Bruidspaar op bruiloft

Fotograaf: Mon et Mine

Zo kies je het juiste trouwpak voor jullie bruiloft

Voor de bruid is het uitzoeken van haar trouwjurk één van de meest speciale momenten in de voorbereidingen van de bruiloft. Maar ook als bruidegom is het belangrijk om een mooie trouwoutfit samen te stellen. Je wilt er immers op je best uitzien op jullie trouwdag! Alleen hoe vind je het perfecte trouwpak voor de bruiloft? Met deze tips en adviezen zit je zeker goed! 

Het uitkiezen van een trouwpak is niet zo gemakkelijk als je misschien denkt. Zeker wanneer je het niet gewend bent om een pak te dragen, zul je waarschijnlijk geen idee hebben van alle verschillende mogelijkheden. Er zijn dan ook heel wat keuzes om te maken. Het kan helpen om je vooraf goed in te lezen. Met deze informatie over het pak van de bruidegom kom je in ieder geval een heel eind!

Verschillende soorten trouwpakken

Wist je dat er heel wat verschillende soorten trouwpakken te koop zijn? Je zult dus eerst goed moeten bepalen wat voor pak je wilt dragen als bruidegom. Ga je bijvoorbeeld voor een formeel trouwpak of kies je juist liever voor een meer casual variant? Je hebt de keuze uit de volgende mogelijkheden:

  • Trouwpak: Allereerst het gewone, moderne trouwpak. Veel bruidegommen kiezen hiervoor. Dit pak is formeel genoeg voor een bruiloft, maar niet overdreven chic. Ideaal wanneer jullie een bruiloft hebben zonder dresscode. Een trouwkostuum bestaat in ieder geval uit een colbert en een pantalon.
  • Smoking: Mag het wat jou betreft wel wat chiquer? Dan kun je ook een smoking dragen op jullie bruiloft. Een smoking is een twee- of driedelig pak, meestal zwart van kleur. Dit pak past perfect bij de dresscode black tie.
  • Rokkostuum: Een rokkostuum is de meest chique outfit die een man kan dragen. Het jasje van een rokkostuum heeft twee scherpe punten aan de voorkant en is lang aan de achterkant. Een rokkostuum hoort bij de dresscode white tie. Dit is de meest formele dresscode die er is, er zijn dan ook weinig bruidsparen die voor deze dresscode kiezen.
Bruidegom in blauw trouwpak

Fotograaf: Laura Nelson Photography via Mod Wedding

Stof van het trouwpak

Naast het soort trouwpak dat je kiest voor jullie bruiloft is het ook belangrijk om na te denken over de stof van het pak. Een pak voor de bruidegom kan gemaakt worden van verschillende stoffen zoals bijvoorbeeld katoen, polyester, wol of linnen. Iedere stof heeft andere voor- en nadelen. Zo heeft de stof waar het pak van is gemaakt invloed op de prijs, maar ook op het gewicht van het pak en andere belangrijke eigenschappen. Laat je daarom in de winkel goed adviseren.

Een trouwpak kiezen dat bij jou past

Uiteindelijk is het natuurlijk vooral belangrijk dat je een pak kiest dat goed bij jou past. Allereerst zou je kunnen kijken naar de stijl die je mooi vindt. Verzamel vooraf bijvoorbeeld vast wat foto’s van trouwpakken die jou aanspreken. Zo kun je gerichter zoeken naar het trouwpak voor je eigen bruiloft. Er zijn ook veel mogelijkheden voor de kleur van het pak. Klassieke kleuren zoals zwart, grijs en donker blauw zijn altijd goed, maar tegenwoordig zie je ook veel andere kleuren voorbij komen. Een groen trouwpak is bijvoorbeeld hartstikke hip en staat prachtig op een bruiloft in de lente of zomer. In de winter zou je voor donker rood kunnen kiezen.

Jouw trouwpak kopen

Heb je genoeg informatie verzameld om de zoektocht naar jouw trouwpak te starten? Maak dan een afspraak in een gespecialiseerde trouwpakken winkel. Je zou misschien zeggen dat je ook best een gewoon pak als trouwpak kunt dragen, maar het is juist zo belangrijk om een pak van goede kwaliteit te kopen. Je trouwt immers maar één keer en je wilt er op je best uitzien op deze dag! Uiteindelijk zul je het verschil tussen een kwalitatief goed trouwkostuum en een goedkoop pak zeker zien. Laat je daarom uitgebreid informeren in de winkel en zorg dat je een pak koopt dat perfect bij jou past. De pasvorm is hiervoor heel belangrijk.

Het jasje van je pak moet breed genoeg zijn om hem gemakkelijk dicht te kunnen kopen. Als er schoudervulling in het jasje zit, moet je er op letten dat deze vulling niet uitsteekt. Het jasje moet natuurlijk ook weer niet te breed zijn, maar perfect aansluiten op je lichaam. Doe tijdens het passen ook even je armen de lucht in om te checken of je jasje niet teveel omhoog schiet. De broek moet zo lang zijn dat hij net de grond niet raakt. Als je gaat zitten, worden de pijpen namelijk een stuk korter.

Koop ook meteen een overhemd bij je trouwpak om te zien hoe de combinatie staat. Kies je voor een wit overhemd? Dan is het slim om een stukje stof van de trouwjurk van de bruid mee te nemen naar de winkel, dit kan eventueel in een afgesloten envelop zodat je het zelf niet te zien krijgt. Op deze manier kun je de kleur wit namelijk perfect afstemmen op de kleur van de trouwjurk. Doe je dit niet dan heb je kans dat het wit van de bruid een beetje grauw lijkt naast jouw overhemd. Dat zou toch jammer zijn!

Hoe duur is een trouwpak?

Zoals gezegd is het belangrijk om voor een kwalitatief goed trouwpak te kiezen. Daar heb je niet alleen tijdens de bruiloft veel plezier van, maar ook in de jaren daarna. Kwaliteit kost natuurlijk geld, maar wat een trouwpak precies kost is niet te zeggen. De kosten lopen namelijk sterk uiteen. Dit komt omdat er veel verschillen zijn tussen soorten trouwpakken en de materialen waarvan ze zijn gemaakt. De meeste bruidegommen geven uiteindelijk tussen de 500 en 1500 euro uit aan hun trouwpak.

Accessoires bij jouw trouwpak

Tot slot is het slim om ook meteen naar accessoires voor jouw trouwoutfit te kijken. Zo weet je namelijk zeker dat ze goed passen bij jouw trouwpak. Je kunt denken aan een strik of stropdas, maar ook aan accessoires zoals bretels en manchetknopen. Met deze accessoires maak je het plaatje namelijk compleet. En uiteraard kan ook een mooi paar trouwschoenen niet ontbreken. Ook hierbij is het belangrijk goed te kijken naar het trouwpak dat je hebt uitgekozen en hier een bijpassend paar bij uit te zoeken.

Dit blog is geschreven met input van Honeymoon Shop