Bruiloft video

Fotograaf: Mon et Mine

Waarom een trouwfilm een echte must is

Vrijwel ieder bruidspaar vraagt een professionele fotograaf voor hun bruiloft, maar het laten filmen van jullie bruiloft is minder vanzelfsprekend. Toch wordt het steeds populairder om een trouwfilm te laten maken. Niet zo gek, want het is natuurlijk fantastisch om naast een trouwalbum ook bewegende beelden te hebben als herinnering aan jullie bruiloft!

Trouwfilmpjes worden er genoeg gemaakt, tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone waarmee alles zonder moeite kan vastgelegd kan worden. Deze amateurfilmpjes halen het echter niet bij een professionele trouwfilm. De beelden die een bruiloft videograaf maakt, zijn van fantastische kwaliteit. Deze prachtige beelden gecombineerd met uitstekende edit skills zorgen voor een waanzinnig resultaat: een bruiloft video waar jullie nog een leven lang van kunnen genieten. Dit klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe werkt dit filmen van jullie bruiloft precies? Waar moeten jullie op letten als jullie een videograaf uitkiezen? En wat zijn de kosten voor een professionele trouwfilm? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt!

Stijl van jullie trouwfilm

Hoe jullie trouwfilm er precies uit komt te zien, hangt volledig af van de stijl die jullie kiezen. Verschillende videografen hebben verschillende werkwijzen en hun eindproduct kan er dan ook totaal anders uit komen te zien. Het is slim om je vooraf vast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er zijn. Zo worden de beelden van een trouwfilm standaard gemonteerd met een romantisch muziekje er onder, soms kunnen jullie zelf een voorkeur doorgeven voor deze muziek. Een voorbeeld van een trouwfilm die op deze manier gemonteerd is, zie je hier:


Trouwclip Len & Laura van youniquefilm

Cinematische trouwfilm

Cinematische trouwfilms gaan nog wat verder dan dit. Niet alleen laten de beelden jullie trouwdag van begin tot einde zien, ook worden allerlei effecten toegepast om jullie trouwfilm er uit te laten zien als een echte film. De trouwvideograaf zorgt bijvoorbeeld voor speciale overgangen tussen de beelden, filmt vanuit meerdere standpunten en maakt gebruik van een combinatie van opgenomen audio en muziek die wordt toegevoegd. Een voorbeeld van zo’n cinematische trouwfilm kun je hieronder zien:


Cinematic Wedding – Bernice & Jelle van Cinematic Wedding

Combinatie van fotograaf en videograaf bruiloft

Natuurlijk willen jullie een goede trouwfotograaf inhuren voor jullie bruiloft, maar eigenlijk kan een videograaf ook niet ontbreken. Een combinatie van beiden is dus het meest ideaal. In dat geval is het wel handig als de fotograaf en videograaf goed met elkaar kunnen samenwerken. Het zou immers vervelend zijn wanneer alle trouwfoto’s verpest zijn omdat de videograaf steeds in beeld staat of wanneer de beelden van jullie trouwfilm mislukken door het maken van de foto’s. Als jullie al een bepaalde trouwfotograaf of videograaf op het oog hebben, kan het slim zijn om hem of haar te vragen met wie hij graag samenwerkt. Op deze manier is de kans het grootst dat alles soepel zal verlopen op jullie trouwdag.

Overigens werken sommige videografen het liefst met z’n tweeën tegelijk, omdat ze op deze manier jullie bruiloft nóg beter vast kunnen leggen. Ook zijn er veel trouwfotografen die altijd in een tweetal komen, dit levert namelijk een prachtige trouwreportage op. Het kan echter wat veel worden als jullie vier mensen rond hebben lopen die alles op beeld proberen te krijgen. Denk hier daarom vooraf goed over na en overleg zeker met de professionals die jullie inhuren om te bepalen wat het beste werkt.

Bruiloft filmen met drone

Er zijn allerlei mooie technieken die de videograaf kan toepassen om jullie bruiloft zo goed mogelijk vast te leggen. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds vaker gebruik gemaakt van een drone. Dit levert leuke beelden op, zoals bijvoorbeeld van jullie trouwlocatie van bovenaf. Ook kan de drone goed gebruikt worden voor het maken van bewegende beelden. Wanneer jullie samen een stuk rennen of fietsen, kan dit bijvoorbeeld prachtig vastgelegd worden met een drone. Houd er wel rekening mee dat sommige bruiloft videografen een hoger tarief rekenen voor het gebruik van een drone. Dit wordt gezien als extra optie waar jullie voor zouden kunnen kiezen.

Verder lezen: Drone huren voor unieke beelden van jullie bruiloft

Same day edit voor jullie trouwfilm

Sommige videografen bieden een ‘same day edit’ optie aan. Dit wil zeggen dat ze op de dag zelf al een kort filmpje monteren die jullie ’s avonds aan de gasten kunnen laten zien. Zo kun je bijvoorbeeld een groot scherm ophangen tijdens het trouwfeest zodat ook alle avondgasten mee kunnen genieten van de beelden van de ceremonie. Voor een same day edit betaal je wel extra geld, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Wanneer jullie liever geen openingsdans willen doen, is een korte trouwclip bijvoorbeeld een leuk alternatief om het trouwfeest te openen.

Wat kun je verwachten van de bruiloft video?

Hoe jullie bruiloft video er uiteindelijk uit komt te zien, hangt uiteraard geheel af van jullie wensen. Vaak krijg je een bruiloft clip van ongeveer 5 minuten waarin de hoogtepunten van de bruiloft voorbij komen. Daarnaast kun je de trouwvideograaf vragen om een langere film te maken waarin ook de trouwceremonie en speeches zijn opgenomen. Het is leuk om deze momenten later nog eens terug te zien. Soms is het ook mogelijk om alle ruwe beelden van jullie bruiloft te krijgen. Hier zou je eventueel zelf nog een trouwfilm mee in elkaar kunnen zetten. Op deze manier kun je ook trouwfilmpjes toevoegen die jullie zelf gemaakt hebben of die jullie van de gasten krijgen.

Wat kost het om een trouwfilm te laten maken?

En dan tot slot nog een belangrijke vraag: Wat kost een bruiloft videograaf? Deze vraag is lastig te beantwoorden, aangezien de kosten sterk uiteen lopen. De kosten van een videograaf zijn vergelijkbaar met de kosten van een fotograaf voor jullie bruiloft. De prijzen starten rond de €1000,-, maar kunnen ook snel oplopen tot €2000,- of zelfs €3000,-. Voor de goedkoopste optie krijg je één videograaf die een aantal uur op jullie bruiloft aanwezig is. Als jullie twee videografen willen die minimaal acht uur komen filmen, ga je al snel over de 2000 euro heen. Extra opties zoals een drone, same day edit en het vastleggen van de hele ceremonie of speeches kosten vaak een paar honderd euro per stuk. De totaalprijs hangt dus volledig af van jullie wensen.