte van de mouwen goed is. Neem eventueel een aantal vrienden of familieleden mee om je te helpen met het uitzoeken van je trouwkostuum. Ga echter niet met een te grote groep, dan wordt het alleen maar lastiger om een beslissing te nemen.

Welke kleur hebben de trouwschoenen?

Heb je het pak van je dromen gevonden? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste trouwschoenen. De kleur van je trouwschoenen hangt af van het pak dat je hebt gekozen. De belangrijkste regel is dat je nooit bruine schoenen onder een zwart pak mag dragen. Andersom kan overigens wel. Wil je meer informatie over het uitzoeken van de juiste schoenen bij jouw trouwkostuum? Lees dan zeker even het blog Trouwschoenen voor de bruidegom: 5 Handige tips!

Andere onderdelen van het trouwkostuum

Natuurlijk ben je er nog niet wanneer je het trouwpak hebt. Je zult immers ook nog een blouse nodig hebben en wellicht een gilet als je gaat voor een driedelig pak. Dan heb je ook nog een stropdas of strik nodig. Hebben jullie een themakleur of wil je jouw stropdas of strik laten aansluiten op een kleur die de bruid draagt? Zorg dan dat je een voorbeeld van de gewenste kleur mee naar de winkel neemt, zodat je zeker weet dat je de juiste kleur uitkiest. Vergeet ook niet om een goede, strakke boxershort te kopen voor onder het trouwpak. Dit zorgt er voor dat je niets door het pak heen ziet.

Accessoires voor de bruidegom

De accessoires kun je tegelijk met het trouwkostuum kopen, zodat je zeker weet dat ze er bij passen. Koop een riem in dezelfde kleur als je schoenen. Andere accessoires waar je aan kunt denken, zijn manchetknopen, een stijlvol (zak)horloge, een zakdoekje, mooie sokken of bretels. Vaak komt er op de bruiloft zelf nog een corsage bij. Dit kan met een simpel bloemetje, maar je kunt er ook iets extra speciaals van maken.

Wat kost een trouwkostuum?

Een trouwkostuum kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Gemiddeld ben je als bruidegom zo´n duizend euro kwijt voor het pak en de accessoires, maar het kan ook veel duurder of goedkoper. Bij winkels zoals C&A hebben ze mooie pakken voor een klein prijsje. Let wel op, niet alle goedkope trouwkostuums zijn van even goede kwaliteit. Heb je juist wat meer geld te besteden? Er bestaan ook trouwpakken van enkele duizenden euro´s. Het is dus maar net wat je er voor over hebt. Gaan jullie voor een echte budget bruiloft? Dan kun je ook overwegen een trouwkostuum te huren. Dit kan ook een goede optie zijn als je graag een opvallend trouwpak wil dat je waarschijnlijk alleen op jullie bruiloft zal dragen.

Trouwpak inspiratie

Weet je nog niet precies hoe jouw ideale trouwpak er uit ziet? Wij hebben wat mooie foto’s voor je opgezocht als inspiratie voor jouw eigen trouwpak:

Blauw trouwpak als inspiratie

Fotograaf: Shane Shepherd via Hello May

Jouw trouwkostuum extra persoonlijk maken

Ben je nog op zoek naar een manier om jouw trouwkostuum extra persoonlijk te maken? Laat dan jullie trouwdatum aan de binnenkant van je pak naaien. Hoe vaak je het pak na de bruiloft ook draagt, het zal op deze manier altijd de herinneringen aan jullie bruiloft vast blijven houden!