Bruidspaar tijdens de ceremonie

Fotograaf: Anouk Wubs

Hoeveel getuigen vraag je voor jullie huwelijk?

Zijn jullie verloofd? Dan beginnen de voorbereidingen van jullie bruiloft. Je bent waarschijnlijk vooral druk met het vinden van een trouwfotograaf, bruidsjurk en decoratie, maar daarnaast moeten er ook wat officiële zaken geregeld worden. Zo hebben jullie bijvoorbeeld getuigen nodig. Maar hoeveel getuigen moet je eigenlijk hebben voor jullie huwelijk?

Een getuige vervult een belangrijke taak op de bruiloft. Zonder de getuigen is het huwelijk namelijk niet rechtsgeldig. Als getuige onderteken je de huwelijksakte en verklaar je hiermee dat beide partners met het huwelijk hebben ingestemd. Bovendien kun je bevestigen dat het huwelijk heeft plaatsgevonden, mocht de trouwakte ooit kwijtraken. Getuigen zijn dus hartstikke belangrijk, maar hoeveel heb je er nodig voor jullie huwelijk?

Hoeveel getuigen zijn verplicht voor een huwelijk?

Bij ieder huwelijk zijn er minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig. Zonder deze getuigen is het huwelijk namelijk niet rechtsgeldig. Het is daarnaast ook belangrijk dat iedere getuige minimaal 18 jaar oud is. Getuigen hoeven niet per se de Nederlandse nationaliteit te hebben en ze hoeven zelfs niet in Nederland te wonen. Wel moet je de getuigen officieel aanmelden bij de gemeente en hierbij ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Maakt het uit hoeveel getuigen je per persoon vraagt bij jullie huwelijk?

In totaal mogen er dus 2 tot 4 getuigen bij het huwelijk aanwezig zijn, maar maakt het dan ook uit hoeveel getuigen je per persoon vraagt? Nee, dat is helemaal aan jullie. Voor de wet maakt het niet uit hoe jullie de getuigen verdelen en het is ook niet belangrijk of jullie evenveel getuigen hebben. Wel moeten jullie allebei minimaal 1 getuige hebben.

Getuigen als jullie gratis trouwen

Trouwen kost over het algemeen veel geld. Niet alleen omdat jullie de complete bruiloft moeten organiseren, maar ook omdat je nou eenmaal moet betalen voor de officiële huwelijksvoltrekking. Toch is het in elke gemeente ook mogelijk om op minstens één moment in de week gratis te trouwen. Als jullie gratis willen trouwen, kunnen daar geen gasten bij aanwezig zijn. Natuurlijk zijn jullie getuigen wel bij de huwelijksvoltrekking.

Elopement of trouwen in het buitenland

Trouwen jullie in het buitenland? Dan zijn jullie afhankelijk van de regels die gelden in het betreffende land. De getuigen kunnen met jullie meereizen naar het buitenland. Kiezen jullie voor een intieme elopement zonder familie en vrienden erbij? Dan zijn er twee opties. Jullie kunnen ervoor kiezen om alleen de getuigen mee te laten reizen of jullie kunnen gebruikmaken van getuigen op de plaats van bestemming. Trouwen in Las Vegas is bijvoorbeeld ontzettend populair en daarom kun je in deze stad heel gemakkelijk getuigen regelen voor jullie huwelijk zonder dat jullie zelf mensen mee hoeven te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *