Bruid met haar getuige

Fotograaf: Hannah Posey

Getuige op een huwelijk: Dit wordt er van je verwacht

Ben je gevraagd als getuige op het huwelijk van een goede vriend, vriendin of een familielid? Gefeliciteerd met deze eervolle taak! Het is ontzettend leuk om getuige te mogen zijn op zo’n bijzondere dag. Alleen wat wordt er eigenlijk precies van je verwacht op de bruiloft? 

De getuigen vervullen een ontzettend belangrijke rol op de trouwdag. Zonder hen kan het huwelijk namelijk niet doorgaan. Ben jij gevraagd als getuige op het huwelijk van iemand die dicht bij je staat? Dat is natuurlijk een hele eer, maar misschien ook wel een beetje spannend. Het is in ieder geval fijn om vooraf precies te weten wat jouw taak inhoudt en wat je als getuige precies moet doen.

Gevraagd worden als getuige

Sommige bruidsparen maken een heel bijzonder moment van het vragen van hun getuigen, terwijl andere bruidsparen gewoon de vraag stellen. Hoe je ook bent gevraagd, een feestelijke gelegenheid is het zeker. Het is namelijk een hele eer om getuige van een huwelijk te mogen zijn. Schenk dus gerust een glaasje bubbels in voor jezelf en ga er even lekker voor zitten. Dan kun je rustig alle informatie op je in laten werken en vast nadenken over de bruiloft.

Zodra het bruidspaar jou als getuige vraagt, zeg je natuurlijk volmondig ja. Anders dan de rol van ceremoniemeester is de taak van getuige vooral een eervolle taak waar je niet per se veel voor hoeft te doen. Je kunt dus zonder zorgen ja zeggen! Vraag ook meteen even wie de andere getuigen van het bruidspaar worden. Het is leuk om te weten wie dit zijn zodat je eventueel voor de bruiloft vast even contact met ze op kan nemen. Misschien kunnen jullie samen nog een leuke verrassing voor het bruidspaar regelen of vast de plannen voor de bruiloft met elkaar doornemen.

Wat is de taak van een getuige bij een huwelijk?

Het is natuurlijk ontzettend leuk om gevraagd te zijn als getuige, maar vervolgens is het wel belangrijk om te weten wat jouw taak precies inhoudt. Als getuige van een huwelijk vervul je namelijk een super belangrijke rol. Je zorgt er voor dat het huwelijk rechtsgeldig is. Hoe dit precies werkt? Zodra het bruidspaar elkaar het jawoord heeft gegeven, is het tijd om de trouwakte te ondertekenen. Als getuige zet je je handtekening onder de trouwakte om te bevestigen dat de bruid en bruidegom allebei met het huwelijk hebben ingestemd. Ook na de bruiloft heb je nog een belangrijke taak als getuige. Mocht de trouwakte ooit kwijtraken, dan kun jij het huwelijk namelijk nog bevestigen. Allemaal heel officieel, maar wel handig als het eens nodig blijkt te zijn.

Om getuige te kunnen zijn op een huwelijk, heeft het bruidspaar al voor de bruiloft een kopie van een geldig identiteitsbewijs nodig. Zorg dat je deze kopie zo snel mogelijk aan ze meegeeft, zodat alles op tijd geregeld kan worden.

Hoeveel getuigen zijn er op een huwelijk?

Je bent niet de enige die deze bijzondere taak als getuige heeft gekregen. Op een bruiloft zijn namelijk minstens 2 getuigen aanwezig: één voor de bruid en één voor de bruidegom. Het bruidspaar kan er ook voor kiezen om meerdere getuigen te vragen. In totaal mogen er volgens de Nederlandse wet maximaal 4 getuigen zijn. Soms kiest het bruidspaar samen hun getuigen uit en hebben alle getuigen een band met de bruid én de bruidegom. Toch zullen de getuigen uiteindelijk officieel verdeeld moeten worden. Je bent dus getuige van de bruid óf van de bruidegom.

Overigens zijn er wel omstandigheden waarbij van de normale regels afgeweken wordt. Wanneer de bruiloft in verband met ziekte of detentie bijvoorbeeld plaatsvindt in een ziekenhuis of gevangenis zijn er in totaal 6 getuigen nodig.

Om het huwelijk door te kunnen laten gaan zijn er altijd minimaal 2 getuigen nodig. Als er 3 of 4 getuigen zijn, is het dus niet zo erg als er een getuige ziek wordt of om een andere reden niet op de bruiloft aanwezig kan zijn. Heeft het bruidspaar echter maar 2 getuigen, dan kan het huwelijk niet doorgaan wanneer één van de twee afzegt.

Speech voor het bruidspaar

Het is natuurlijk niet verplicht, maar het kan wel heel leuk zijn om als getuige een speech voor het bruidspaar voor te bereiden. Als het goed is ken je het bruidspaar goed en kun je dus ook veel over ze vertellen. Het is leuk om een korte, maar persoonlijke speech te schrijven waarin je vertelt wat het bruidspaar voor je betekent en wat je ze toewenst. Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Dan heb je vast wat aan deze 5 tips voor het schrijven van een onvergetelijke bruiloft speech! Overleg even met de ceremoniemeester over het meest geschikte moment. Meestal wordt dit tijdens het diner gedaan, maar misschien is er ook een ander moment waarop er ruimte is voor jouw speech.