Gasten op een bruiloft

Fotograaf: Alicia & Co

Waarom je geen rood zou mogen dragen op een bruiloft

Als gast op een bruiloft kun je niet zomaar alles dragen wat je maar wilt. Soms is er een kledingvoorschrift vanuit het bruidspaar en sowieso is het gepast om je netjes te kleden. Dat je als vrouw geen wit draagt op een bruiloft is een regel die iedereen wel kent. Maar waarom zeggen sommige mensen dat je ook geen rood zou mogen dragen op een bruiloft? 

Het is niet altijd even gemakkelijk om je aan de bruiloft etiquette te houden. Gelukkig zijn de meeste bruidsparen niet zo precies en houdt lang niet iedereen zich aan de regels. Toch is het wel fijn om in ieder geval goed na te denken over de kleding die je naar een bruiloft draagt. Hier zitten namelijk wat regeltjes aan verbonden.

Dresscode voor gasten

Sommige bruidsparen hanteren een bepaalde dresscode voor hun gasten. Deze dresscode staat over het algemeen op de uitnodiging aangegeven. Veelvoorkomende dresscodes zijn bijvoorbeeld cocktail, black tie, tenue de ville, casual chic en summer chic. Staat er geen dresscode op de uitnodiging vermeld? Dan mag je zelf kiezen wat je naar de bruiloft draagt. Toch is er wel een aantal ongeschreven regels als het op de kleding van de gasten aankomt. Zo is een spijkerbroek vrijwel altijd not done en zorg je er in ieder geval voor dat je er netjes en feestelijk uitziet. Als vrouw draag je geen wit of een kleur die dicht tegen wit aanzit. De kans is namelijk groot dat de bruid een witte jurk zal dragen en je wilt als gast niet de show stelen.

Waarom geen rood op een bruiloft?

Een iets minder bekende regel is dat je ook geen rood zou mogen dragen op een bruiloft. Maar waarom is dat eigenlijk? Rood wordt gezien als een sexy en passionele kleur. Als je je als vrouw in het rood kleedt, val je daarmee teveel op en steel je de aandacht van de bruid. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarnaast is er nog een andere reden waarom je geen rood zou mogen dragen op een bruiloft. In Westerse landen is het gebruikelijk om in het wit te trouwen, maar er zijn ook landen waar rood juist de kleur van de bruid is. Zo trouwen Chinese vrouwen bijvoorbeeld in het rood omdat deze kleur geluk zou brengen. Op een Chinese bruiloft is het als gast dus heel onbeleefd om in het rood te verschijnen.

Bij twijfel, vraag de ceremoniemeester

In Nederland zullen weinig bruidsparen het een probleem vinden als je rood draagt naar hun bruiloft. Wel is het handig om zelf even goed na te denken over je outfit. Is je kleding niet té opvallend? Als je zeker wilt weten dat je veilig zit, kun je misschien beter voor een minder opvallende kleur kiezen. Twijfel je over je outfit? Dan kun je altijd even de ceremoniemeester om hulp vragen. Hij of zij weet vaak goed wat er verwacht wordt. Op deze manier kun je ook gemakkelijk voorkomen dat je geheel under- of overdressed op de bruiloft verschijnt. Wel zo fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *