Bruidspaar tijdens de trouwceremonie

Fotograaf: Anouk Wubs

Wat is een trouwboekje en waar heb je het voor nodig?

Als jullie willen trouwen, moeten jullie dit officieel regelen via de gemeente. Om jullie huwelijk rechtsgeldig te laten verklaren, zal je je aan een aantal regels moeten houden. Zo moet je vooraf bijvoorbeeld een melding maken van jullie voorgenomen huwelijk. Hierbij kun je ook kiezen voor een trouwboekje, maar wat is dit precies? 

Een jaar voor jullie trouwdatum kun je bij de gemeente een melding maken van jullie voorgenomen huwelijk. Vroeger heette dit in ondertrouw gaan. Tegenwoordig kan je deze melding heel gemakkelijk online doen. Wanneer jullie in ondertrouw gaan, moeten jullie bepaalde keuzes maken over jullie huwelijk. Je legt bijvoorbeeld de trouwdatum vast, geeft aan wie jullie getuigen zijn, je kiest een achternaam voor na het huwelijk en je bepaalt of jullie in gemeenschap van goederen trouwen of onder huwelijkse voorwaarden.

Wat is een trouwboekje?

Ook zullen jullie moeten beslissen of jullie een trouwboekje willen. Maar wat staat er eigenlijk in een trouwboekje? Een trouwboekje kun je zien als een ceremonieel document. De trouwakte heeft een officiële status, maar het trouwboekje is eigenlijk vooral een mooie herinnering aan jullie bruiloft. In dit boekje staan de personalia en huwelijksgegevens van het bruidspaar. Ook kunnen kinderen, getuigen, kerkelijke plechtigheden en overlijdensgegevens hierin vermeld worden. Deze gegevens kunnen jullie er officieel door een ambtenaar bij laten schrijven, bijvoorbeeld op het moment dat jullie een kind krijgen, maar dit mogen jullie ook zelf doen.

Is een trouwboekje verplicht?

In Nederland is het zo dat je bij je burgerlijk huwelijk een trouwboekje krijgt van de gemeente. Dit is echter niet verplicht, je kunt er ook voor kiezen om te trouwen zonder dit boekje. De trouwakte dient namelijk al als officieel document. Dit betekent dat jullie niet per se een trouwboekje nodig hebben. Wel kan het leuk zijn om dit boekje na afloop van jullie huwelijksvoltrekking te ontvangen en te bewaren als herinnering.

Kosten van het trouwboekje

Je bent vrij om te kiezen of je een trouwboekje wilt of niet, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. De uiteindelijke kosten hangen af van jullie gemeente en van de uitvoering die jullie kiezen. Een basis boekje kun je al voor minder dan 20 euro krijgen, maar als je graag een luxere variant wilt, ben je hier ongeveer 30 of 40 euro voor kwijt. Deze hogere kosten hangen vaak samen met het materiaal dat voor het boekje wordt gebruikt. Daarnaast kun je soms ook voor extra opties kiezen. Eén van deze opties zou bijvoorbeeld een mooi gekalligrafeerd trouwboekje kunnen zijn. Informeer voor de mogelijkheden eens bij je eigen gemeente.

Bruidspaar doet ringen bij elkaar om

Fotograaf: Suegraphy

Leuke herinnering aan jullie bruiloft

Zoals gezegd is het absoluut niet noodzakelijk om een trouwboekje aan te vragen bij jullie huwelijk. Toch kan dit wel erg waardevol zijn als herinnering. Om te voorkomen dat het boekje vervolgens ligt te verstoffen in de kast, kan het een leuk idee zijn om hier iets speciaals mee te doen. Lijst het boekje bijvoorbeeld in samen met andere herinneringen aan de bruiloft, zoals foto’s of gedroogde bloemen uit het bruidsboeket. Op deze manier zal je elke dag weer even terugdenken aan jullie bijzondere trouwdag.

Trouwboekje kwijt, wat nu?

Het kan natuurlijk zijn dat jullie ooit wel een trouwboekje hebben gekregen, maar dat dit boekje inmiddels kwijt is geraakt. Dat is geen enkel probleem, officieel zal je het boekje nooit nodig hebben. Maar wat als je het trouwboekje kwijt bent geraakt en graag een nieuwe wilt hebben? Dan kun je een duplicaat van het trouwboekje aanvragen bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het trouwboekje van iemand anders kwijt bent, zoals bijvoorbeeld van je overleden ouders. Ook dit is geen probleem omdat het niet om een officieel document gaat. Natuurlijk kan het wel fijn zijn om dit boekje als herinnering te bewaren.

Kiezen jullie ervoor om jullie huwelijk te beëindigen? Je mag zelf weten of je het trouwboekje wilt bewaren na de scheiding. Het kan mooi zijn om te bewaren als herinnering, maar het is natuurlijk ook prima als jullie het boekje liever weg willen doen.

Bron:
Gemeente Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *